«Ζει και Βασιλεύει!»

 Γράφει η Φιλία Βαγιάκα


Πώς να γράψεις ακόμη και διθυράμβους για τη μεγαλύτερη προσωπικότητα που γέννησε αυτός ο τόπος; Όπως του αρμόζει, χωρίς περιστροφές.
Εκφράζω τον σεβασμό μου προς τον μέγιστο των Ελλήνων Αλέξανδρο τον Β' τον Μακεδόνα!
Μελετώντας την Ιστορία θαμπώνουν τα χρυσά γράμματα Της στην αναφορά της για τον Μέγα Αλέξανδρο. Όμως  οι περισσότεροι από εμάς σήμερα δεν γνωρίζουμε ποιος είναι και τι έπραξε. Ποτέ δεν είναι αργά.
http://filologos10.wordpress.com/wp-includes/js/tinymce/plugins/wordpress/img/trans.gifΜπορεί στην Πρωτεύουσα της Ελλάδος την Αθήνα να μην δεσπόζει κάπου ένα άγαλμά του ώστε να μας κινήσει την περιέργεια να μάθουμε για Εκείνον.
Μπορεί στα βιβλία του σχολείου να μην διδάσκεται αναλυτικά το έργο και οι ημέρες του όπως διδάσκεται στο εξωτερικό και ειδικότερα στις στρατιωτικές ακαδημίες του κόσμου μεταξύ των άλλων και για την μοναδική στρατηγική πολέμου που εφάρμοσε.
Μπορεί να μας κινούν την περιέργεια οι διάφορες Αλεξάνδρειες -πόλεις που δημιούργησε ο Αλέξανδρος -στις χώρες που πέρασε και να μας κάνει εντύπωση ότι ακόμη τον θυμούνται και τον έχουν ταυτόσημο με θεό. Μην ξεχνούμε ότι υπάρχουν ακόμη να θυμίζουν το πέρασμά του στα πέρατα του κόσμου φυλές όπως οι Κάλας.
Μπορεί όλα τα παραπάνω να θέλουν να τα καπηλευτούν όμοροι λαοί προς όφελός τους.
Αυτό που δεν μπορεί κανείς να αποσιωπήσει είναι, ότι και ο Μέγας Αλέξανδρος είναι Έλληνας.
Κάθε λαός έχει το εθνικό του προϊόν. Αυτός εδώ ο τόπος παράγει ήρωες, όπως ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Θησέας, ο Ιάσωνας, ο Ηρακλής, ο Οδυσσέας, ο Λεωνίδας, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο Κολοκοτρώνης, ο Μακρυγιάννης, ο στρατιώτης στο Έπος του 1940.
Γι΄ αυτό δεν πειράζει που δεν στήνουν τον ανδριάντα του. Εμείς τον έχουμε στα κύτταρά μας και όταν η αδελφή του η Γοργόνα μας ρωτάει " Ζει ο Βασιλιάς Αλέξανδρος;" της απαντούμε, "Ζει και βασιλεύει".
Πράγματι, τίποτε δεν μπορεί να διαγράψει μια μορφή σαν του  Μεγάλου  Αλεξάνδρου  γιατί αν δεν το λένε στα χαρτιά, το λένε οι πέτρες, οι θάλασσες, και τα βουνά, όμως το πιο σημαντικό είναι ότι βρίσκεται  τοποθετημένος στις καρδιές των ανθρώπων στους αιώνες των αιώνων.
Με τιμή
Φιλία Βαγιάκα