Τα νέα μέτρα για την τρύπα των 3,8 δις

Τα νέα μέτρα για την τρύπα των 3,8 δις Οικονομικά μέτρα ύψους 3,8 δισ. που πρόκειται να εφαρμοστούν μέχρι το 2015, μένει να οριστικοποιηθούν πλέον στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευ.
Βενιζέλου με τους επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας για την τελική μορφή του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Ωστόσο τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά είναι ακόμη πολλά, ενώ σχετική ενημέρωση από το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται το απόγευμα.
Τέσσερα είναι τα φλέγοντα θέματα που τέθηκαν στη συνεδρίαση του ΚΤΕ οικονομικών του ΠΑΣΟΚ από τους βουλευτές αλλά και από τον κ. Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος ενημέρωσε διεξοδικά για τις συνομιλίες στο Eurogroup αλλά και τις διαπραγματεύσεις που είχε νωρίτερα με των Τρόικα...



Συγκεκριμένα τα ερωτήματα που τέθηκαν ήταν:


- Αν θα υπάρξουν νέα μέτρα για να καλύψουν τη διαφορά των 3,8 δισ. ευρώ που έχει το υπουργείο Οικονομικών με την Τρόικα


- Αν το πρόγραμμα σταθερότητας που εφαρμόστηκε μέχρι τώρα έχει αποτύχει


- Αν υπάρχει πρόβλημα με την υλοποίηση του προϋπολογισμού


- Αν θα υπάρξει τελικώς συμφωνία με την Τρόικα


Ο υπουργός Οικονομικών κατά τις δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι το πρώτο μνημόνιο δεν λειτούργησε και ότι ακόμη και οι διορθωτικές αλλαγές που πρότεινε στους βουλευτές ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δεν είχαν συμφωνηθεί με την Τρόικα. Σημείωσε δε ότι δέχτηκε μεγάλη πίεση το πρωί από την Τρόικα για ορισμένα μέτρα όπως είναι η εξίσωση του φόρου πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι δεν μπορεί να τον πιέζουν να πάρει τέτοια μέτρα και ότι σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε να τους υποβάλλει εκείνη τη στιγμή την παραίτησή του ενημερώνοντας και τον Πρωθυπουργό και να πάει η χώρα σε εκλογές με ευθύνη της Τρόικας.
Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις διευκρίνισε ότι τώρα θα κατατεθεί ο νόμος που θα καθορίζει το πλαίσιο λειτουργίας του ταμείου αποκρατικοποιήσεων.


Όσον αφορά την τρύπα των 3,8 δισ. ευρώ ο κ. Βενιζέλος πρότεινε τα εξής:


- Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε ποσοστό 5% για τα υψηλά εισοδήματα και για το πολιτικό προσωπικό της χώρας, τους αξιωματούχους της τοπικής αυτοδιοίκησης και της δημόσιας διοίκησης


- Αύξηση 5% επί του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης


- Μείωση του αφορολόγητου στις 8.000 ευρώ υπό την προϋπόθεση ηλικιακών και εισοδηματικών κριτηρίων


- Διατήρηση του αφορολόγητου για την ακίνητη περιουσία στις 200 χιλιάδες ευρώ