"Δώστε πίσω το εφάπαξ και γυρίστε στη δουλειά"

Αλαλούμ επικρατεί στα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία ζητούν επιστροφή εφάπαξ από ασφαλισμένους που πήραν σύνταξη... κατά λάθος.
Μάλιστα φτάνουν στο σημείο να τους ζητούν να επιστρέψουν πίσω στη δουλειά ενώ έχουν συνταξιοδοτηθεί αφού ακόμα θολό είναι το τοπίο για το καθεστώς των πλασματικών ετών για ταχύτερη συνταξιοδότηση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ", χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μισθωτής της ΔΕΗ, η οποία πήρε μειωμένη σύνταξη την 1η Μαρτίου 2011. Η γυναίκα ήταν τότε 59 ετών, 8 μηνών και 20 ημερών. Τα συντάξιμα χρόνια της ήταν 25 και 3 μήνες, ενώ εξαγόρασε τον πλασματικό χρόνο ανατροφής παιδιού ανεξαρτήτως ηλικίας.
Όμως όπως αναφέρει η εφημερίδα, τώρα της έστειλαν επιστολή να γυρίσει στη δουλειά και να επιστέψει το εφάπαξ, γιατί δεν......... μπορεί να φύγει με μειωμένη σύνταξη παρά μόνο όταν γίνει 61 ετών!
Όπως προκύπτει από σχετική αλληλογραφία με τις υπηρεσίες του ΙΚΑ θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση (στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας) για τους όρους και τις προϋποθέσεις αναγνώρισης πλασματικού χρόνου παιδιών.
"Με τις διατάξεις του ν. 3655/2008 παρέχεται στις μητέρες ασφαλισμένες όλων των οργανισμών κύριας ασφάλισης (εκτός του ΟΓΑ) η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικού χρόνου για κάθε παιδί και μέχρι τα τρία, που αποκτώνται από 1/1/2000 και εφεξής.
Ο πλασματικός αυτός χρόνος συνυπολογίζεται - υπό προϋποθέσεις - για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος ή για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης. Το δικαίωμα αναγνώρισης του πλασματικού χρόνου ασκείται κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης για πλήρη σύνταξη γήρατος - και όχι για μειωμένη πλην κάποιων εξαιρέσεων όπως η 37ετία, οι 4.500 ημέρες ασφάλισης, για μητέρες ανηλίκων κ.ά....Το ίδιο έγγραφο του ΙΚΑ οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο πλασματικός χρόνος δεν συνυπολογίζεται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος", τονίζεται χαρακτηριστικά.
Στον νέο νόμο παρέχεται η δυνατότητα εξαγοράς έως πέντε πλασματικών ετών για τη γέννηση παιδιών και στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι, με τις αναγνωρίσεις πλασµατικών χρόνων, που το 2015 θα φτάνουν τα 7 στον ιδιωτικό τοµέα και τα 12 στον δηµόσιο, οι ασφαλισµένοι θα µπορούν να συνταξιοδοτηθούν µε χαµηλότερα όρια ηλικίας από αυτά που προβλέπουν οι τελευταίοι ασφαλιστικοί νόµοι.
Επισημαίνεται ότι τα νέα πλασματικά χρόνια μπορούν να τα αξιοποιήσουν όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1η/1/2011.
Έτσι από την 1η/1/2011 μπορούν να αναγνωρίσουν:
*Τέσσερα έτη, όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με προϋποθέσεις που διαμορφώνονται και ισχύουν το 2011.
*Πέντε έτη, όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με προϋποθέσεις που διαμορφώνονται και ισχύουν το 2012.
*Εξι έτη, όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με προϋποθέσεις που διαμορφώνονται και ισχύουν το 2013.
*Επτά έτη, όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με προϋποθέσεις που διαμορφώνονται και ισχύουν το 2014 και εφεξής.