Εντείνεται η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ

Την επέκταση της παραγωγής πετρελαίου στην Αλάσκα και τον Κόλπο του Μεξικού ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος υφίσταται πιέσεις από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, τον Τύπο και την κοινή γνώμη για τις υψηλές τιμές των καυσίμων.
Ο Ομπάμα, στην εβδομαδιαία ομιλία του, που μεταδίδεται μέσω ραδιοφώνου και Διαδικτύου, έκανε σαφές ότι θα ικανοποιήσει ορισμένα από τα αιτήματα των Ρεπουμπλικάνων. Αναφέρθηκε σε τρόπους ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής καυσίμων και απλοποίησης της διαδικασίας έκδοσης αδειών για εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Αλάσκα...

«Έχω δώσει εντολή. . . να προχωρήσει η έκδοση ετήσιων αδειών (εκμετάλλευσης) των Εθνικών Αποθεμάτων Πετρελαίου στην Αλάσκα, και ταυτόχρονα να προστατευθούν ευαίσθητες περιοχές, καθώς και να επιταχυνθεί η εκτίμηση των κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου στο μέσο και στο νότο (των ακτών των ΗΠΑ) στον Ατλαντικό», είπε ο Ομπάμα.
«Πιστεύω ότι πρέπει να επεκτείνουμε την παραγωγή πετρελαίου στην Αμερική, ενώ θα βελτιώνουμε την ασφάλεια και την περιβαλλοντική προστασία», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Σχετικά με την εκμετάλλευση, πάντως, των αποθεμάτων πετρελαίου στην Αλάσκα, η κυβέρνηση Ομπάμα αποκλείει κάθε πιθανότητα εξερεύνησης και έναρξης εξορύξεων στον Αρκτικό Εθνικό Δρυμό, καθώς η κυβέρνηση Μπους είχε προσπαθήσει να τον καταστήσει διαθέσιμο προς εξερεύνηση από εταιρίες του ενεργειακού τομέα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος.
Τα λεγόμενα Εθνικά Αποθέματα Πετρελαίου στην Αλάσκα (National Petroleum Reserve, NPRA) βρίσκονται σε μια περιοχή 93.100 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το 1923 είχε αποφασιστεί να παραμείνουν ανεκμετάλλευτα ως μια δυνητική πηγή καυσίμων για το στρατό των ΗΠΑ. Βρίσκονται στο βορειοδυτικό άκρο της πολιτείας, κοντά στον Αρκτικό Εθνικό Δρυμό της Αλάσκας.
Ο Ομπάμα πιέζει να μειωθεί η κατανάλωση πετρελαίου και παραγώγων του στις ΗΠΑ και να διευρυνθεί η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά παράλληλα ενθαρρύνει την εγχώρια παραγωγή πετρελαίου και αερίου. Αυτή τη στιγμή, οι υψηλές τιμές των καυσίμων απειλούν να υποσκάψουν την ανάκαμψη της οικονομίας και ίσως στοιχίσουν ακόμα και την επανεκλογή του, το 2012.