Θα βγουν οι άνθρωποι των Υπουργών στην εφεδρεία?

Πολιτικό θέμα – και ταυτόχρονα προσωπικό πονοκέφαλο για πολλούς – θα αποτελέσει για την κυβέρνηση η μοίρα της «στρατιάς» των αποσπασμένων και μετακλητών υπαλλήλων που υπηρετούν στα υπουργικά γραφεία, καθώς η ανάγκη για ισονομία και ισοπολιτεία επιβάλλει και τη δική τους συμμετοχή στην εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας.

Το ερώτημα απασχολεί όλο και περισσότερους υπαλλήλους του δημοσίου και των ΔΕΚΟ, καθώς μονοπωλεί τις συζητήσεις τους στους διαδρόμους των υπηρεσιών. Και αυτό όχι άδικα, διότι δεκάδες συνάδελφοί τους βρίσκονται αποσπασμένοι στο ασφαλές περιβάλλον των υπουργικών γραφείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους φορείς, για τους οποίους έχει αποφασιστεί η κατάργηση ή η συγχώνευσή τους, αλλά και η εφαρμογή της εφεδρείας, έχουν «δανειστεί» εργαζομένους σχεδόν όλοι οι υπουργοί!

Στο επιτελείο της υπουργού Παιδείας, κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου βρίσκεται αποσπασμένος υπάλληλος του ΟΔΔΥ – που βαίνει προς διάλυση –, η υφυπουργός, κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, έχει «δανειστεί» εργαζόμενο της ΟΣΥ (πρώην ΕΘΕΛ), ενώ η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, κυρία Φώφη Γεννηματά απασχολεί υπάλληλο της ΕΡΓΟΣΕ.

Από το υπό συγχώνευση ΕΘΙΑΓΕ έχει αποσπάσει στέλεχος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κ. Σκανδαλίδης, από την......... ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει διατηρήσει συνεργάτη του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Δημ. Ρέππας, ενώ από τη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης (ΜΟΔ) ΑΕ, έχουν αποσπάσει υπαλλήλους οι υφυπουργοί Υποδομών, κ. Ι. Μαγκριώτης, Προστασίας του Πολίτη, κ. Μαν. Όθωνας, και Περιβάλλοντος, κ. Ι. Μανιάτης, ο οποίος πήρε μαζί του και εργαζόμενο των πρώην ΗΛΠΑΠ. Ακόμη, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Γ. Πεταλωτής έχει «δανειστεί» εργαζόμενο του καταργούμενου Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας.

Η επέκταση της εφεδρείας σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα είναι βέβαιο ότι θα κάνει τους εργαζομένους σε όλες τις υπηρεσίες του κράτους να ζητούν τις κεφαλές των αποσπασμένων και των μετακλητών επί πίνακι, καθώς είναι γνωστόν τοις πάσι ότι αποτελούν ζωτικό τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού των υπουργικών γραφείων, αλλά και ότι άλλοι συνάδελφοί τους – που δεν μετέχουν των συχνά απάνθρωπων ρυθμών των υπουργικών γραφείων – έχουν βρει τον «εργασιακό παράδεισο», έχοντας επιτύχει μία εξαιρετικά καλή απόσπαση.