Θριαμβεύει ο Ερντογάν

Σαρωτική νίκη πετυχαίνει το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με το τηλειπτικό δίκτυο Haberturk και με καταμετρημένο μέχρι στιγμής το 21% των ψήφων λαμβάνει το 56%.Στις εκλογές του 2007 το κόμμα του κ. Ερντογάν είχε κερδίσει τις εκλογές με ποσοστό 46,5 % ενώ τώρα με βάση τις σφυγμομετρήσεις το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αναμένεται να λάβει μεταξύ 45-50% των ψήφων.Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) είναι στο 18% ενώ το κόμμα Εθνικής Δράσης είναι στο 12% υπερβαίνοντας το 10% που απαιτείται για να εισέλθει κάποιο κόμμα στη Βουλή.Στις εκλογές μετέχουν 15 κόμματα και 203 ανεξάρτητοι ψηφοφόροι.Λίγο μετά τις 9 το βράδυ θα αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα. Σε εκλογικό τμήμα του Καντικόι (Χαλκηδόνα), άσκησε o Πατριάρχης Βαρθολομαίος το εκλογικό του δικαίωμα...

Το στοίχημα Ερντογάν
Το ζητούμενο για τον Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι η αυτοδυναμία και η τρίτη κυβερνητική θητεία, η οποία θεωρείται εξασφαλισμένη, αλλά η επικράτησή του με ποσοστό τέτοιο που θα του επιτρέψει να περάσει τις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές.
Αυτό θα κριθεί από το ποσοστό, που θα λάβει το ακροδεξιό κόμμα. Αν καταφέρει να ξεπεράσει το 10%, που είναι το πλαφόν για την εκπροσώπησή του στην Εθνοσυνέλευση, θα μετριαστεί το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος.
Δεύτερος σημαντικός παράγοντας είναι το ποσοστό που θα λάβει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα.
Ο Ερντογάν επιδιώκει πλειοψηφία 2/3, (367 έδρες) προκειμένου να αντικαταστήσει το υπάρχον Σύνταγμα του 1982.
Ο ίδιος έχει δεσμευτεί για ένα Σύνταγμα πιο δημοκρατικό και πλουραλιστικό, που θα φέρει την Τουρκία πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Στην απερχόμενη Βουλή ο Ερντογάν είχε 331 έδρες.
 
Ποιος είναι ο Ερντογάν
Ο Τούρκος πρωθυπουργός πιστώνεται τα θεαματικά αποτελέσματα της οικονομίας και την κόντρα του με το βαθύ κράτος των στρατιωτικών.
Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι είναι απολυταρχικός και θέλει να μετατρέψει το πολιτικό σύστημα σε προεδρικό για να καταλάβει στη συνέχεια ο ίδιος τον ανώτατο θώκο εξουσίας. Ο Ερντογάν γεννήθηκε το 1954. Διετέλεσε Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης.
Το ΑΚΡ κέρδισε στις εκλογές του 2002, αλλά ο ίδιος δεν μπόρεσε να γίνει άμεσα πρωθυπουργός, λόγω κωλύματος εκλογιμότητας.
Πρωθυπουργός ορίστηκε αρχικά ο στενός του συνεργάτης Αμπντουλάχ Γκιουλ. Ο Ερντογάν έγινε ο 57ος πρωθυπουργός της Τουρκίας στις 14 Μαρτίου 2003.
Στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου του 2007, το κόμμα του Ερντογάν επικράτησε με το 46% των ψήφων, οπότε ορκίστηκε εκ νέου πρωθυπουργός.