Ερχονται ΔΝΤ – Eurogroup για την επιβολή αυστηρότερων μέτρων

Μη προγραμματισμένη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιούν μέσα στην εβδομάδα οι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας, μετά την αναβολή της απόφασης του Eurogroup για το νέο πακέτο βοήθειας. Σκοπός της επίσκεψης είναι να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα προβεί στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης που δεν θέλησε να δημοσιοποιήσει το όνομά του απεκάλυψε ότι εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της ευρωζώνης θα επισκεφθούν τη χώρα μας την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη. Ένας άλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι στην ατζέντα της...........
συνάντησης περιλαμβάνεται το θέμα των φορολογικών μέτρων.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ότι οι καθημερινές διαμαρτυρίες από τους Έλληνες πολίτες ίσως οδηγήσουν την κυβέρνηση να ζητήσει χαλαρότερα μέτρα, γεγονός που θα δυσαρεστήσει τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.


Οι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας θέλουν να διασφαλίσουν ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου θα προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων που θα αποφέρουν εξοικονόμηση 28δισ. ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να παραχωρήσει κρατικές εταιρείες για να συγκεντρώσει 50δισ. ευρώ έως το 2015 και να προωθήσει περικοπές του προϋπολογισμού ύψους 6,5δισ. ευρώ για το 2011. Για να το επιτύχει αυτό, θα πρέπει να προχωρήσει σε διπλασιασμό σχεδόν των υπαρχόντων μέτρων, που οδήγησαν την ανεργία στο πρωτοφανές επίπεδο του 16% και οδήγησαν τη χώρα στην τρίτη χρονιά κρίσης.


Η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να προωθήσει νέα φορολογικά μέτρα που θα αγγίξουν μεγάλο εύρος αγαθών, από κατοικίες και εστιατόρια έως αναψυκτικά και πισίνες. Επίσης, σκοπεύει να περικόψει κατά 750.000 το εργατικό δυναμικό του δημόσιου τομέα μέσα στη επόμενη πενταετία.


Πηγή: Reuters