Η άνοδος και η πτώση του… Νομάρχη της καρδιάς μας

Η άνοδος και η πτώση του… Νομάρχη της καρδιάς μαςΗ αρχή του τέλους της πολιτικής καριέρας τουΠαναγιώτη Ψωμιάδη επισφραγίστηκε κατά πολλούς χτες, όταν τέθηκε και επισήμως σε αργία,μετά την καταδίκη του για παράβαση καθήκοντος. Για κάποιους η τροπή αυτή στην πολιτική πορεία του Πανίκα ήταν έκπληξη, για άλλους ήταν αναμενόμενη. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για την πιο αμφιλεγόμενη ίσως φυσιογνωμία τοπικού άρχοντα των τελευταίων ετών. Πρόκειται για έναν  άνθρωπο τον οποίο πολλοί χαρακτηρίζουν ως την πιο γραφική περίπτωση του πολιτικού στίβου. Ταυτοχρόνως όμως δεν μπορούν να αρνηθούν ότι αποτελεί ένα πραγματικό λαϊκό φαινόμενο με μεγάλη ανταπόκριση για χρόνια στους ψηφοφόρους. Είναι ο μόνος πολιτικός που μιλά για τον εαυτό του, με… μετριοφροσύνη και ταπεινοφροσύνη , στο… τρίτο πρόσωπο. Στον Τύπο, αναφέρεται με τουλάχιστον δέκα διαφορετικά προσωνύμια πέραν του ονόματος του, ενώ δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι μπορεί να θεωρηθεί και… τηλεπερσόνα, χάρη στις αναρίθμητες τηλεοπτικές εμφανίσεις του...
Αν και κατά καιρούς τον  έχουν κατηγορήσει για λαϊκισμό, λέγοντας ότι « όπου κάμερα και Ψωμιάδης, όπου Ψωμιάδης και κάμερα», στην πραγματικότητα ανήκει στους ελάχιστους  πολιτικούς  που διατήρησαν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων τους σε βάθος χρόνου.

Ο «Τηλενομάρχης»,  «Ζορό», «βουλευτής -τραγουδιστής», «ο περιφερειάρχης της καρδιάς μας», ο «απόλυτος Νομάρχης»,  δεν θα τελεί πλέον τα καθήκοντα του στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας μιας και έχει καταδικαστεί μετά από καταγγελία υψηλόβαθμου υπαλλήλου της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης ότι διέγραφε επανειλημμένα πρόστιμα  σε «φίλο»  του πρατηριούχο καυσίμων.

Ωστόσο, ο χειμαρρώδης Παναγιώτης Ψωμιάδης δεν θα μπορούσε παρά να επικαλεστεί με δηλώσεις του την εξουσία του λαού.  «Δεν πρόκειται να φύγω από την Περιφέρεια. Θα παραμείνω εδώ, χωρίς να έχω τον τίτλο του Περιφερειάρχη - το δικαίωμα να υπογράφω. Από εδώ μόνον ο λαός μπορεί να με διώξει. Ο λαός με έστειλε πριν έξι μήνες - κανείς δεν μπορεί να έρθει να με πάρει από εδώ», σχολίασε ο κ. Ψωμιάδης.

«Δεν πρόκειται ούτε να με φιμώσουν, ούτε να με τρομοκρατήσουν, ούτε να με εξοντώσουν πολιτικά» πρόσθεσε.

Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας  ούτε είναι η πρώτη φορά που επικαλείται την αγάπη του λαού ως δικαίωση στα πολιτικά  «παραστρατήματά του». 

Το 2002 είχε αποκαλυφθεί ότι ο κ. Ψωμιάδης είχε χτίσει παράνομα πιλοτή σε αυθαίρετο κτίσμα στη Χαλκιδική. Η αποστομωτική απάντηση του βουρκωμένου τότε υποψηφίου νομάρχη Θεσσαλονίκης σε παράθυρο τηλεοπτικού σταθμού ήταν: «Εσείς δεν πρέπει να είχατε γονείς, μάνα, πατέρα, γι' αυτό και λέτε τέτοιες φοβερές ασέβειες. Εγώ έχτισα ένα σπιτάκι για τη μανούλα μου, παλιόπαιδο θα ήμουν να την πέταγα στον δρόμο».
 

Μια ζωή λοιπόν ήταν ο αυτοαποκαλούμενος  «κομάντο» , «τσαμπουκάς» και «καταφερτζής του λαού» μιας και μεγάλωσε ως γνήσιος λαϊκός ήρωας της καθημερινότητας.

Ο Ψωμιάδης - ή «Πανίκας» κατά την ποντιακή διάλεκτο - είναι ο τρίτος γιος μιας οικογένειας Ποντίων, του Χαράλαμπου και της Χρυσούλας Ψωμιάδη, που αρχικά εγκαταστάθηκαν και έζησαν στα Κάτω Πορόια Σερρών.

Ζωηρός μαθητής, από τη Γ' Δημοτικού δεν πήγαινε στο σχολείο και ο πατέρας του τον έγραψε στη Σχολή Δελασάλ, στη Θεσσαλονίκη, από όπου τον έδιωξαν οι καλόγριες. Εν τέλει εισήχθη με μόρια στη Γυμναστική Ακαδημία «αλλά μάλωσα με έναν καθηγητή κι έφυγα στο τρίτο έτος», όπως έχει πει ο ίδιος.

Από φοιτητής άνοιξε κατάστημα παιχνιδιών στη Θεσσαλονίκη και προσπάθησε ανεπιτυχώς να περάσει στη Θεολογική Σχολή. Ασχολήθηκε με τις εισαγωγές ηλεκτρολογικού υλικού και την εισαγωγή ανατομικών παπουτσιών, άνοιξε ένα μπαρ-αναψυκτήριο μέσα στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Απέκτησε και το δικό του μπουζουξίδικο στα Λαδάδικα, όπου έφτανε γύρω στις 2 το πρωί και τραγουδούσε.

Στην πολιτική μπήκε το 1982 με την εκλογή του στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Εκλέχτηκε βουλευτής Θεσσαλονίκης με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας το 1990, 1993, 1996 και το 2000. Το 2002 εκλέχτηκε νομάρχης Θεσσαλονίκης και η θητεία του ανανεώθηκε το 2006. Το 2010 έθεσε υποψηφιότητα για την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, κερδίζοντας τις εκλογές στο δεύτερο γύρο με βασικό «αντίπαλο» τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, Μάρκο Μπόλαρη.

Επί χρόνια τον αποκαλούσαν «βουλευτή-τραγουδιστή», χωρίς ο ίδιος να αισθάνεται προσβεβλημένος. Το 2004 τραγούδησε «Ξεφυλλίζοντας απόψε τα όνειρά μου...» ενώπιον του εμβρόντητου τότε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου σε γεύμα προς τιμήν του σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Εκ τοτε σε κάθε ευκαιρία, πανηγύρια, επετείους, τοπικές εκδηλώσει και καρναβάλια, δεν διστάζει να αρπάξει το μικρόφωνο και να σιγοτραγουδήσει κάποιο «άσμα του Καζαντζίδη».
 

Πέρα από τις μουσικές ανησυχίες, ο κ.  Ψωμιάδης αρέσκεται και στις μεταμφιέσεις απεμπολώντας την σοβαροφάνεια πολλών συναδέλφων του με αποκορύφωμα την ενδυμασία του Ζορό σε τοπικές αποκριάτικες εκδηλώσεις, ενώ δεν έκρυψε ποτέ την υποστήριξή του  στην Εκκλησία.

Γνήσιος Μακεδόνας εξέφρασε έντονα την  άποψη του για τον Μέγα Αλέξανδρο , « ότι δηλαδή  πρόκειται για «Έλληνα- Μακεδόνα που το αίμα του είναι τόσο ελληνικό όσο και του Αχιλλέα». Ταυτόχρονα, συνέβαλε στην διαιώνιση της άτυπης βεντέτας μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης εκφράζοντας μια δυναμική που κολακεύει τον τοπικισμό και αναφέρεται συχνά με ειρωνεία στο «αθηναϊκό πριγκιπάτο».

Ίνδαλμά του, διόλου τυχαία, είναι  μάλλον ο ηθοποιός Αρλνοντ Σβαρτζενέκερ . Όταν μάλιστα ο δεύτερος εξελέγη κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, ο κ. Ψωμιάδης του έστειλε τηλεγράφημα. «Έχω παρακολουθήσει την καριέρα σας, όχι μόνο στη μεγάλη οθόνη αλλά και στον επιχειρηματικό τομέα και γι' αυτό είμαι πεπεισμένος ότι θα οδηγήσετε την Καλιφόρνια στη νέα εποχή» του έγραφε. Δεν έγινε γνωστό αν του απάντησε ο κ. Σβαρτζενέκερ, πάντως και οι δύο αυτή τη περίοδο βολοδέρνουν στα δικαστήρια, για διαφορετικούς λόγους φυσικά.




Newpost.gr