Φαϊνάνσιαλ Τάιμς:Καθυστερήστε τη δόση μέχρι το Δεκέμβριο

Ευκαιρία διαχωρισμού της ευθύνης των Ελλήνων από τις ευθύνες της ευρωζώνης χαρακτηρίζει την παρούσα συγκυρία το κύριο άρθρο των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι η τραγωδία της Ελλάδας είναι ευθύνη της ίδιας της χώρας, και από τη στιγμή που έως το Δεκέμβριο δεν υπάρχει ανάγκη αποπληρωμής οφειλών σε διεθνείς πιστωτές, η τρόικα θα έπρεπε να παρακρατήσει την επόμενη δόση προς την Αθήνα εφόσον η ελληνική κυβέρνηση δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της.

Το άρθρο επισημαίνει ότι τα θύματα των άδειων ταμείων στη συγκεκριμένη περίπτωση δε θα ήταν οι αγορές ομολόγων αλλά οι...... Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι και δικαιούχοι επιδομάτων. Με τον τρόπο αυτό η ελληνική πολιτική τάξη επιτέλους θα υποχρεωνόταν να αντιμετωπίσει την αλήθεια, σχολιάζει η εφημερίδα.

Η αλήθεια αυτή είναι πως οι πολίτες της χώρας είναι διαιρεμένοι σε αυτή την κρίση σε αυτούς που επωφελούνται από ένα δυσλειτουργικό κράτος – εργαζόμενοι σε προστατευμένα και υπεραμειβόμενα κλειστά επαγγέλματα, στο δημόσιο ή σε τομείς που ελέγχονται από τα συνδικάτα – και στην πλειοψηφία που πληρώνει για τη διατήρηση αυτών των προνομίων και υφίσταται το βάρος της λιτότητας.

Τονίζεται ότι ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει δραστικά αν και αναποτελεσματικά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, έχει αποφύγει να αποσπάσει την οικονομία από την ασφυκτική λαβή των προνομιούχων ολίγων.

Σε ανταπόκριση από την Αθήνα η οικονομική εφημερίδα αναφέρεται στην πρόοδο που φέρεται να σημειώθηκε στην τηλεδιάσκεψη Βενιζέλου – εκπροσώπων της τρόικα, σημειώνοντας ότι η απόφαση έλευσης των διεθνών πιστωτών στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα είναι η πιο σαφής ένδειξη ότι επίκειται η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Σχολιάζεται ότι η πιο σκληρή γραμμή που φαίνεται να ακολουθεί η τρόικα, αντανακλά την εξάντληση της υπομονής στη Γερμανία και την Ολλανδία, όπου εντείνεται η αντίθεση στη διάσωση της Ελλάδας. Σχολιάζεται επίσης ότι ο περιορισμός του δημοσίου τομέα είναι προβληματικός, καθώς αποτελεί έναν από τους ισχυρούς πυλώνες στήριξης του ΠΑΣΟΚ.

Το δημοσίευμα εκτιμά επίσης ότι διαπιστώνεται αλλαγή ρυθμού στην αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη γενικότερα, με μια θετική στροφή στο θέμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών.

Ο Μάρτιν Γουλφ, επίσης των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, τονίζει ότι η πτώχευση/default της Ελλάδας θεωρείται μεν και είναι αναπόφευκτη, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Ως default προσδιορίζει τη μαζική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ως προς το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη, σημειώνει ότι θα συνέβαινε μόνο αν οι Ευρωπαίοι συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ δεν έκαναν τίποτα για να βοηθήσουν τη χώρα, όπως να συμβάλλουν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Ο κ. Γουλφ δηλώνει ότι κατά την άποψή του μόνο με μια βαθιά υποτίμηση νομίσματος θα μπορούσε η Ελλάδα να ανακάμψει, κάτι που θα σήμαινε επιστροφή στη δραχμή. Παραδέχεται πάντως ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο και θα είχε τεράστιες επιπλοκές για όλους. Τονίζει μάλιστα ότι νομικά έξοδος από το ευρώ συνεπάγεται έξοδο από την ΕΕ.

Η πρότασή του επομένως στην παρούσα φάση είναι επεκτατική πολιτική στον πυρήνα της ευρωζώνης με παράλληλη οικονομική στήριξη των αδυνάτων χωρών και διαγραφή μεγάλου μέρους των χρεών τους. Μακροπρόθεσμα υποστηρίζει μεγαλύτερη δημοσιονομική αλληλεγγύη και πειθαρχία, καθώς και ένα κοινό τραπεζικό σύστημα για την ευρωζώνη.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ελλάδα ο Γκάρντιαν σχολιάζει ότι το τίμημα για τη διάσωση της χώρας θα είναι κολοσσιαίες περικοπές θέσεων εργασίας, την ώρα που η ανεργία έχει ανέλθει στο 16%. Σημειώνεται ότι ενώ κάποιου είδους πτώχευση θεωρείται θέμα χρόνου, η έξοδος από την ευρωζώνη δεν είναι σίγουρη. Το δημοσίευμα