Τα ρίσκα της ελληνικής κρίσης και η ΕΕ

Με τίτλο «Η στιγμή του φαινομένου Lehman» η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου (σχολιαστής Νικολάους Πίπερ) υπογραμμίζει πως η αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους απαιτεί ταχύτατη διαχείριση για να μην διογκωθεί η αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές, οι οποίες φαίνεται ήδη ότι δεν εμπιστεύονται την Ευρώπη και λειτουργούν επιφυλακτικά, ίσως και φοβικά.
Κάτι που θυμίζει την περίπτωση της Lehman Brothers: «Μπορεί όμως η Ελλάδα να προκαλέσει μια παρόμοια εξέλιξη; Ναι, οι πολιτικοί πρέπει οπωσδήποτε να συνυπολογίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Και αυτό γιατί η λεγόμενη περιφέρεια της
Ευρώπης εκλαμβάνεται από τις αγορές σαν μία συγκεκριμένη κατηγορία επενδύσεων, επειδή τα ισοζύγια των μεγάλων τραπεζών επιβαρύνονται με παρόμοιο τρόπο με κρατικά ομόλογα από την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και άλλες χώρες. Ουδείς γνωρίζει επακριβώς τι αποθεματικά έχουν (οι τράπεζες), ώστε σε περίπτωση κατάρρευσης να εξισορροπήσουν τις απώλειες.»
«Όσο αναβάλλονται οι λύσεις για να ξεπεραστεί η ελληνική κρίση, τόσο αυξάνεται το ρίσκο του εκτροχιασμού. Γι’ αυτό πρέπει η κρίση να εκτονωθεί γρήγορα. Η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται ρευστό και ευνοϊκές ρήτρες αποπληρωμής και σε αντάλλαγμα οφείλει να δρομολογήσει τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις και να αρχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις.»
Και ο σχολιαστής υποστηρίζει ότι μπορεί να αποσοβηθεί η κατάρρευση τύπου Lehman μόνον με μια ‘ελεγχόμενη χρεοκοπία’, αλλά τονίζει: «Δεν πρέπει να καλλιεργούνται αυταπάτες. Ακόμη και μία αναδιάταξη του χρέους είναι επώδυνη και εγκυμονεί κινδύνους επέκτασης και σε άλλες χώρες, αλλά στην παρούσα φάση δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις εξελίξεις χωρίς αναδιάρθρωση.»