Για αναθεώρηση του 2ου πακέτου μιλάει τώρα το ΔΝΤ

| Kafeneio™ |
Την ανάγκη αναθεώρησης του 2ου προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα τονίζουν αξιωματούχοι του ΔΝΤ που βάζουν και αστερίσκους για τη συμμετοχή του ταμείου στο νέο πακέτο, λέγοντας πως αυτή θα γίνει μόνο εφόσον αποδειχθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ, Antonio Borges, σχολίασε πως, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει πριν τον Δεκέμβριο να αντιμετωπίσει την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων, δεν υπάρχει βιασύνη για τη λήψη αποφάσεων επί της 6ης δόσης, αν και δήλωσε βέβαιος πως η διαδικασία αυτή θα προχωρήσει κανονικά.


Τόνισε πως το ΔΝΤ οπωσδήποτε θα μετάσχει στο 2ο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα εφόσον το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο, ενώ αναφερόμενος στη συζήτηση περί "κουρέματος" του ελληνικού χρέους σχολίασε πως αυτό από μόνο του δεν λύνει τα προβλήματα και πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να εξαρτάται απο΄τους εταίρους της. Οσον αφορά το πόσο... βαθύ θα είναι το "κούρεμα" πέταξε το μπαλάκι στην Ευρώπη λέγοντας πως αυτή είναι εκείνη που θα πρέπει να λάβει τις σχετικές αποφάσεις.

Αναφερόμενος στο 2ο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, ο Borges σημείωσε πως η αργή πορεία των μεταρρυθμίσεων και οι χειρότερες του αναμενομένου επιδόσεις της χώρας στην οικονομία οδηγούν στην ανάγκη αναθεώρησης του σχεδίου. Κάλεσε, τέλος, τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν στην εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, εκτιμώντας παράλληλα πως μπορεί να χρειαστούν 100 με 200 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των τραπεζών της ηπείρου με νέα κεφάλαια.