Tι θα γίνει με τα ΑΕΙ ; Η ΠΑΙΔΕΙΑ κοστίζει...

 Γράφει ο Σταύρος Τασιόπουλος
πρέπει να γίνουν καταλήψεις ?

πρέπει να περάσει αναίμακτα το πρώτο νομοσχέδιο που μεταρρυθμίζει τα ΑΕΙ ?


Πρέπει να υπάρξουν αγώνες ενάντια σε αυτό ?


Για να επιτευχθεί τι ?


Ένας άλλος νόμος ή βελτιώσεις στον υπάρχοντα ?


ΝΑΙ αν είναι να γίνουν αγώνες πρέπει να έχουν στόχευση και όχι να σέρνονται πίσω από θιγόμενα φοιτητικά παραταξιακά συμφέροντα.


ΝΑΙ αν είναι να κινητοποιηθού οι φοιτητές πρέπει ......

να υπάρχει μια αντιπρόταση.

ΝΑΙ στο ν/σ δεν είναι όλα λάθος


ΝΑΙ χρειάζεται αλλαγή με κατεύθυνση ενίσχυσης των νέων προερχόμενων από τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα.


ΝΑΙ η παιδεία κοστίζει, αλλά χρειάζονται προτεραιότητες.


Με χρηματοδότηση από ένα άκρως προοδευτικό φορολογικό σύστημα (οι πλουσιότεροι πληρώνουν τους περισσότερους φόρους και αντίστροφα),

επίσης οι πλουσιότεροι φοιτητές καταβάλουν κάθε έτος δίδακτρα με αντικειμενικά κριτήρια, που να εξασφαλίζεται πραγματικά δωρεάν παιδεία, η οποία θα καλύπτει τα έξοδα σπουδών αλλά και διαβίωσης των φοιτητών, με την φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση, μεταφορά) όχι ως διαρκές ζητούμενο με εκπτώσεις, αλλά ως πραγματικό γεγονός υψηλού επιπέδου.


Η χρηματοδότηση πρέπει να είναι ίση για όλα τα πανεπιστήμια ανά σπουδαστή


Έτσι σε συνδυασμό η σωστή κατεύθυνση των εσόδων από φόρους  μέσω της επιχορήγησης από το Υπουργείο Παιδείας και οι εισφορές των πλουσιότερων στην εκπαίδευση μπορούν να αποτελέσουν την ουσιαστική προοπτική κάλυψης του κόστους.


Και ακόμη ενισχυτικό χαρακτήρα μπορεί να έχει η εξορθολογισμένη διαχείριση της περιουσίας κάθε ιδρύματος προς όφελος της έρευνας και της φοιτητικής μέριμνας.


ΝΑΙ με χρήση της παραγώμενης γνώσης στην αγορά, αλλά από το πανεπιστημίο προς την αγορά και όχι από την αγορά εκβιάζοντας και υποδαυλίζοντας το πανεπιστήμιο.


Και με το νέο νόμο-πλαίσιο τι ;

TO Ν/Σ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ ΘΕΤΕΙ ΜΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ, ΤΑ ΛΑΘΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΦΗΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΝΑ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ ΧΩΡΙΣ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ, ΜΕ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ (ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΖΕΙ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ )

ΤΕΛΟΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΑΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΑΕΙ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΜΑΤΩΝ ΟΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ.
Σταύρος Τασιόπουλος - απόφοιτος Νομικής Κομοτηνής