Le Monde: Ράγισε το γυαλί της Ελλάδας

Le Monde: Ράγισε το γυαλί της ΕλλάδαςΑναστάτωση και ανησυχία στο διεθνή τύπο σπέρνει η χθεσινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Standard & Poor's στο επίπεδο CCC. Ο οίκος αξιολόγησης προχώρησε σε εκ νέου υποβάθμιση της χώρας με το σκεπτικό ότι η χώρα «οδεύει προς πτώχευση». Η νέα υποβάθμιση κατατάσσει την Ελλάδα στην τελευταία θέση ανάμεσα στις 126 χώρες που αξιολογεί ο οίκος.Το Bloomberg και οι New York Times αναφέρουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται περίπου 100 δισ. ευρώ μέχρι το 2014, χρήματα που θα προέλθουν από το νέο πακέτο διάσωσης...
 

Ωστόσο, η αντιπαλότητα μεταξύ Γερμανίας και ΕΚΤ για συμμετοχή ή όχι ιδιωτών στη δεύτερη προσπάθεια διάσωσης εντείνει την ανησυχία για την κατάληξη του ελληνικού προβλήματος.

Η χθεσινοβραδινή υποβάθμιση σηματοδοτεί μία σειρά αρνητικών γεγονότων τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη, αναφέρει η Le Monde. Η γαλλική εφημερίδα τονίζει ότι η υποβάθμιση από τον αμερικάνικο οίκο «έκανε το γυαλί της Ελλάδας να ραγίσει». «Ο αναπότρεπτος κίνδυνος της αναδιάρθρωσης» σηματοδοτεί την πτώχευση των ελληνικών τραπεζών και τη μετάδοση της κρίσης σε άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.