ΟΙ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ … ΣΤΗΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΛΥΣΙΑΣ
Στην απόλυτη τους εγκατάλειψη βρίσκονται οι παραλίες της Σαλαμίνας μας καταγγέλλουν διάφοροι περιβαλλοντικοί φορείς του νησιού .
Μιας και για την δημοτική αρχή τα καλαθάκια απορριμμάτων αποτελούν είδος πολυτελείας καθώς απουσιάζουν από όλες τις παραλίες, κυρίως κατά μήκος της τουριστικής περιοχής του Αιαντιου δεν υπάρχει ούτε ΕΝΑΣ κάδος για δείγμα, με αποτέλεσμα οι παραλίες να παρουσιάζουν εικόνες χωματερής απ τους ασυνείδητους (που δυστυχώς αφθονούν), και που εγκαταλείπουν τα σκουπίδια τους, το κύπελλο τους, τον καφέ τους, το κουτάκι του αναψυκτικού τους εκεί ακριβώς που τους βολεύει.
Αδιαφορούν εάν την επομένη μαζί με πληθώρα άλλων θα ......συναντήσουν και αυτό, προφανώς η αγωγή είναι είδος δυσεύρετο.
Μα και τα καλαθάκια δήμαρχε μου ;  Κι αυτά δυσεύρετα ; πόσο κοστίζουν κύριε Τσαβαρή εκατό τέτοια δοχεία να τα βάλεις  στις παραλίες ;  κάποιοι θα φιλοτιμηθούν και θα ρίξουν εκεί το σκουπιδαριό τους, και όχι στην αμμουδιά πλάι στους λουόμενους.
Κι αν η δημοτική αρχή αδιαφορεί για την καθαριότητα στις παραλίες, η ιδιωτική πρωτοβουλία δίνει το δικό της αγώνα για την διατήρηση της παράδοσης και του πολιτισμού, επιβεβαιώνοντας το γεγονός πως πλάι σε κάθε άρνηση υπάρχει μια ελπίδα, μια ελπίδα που κρύβεται πίσω από τον παλμό της πνευματικής ανάτασης των ανθρώπων του ιστορικού νησιού.
Παράδειγμα είναι η έντονη δραστηριότητα του πολιτιστικού συλλόγου «Άγιος Παντελεήμων» που εδρεύει στην περιοχή Ντέλια Αμπελακίων, και που με την πάντα καλή διάθεση αλλά και τις ακούραστες προσπάθειες των μελλών του, γίνονται πολλά και θαυμαστά για το κοινωνικό σύνολο .
Τόσο ο πρόεδρος του Δ.Σ. κύριος Θοδωρής Ιωσιφιδης όσο και όλα τα μελή του, φροντίζουν την περιοχή τους, την διατηρούν καθαρή, συμπαραστέκονται γενεοδωρα στους πιο αδύναμους κατοίκους της περιοχής, διαχειρίζονται με τον καλλίτερο τρόπο τον μεγάλο και επιβλητικό ομώνυμο ναό τους, πληρώνοντας ιερείς και ψαλταδες από την τσεπη τους, για να μπορούν να λειτουργούν την εκκλησία τους … διοργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις ,εκδρομές αλλά και διαλέξεις για την διάδοση της ιστορίας του νησιού
Ενώ και η σπουδαία εικαστικός και αγιογράφος κυρία Τασία Ιωσιφίδη προσφέρει την τέχνη της στους φιλοτέχνους της περιοχής.
Είναι αποδεκτό από όλη τη Σαλαμίνα πως το νέο Δ.Σ. του συλλόγου «Άγιος Παντελεήμων», έφερε μια άλλη αύρα προσφοράς και δραστηριοτήτων, χωρίς πόρους χωρίς ουσιαστικά έσοδα, αλλά με το χέρι τους στην τσέπη όσοι δύνανται να το πράξουν από τα μέλη του Δ.Σ., κάνουν μια πραγματικά αξιέπαινη προσπάθεια που χρίζει αναφοράς, και για παραδειγματισμό ακόμα άλλων συλλόγων,  που αρκούνται στον τίτλο και την σφραγίδα τους.
Να λοιπόν οι δυο πτυχές σε μια κοινωνία που απαρτίζεται από μια χούφτα ανθρώπους .
Η δημοτική αρχή από τη μια, με την τσιγκουνιά της στους κάδους απορριμμάτων και την γυφτιά που παρουσιάζει η έλλειψη αυτή .
Και από την άλλη,  η παρέα κάποιων Σαλαμινίων  που αγαπούν το νησί τους και πασχίζουν για το καλύτερο σ’ αυτό …
Μπράβο κύριε Δήμαρχε ….
 
ΛΥΣΙΑΣ