Διαφάνεια για τα απόρρητα κονδύλια του ΥΠΕΞ ζητά ο Τσίπρας

Δια στόματος του πρωθυπουργού επιθυμεί να δεχτεί απαντήσεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για τη ραγδαία αύξηση κατά 90% μόνο για το 2011 και αντιστοίχως κατά 270% το 2010, των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με έγγραφα που παρουσίασε, υπογραμμίζει ότι εμφανίζονται δεκάδες αποφάσεις του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη για την εκταμίευση και μεταφορά εκατομμυρίων ευρώ στο υπουργείο Εξωτερικών, τα οποία, δίνονταν όχι μόνο καθ΄υπέρβαση του προϋπολογισμού, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν φαίνεται να υπάρχει το όνομα του αιτούντος την εκταμίευση.


"Ζήτημα ηθικής τάξης, ζήτημα πολιτικό καθώς και τήρησης της νομιμότητας", τόνισε ότι έχει τεθεί μετά την κατάθεση των συγκεκριμένων εγγράφων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αναμένει να διερευνηθεί από την δικαιοσύνη προς την οποία εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του.

Ο Α. Τσίπρας, επισημαίνοντας την άρνηση συγκεκριμένων υπουργών της κυβέρνησης να απαντήσουν σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει ο ίδιος στη Βουλή, σημείωσε ότι η άρνηση αυτή δεν οφείλεται σε λάθος, αλλά σε συνειδητή επιλογή κατασπατάλησης πόρων και παράκαμψης των νόμιμων διαδικασιών και σε προσπάθεια συγκάλυψης του όλου θέματος.

Τα στοιχεία των εγγράφων του υπουργείου Εξωτερικών που παρουσίασε ο Α. Τσίπρας, δείχνουν ότι το 2009 τα απόρρητα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών αυξήθηκαν κατά 210% και από 18,5 εκατομμύρια ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί εκταμιεύθηκαν περίπου 57 εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχα, το 2010 η αύξηση έφθασε το 270%, αφού από τα 18 εκατομμύρια ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί εκταμιεύθηκαν 68 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, το 2011: "έγινε το πρωτοφανές οι απόρρητες αυξάνονται ήδη κατά 90% και από 18 εκατ. που είχαν προϋπολογιστεί εκταμιεύθηκαν ήδη τα 43 εκατομμύρια και αναμένεται να υπερβούν τα 60 εκατ. μέχρι το τέλος του έτους".

Σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα, μεγάλη διακίνηση απόρρητων κονδυλίων έγιναν και την περίοδο που ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου ήταν υπουργός Εξωτερικών και φυσικά στη συνέχεια, επί υπουργίας Δ. Δρούτσα και σήμερα επί υπουργίας Σ. Λαμπρινίδη, εμφανίζεται η ίδια εικόνα.