«Θα αποκατασταθεί η αδικία για τους πολύτεκνους»

Την φορολογική δικαιοσύνη για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες δεσμεύτηκε ότι θα φέρει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Αναλυτικά, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «το αφορολόγητο τοποθετείται στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο. Η προσαρμογή ορισμένων αφορολογήτων έπρεπε να είναι ανάλογη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και αφορά κυρίως τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Αυτοί είναι που υφίστανται το φορολογικό βάρος… επεξεργαζόμαστε και θα παρουσιάσουμε με δημοσιονομικό κόστος ανεκτό συγκεκριμένη λύση ανεκτή για τρίτεκνους και πολύτεκνους που θίγονται σήμερα από την νέα ρύθμιση για το αφορολόγητο όριο».


Επιπροσθέτως, ο υπουργός μιλώντας για το βαθμολόγιο – μισθολόγιο είπε ότι με το συγκεκριμένο μέτρο αναδιαρθρώνεται το κράτος και αποκαθίστανται χρόνιες αδικίες. Παρά ταύτα σημείωσε ότι πρέπει και «η κοινωνία να αποφασίσει. Ολοι είναι κατά της μονιμότητας αλλά κανείς δεν θέλει επαναξιολόγηση. Ολοι μιλούν για μικρότερο κράτος αλλά κανείς δεν θέλει εφεδρεία. Πρέπει να το κάνουμε, πρέπει εμείς να αποφασίσουμε δεν μπορούμε να είμαστε αμφιρρέποντες».

Πάντως, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε την εργασιακή εφεδρείας ως «το πιο σκληρό μέτρο» του πολυνομοσχεδίου εξηγώντας ότι «παίρνεις ανθρώπους που έχουν σχέδιο ζωής και τους λες εσπευσμένα ότι εντάσσονται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς με μειωμένες αποδοχές για να ενισχύσουν κράτος και την κοινωνία» σημείωσε όμως πως «Αυτή η κατηγορία υπαλλήλων είναι αυτή που μπορεί να αντέξει λόγω ηλικίας και σημείου διαδρομής αυτό τον κραδασμό. Θα έχουν τα πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Αυτοί αποτελούν το μισό από τους 30.000 εφέδρων. Το υπόλοιπο θα προκύψει από αξιολόγηση και αναδιάρθρωση φορέων». Τόνισε όμως πως προέκυψε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα και ότι πρόκειται για την «λιγότερο επώδυνη λύση».

Στο σημείο αυτό ο υπουργός μίλησε και για την «εφεδρεία της ΝΔ» λέγοντας ότι « Στο τραπέζι διαπραγματεύσεων θέσαμε και την πρόταση ΝΔ . Αν η τρόικα αποδεχόταν θα την αποδεχόμασταν και εμείς.. θα την υιοθετούσαμε και θα ήταν ευκαιρία να στείλουμε μήνυμα εθνικής ενότητας διεθνώς. Όμως η αντίδραση τρόικας ήταν απολύτως και συμπαγώς αρνητική».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι η εθνική συλλογική σύμβαση δεν θίγεται ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο εφ’ όσον ακουστούν σωστές και τεκμηριωμένες προτάσεις.