Handelsblatt: Ευρω-μπλόκο στη συμφωνία με Φινλανδία

Οι Βρυξέλλες θα απορρίψουν, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, τη συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας για την παροχή εγγυήσεων, ώστε η δεύτερη να συμμετάσχει στο νέο πακέτο δανειοδότησης.
 Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ξεκαθάρισε σε βουλευτές της συμπολίτευσης ότι το το ενδεχόμενο να δοθούν εγγυήσεις στη Φινλανδία δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων.
Η γερμανική κυβέρνηση είχε εκφράσει και χθες, δια στόματος Μέρκελ, την αντίθεσή της στο ζήτημα των διμερών εγγυήσεων. "Δε νομίζω ότι πρέπει να μπούμε σ’ αυτό το δρόμο", είχε πει, ενώπιον.......
κομματικού ακροατηρίου.
Οι Βρυξέλλες φοβούνται ότι αν δώσουν "πράσινο φως" στη συμφωνία Αθήνας-Ελσίνκι θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, δυναμιτίζοντας τα θεμέλια της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για τη διαχείριση της κρίσης χρέους.
Η Handelsblatt γράφει, πάντως, ότι στην έδρα της Ε.Ε. εξετάζεται ακόμη το σενάριο να δοθούν ακίνητα ως εγγυήσεις, το οποίο όμως θεωρείται απίθανο να προχωρήσει καθώς η ελληνική κυβέρνηση αρνείται και θεωρεί ότι είναι πολιτικά ανέφικτο, καθώς θα εκληφθεί από τους πολίτες ως ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας, δεν συζητείται το ενδεχόμενο παροχής χρυσού ως εγγύηση, πρόταση που είχε καταθέσει η Γερμανίδα υπουργός Εργασίας και αντιπρόεδρος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν