Διχάζουν την Ευρωζώνη οι ελληνικές εγγυήσεις


Χειροπιαστές εγγυήσεις σε χρυσό ή σε μετοχές σε επιχειρήσεις ζήτησε την Τρίτη η Γερμανίδα υπουργός Εργασίας σε αντάλλαγμα για μελλοντικές διασώσεις υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης.

Πολλές από τις χώρες αυτές διαθέτουν σημαντικά αποθέματα χρυσού και συμμετοχές σε βιομηχανίες, τις οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ως εξασφαλίσεις, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ARD η Ursula von der Leyen, που είναι και αντιπρόεδρος του κυβερνώντος χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) της Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λέγιεν είναι το πρώτο μέλος του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου που εγείρει τέτοιου είδους αξιώσεις. Κυβερνητικά στελέχη τοποθετούνταν μέχρι στιγμής ανωνύμως στο ζήτημα των εγγυήσεων που ζητά η Φινλανδία, λέγοντας ότι αυτές κινδυνεύουν να........
πυροδοτήσουν παρόμοιες απαιτήσεις και από άλλα κράτη της ευρωζώνης.


«Κάποια κράτη καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους... και αυτό πρέπει να το εκτιμήσουμε. Για να μπορέσουν όμως αυτές οι προσπάθειες να συνεχιστούν και στο μέλλον, χρειάζονται εξασφαλίσεις», είπε η Γερμανίδα πολιτικός.

Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε, ωστόσο, στο Reuters ότι η θέση της Φον Ντερ Λέγιεν δεν εκφράζει την κυβέρνηση. Το μείζον, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, είναι να συνδεθεί η όποια βοήθεια με αυστηρούς όρους.

Η Φον Ντερ Λέγιεν φερόταν στο παρελθόν ως πιθανός διάδοχος της Μέρκελ. Ως υπουργός Εργασίας δεν συμμετέχει άμεσα στα τεκταινόμενα στην ευρωζώνη. Η τοποθέτησή της όμως αποκτάει ιδιαίτερο βάρος, γιατί έρχεται σε μια στιγμή έντονων ζυμώσεων στο εσωτερικό του CDU γύρω από την ακολουθούμενη πολιτική της Καγκελαρίου, τα ποσοστά δημοτικότητας της οποίας έχουν υποχωρήσει σημαντικά.

Την ίδια στιγμή, την υπαναχώρηση του Ελσίνκι φαίνεται να προκαλούν οι αντιδράσεις άλλων κρατών μελών στη διμερή συμφωνία Φινλανδίας – Ελλάδας για την παροχή εγγυήσεων. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας δήλωσε πως η επίμαχη συμφωνία αποτελεί «μία λειτουργική τεχνική λύση, αλλά εάν αυτό το συγκεκριμένο μοντέλο δεν μπορεί να εφαρμοστεί, τότε θα πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε άλλο μοντέλο».

Από την άλλη πλευρά πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμερίζεται τους στόχους που θέτει ο Έλληνας υπουργός των Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στην επιστολή του σε κοινοτικούς αξιωματούχους, σχετικά με την ανάγκη ταχείας και πλήρους εφαρμογής της απόφασης των ηγετών της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Αμαντέου Αλταφάζ τόνισε ότι η Επιτροπή συμφωνεί με τις επισημάνεις του κ. Βενιζέλου, ώστε να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν απόλυτη σαφήνεια σχετικά με το νέο πρόγραμμα αρωγής της Ελλάδας, κάτι που, όπως σημείωσε, θα είναι προς όφελος της οικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη συνολικά.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία Ελλάδας - Φινλανδίας για την παροχή εγγυήσεων, ο εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου τόνισε ότι οι συζητήσεις στο επίπεδο της ευρωζώνης, που άρχισαν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, ώστε να επιβεβαιωθεί η ευθυγράμμισή της με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Τέλος, σημείωσε ότι, εξ όσων γνωρίζει η Επιτροπή, δεν έχουν υποβληθεί ανάλογα αιτήματα από άλλα κράτη - μέλη της ευρωζώνης και τα σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου συνιστούν υποθετικά σενάρια.