Πάει ακόμα πιο πίσω η συμφωνία για την Ελλάδα

Την ώρα που η αγωνία των Ελλήνων για το ενδεχόμενο μιας μερικής αδυναμίας πληρωμών ή μιας επιλεκτικής χρεοκοπίας εντείνεται, το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο διπλωματική πηγή, αναφέρει ότι η Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης για την κρίση χρέους μετατίθεται χρονικά για την επόμενη εβδομάδα -άγνωστο το πότε-, έχοντας φυσικά ως στόχο να δοθεί ώθηση ή να καταλήξει σε μια συμφωνία σχετικά με τη βοήθεια στην Ελλάδα.

«Η σύνοδος των ηγετών της ευρωζώνης γίνεται κατ' αρχήν αποδεκτή από τους κύριους παίκτες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας» είπε ο διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό να λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα, παρά τα προηγούμενα μηνύματα από το Βερολίνο ότι δεν υπάρχει σπουδή για να ολοκληρωθεί το πακέτο της βοήθειας.



Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανία θέλει να δοθεί γρήγορα μια λύση στην ελληνική κρίση, αλλά αυτή πρέπει να είναι εφαρμόσιμη, και ότι η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αποτελεί προϋπόθεση για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε έκτακτης συνόδου της ευρωζώνης για την Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των πιστωτριών τραπεζών της Ελλάδας και τον πρόεδρο της Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπής της ΕΕ, Βιτόριο Γκρίλι, έχει προγραμματίσει την Παρασκευή στη Ρώμη το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο της αναζήτησης μιας συμφωνίας που θα επιτρέψει τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο δεύτερο πακέτο χρηματοδοτικής βοήθειας στην Ελλάδα από την ΕΕ.

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μανουέλ Γκονζάλες - Παράμο, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία στην ΕΕ για το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας, το οποίο θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες της έως τα μέσα του 2014.

Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ εκτιμά ότι ο λόγος του ελληνικού δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας θα κορυφωθεί στο επίπεδο του 161% το 2012, για να αποκλιμακωθεί στη συνέχεια, υπό τον όρο ότι η Αθήνα θα προωθήσει αποτελεσματικά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν θα αντιστοιχεί σε περισσότερο από 127% του ΑΕΠ το 2020, επισημαίνει η ΕΚΤ στη μηνιαία της έκθεση. Θα παραμένει με άλλα λόγια μακράν του ορίου του 60% του ΑΕΠ, που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η επίτευξη αυτής της προοπτικής εναπόκειται στη βούληση και τη δυνατότητα της κυβέρνησης να προωθήσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και την πλήρη εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων» σημειώνεται στην ίδια έκθεση.