Πολιτικοί σε διακοπές

 Γράφει ο Βασίλης Χιώτης


Ολόκληρο τον Ιούλιο βαρεθήκαμε να ακούμε τους πολιτικούς να μας ανακοινώνουν ότι δεν θα πάνε φέτος διακοπές. Κι έχουν πάει όλοι!

Και καλά όσοι είναι σε κόμματα της αντιπολίτευσης. Έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει κάτι να τους πιέζει, ούτε έχουν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα να προλάβουν.

Αλλά στη κυβέρνηση; Που καταφθάνει η Τρόικα την άλλη εβδομάδα και περιμένει να δει τι κάναμε ως χώρα από τότε που μας υποσχέθηκαν απλόχερη οικονομική βοήθεια με μοναδικό όρο να αρχίσουμε κάποτε να .......εφαρμόζουμε αυτό το περίφημο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα;

Κανείς δεν υποστηρίζει ότι οι πολιτικοί δεν πρέπει να κάνουν διακοπές. Άνθρωποι είναι κι αυτοί, οικογένειες έχουν και προφανώς έχουν το δικαίωμα κι εκείνοι να χαλαρώσουν, έστω κι αν φέτος δεν μπορούν να ξεμυτίσουν από τα σπίτια τους μην τυχόν και πέσουν πάνω σε κάποιον θερμοκέφαλο αγανακτισμένο.

Αλλά αφού είχαν προγραμματίσει διακοπές, γιατί επέμεναν ότι δεν θα πάνε;

Δεν θα κλείσει η Βουλή φέτος έλεγαν, κι είναι κλειστή από τις 5 Αυγούστου. Δεν θα πάει κανένας υπουργός για μπάνια έλεγε ο πρωθυπουργός και θα επιστρέψουν όλοι – ή σχεδόν όλοι- την Πέμπτη στην Αθήνα, μαζί με τον Γ. Παπανδρέου, έχοντας αναχωρήσει από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας. Ακόμη και στην Τήνο δεν εκπροσώπησε κανείς υπουργός φέτος την κυβέρνηση, επειδή δεν βρέθηκε ούτε ένας εθελοντής να χαλάσει το τριήμερό του.

Δείχνει κι αυτό τη δυσκολία που έχουν οι πολιτικοί να πουν την αλήθεια στον λαό, ακόμη και για τα πολύ απλά πράγματα.

Αποκαλύπτει την ανάγκη τους να διαφημίζουν πράγματα που δεν κάνουν, για να καλύψουν την αδυναμία τους να εφαρμόσουν αυτά που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν.

Τουλάχιστον τώρα που θα επιστρέψουν ας κάνουν μια καινούργια αρχή. Ας ξεκινήσουν να μιλάνε πιο ειλικρινά κι ίσως και οι πολίτες αρχίσουν να τους ακούνε με λιγότερο αρνητική διάθεση. Όσοι εξακολουθούν ακόμη να ακούνε αυτά που λένε οι πολιτικοί…