Πως οι Γερμανοί οργανώνουν την εξαγορά του υπολοίπου ΟΤΕ με τα ...ρέστα

Σε τρύπα που αφήνει ο νόμος που ψηφίστηκε το 2008 και κυρώνει τη συμφωνία μετόχων μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Deutsche Telekom φαίνεται να ποντάρουν οι Γερμανοί προκειμένου να στριμώξουν την κυβέρνηση που έχει προγραμματίσει να ασκήσει το δικαίωμα που προβλέπεται στη σύμβαση να πουλήσει μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο το 10% του ΟΤΕ.

Και στο πλαίσιο αυτό δεν φαίνεται να είναι τυχαίο το δημοσίευμα των Financial Times Deutschland, το οποίο αναμετάδωσε το Bloomberg και στο οποίο αναφέρεται διοίκηση της DT επιθυμεί να αναβάλει την απόκτηση επιπλέον ποσοστού στο ΟΤΕ και στο πλαίσιο αυτό θα........
επισκεφθεί την Αθήνα στα τέλη Μαϊου για σχετικές συζητήσεις με την κυβέρνηση.

Θεωρητικά οι Γερμανοί έχουν υποχρέωση να αγοράσουν με τιμής πώλησης που προκύπτει από τον σταθμισμένο μέσο όρο των τιμών και των όγκων των τελευταίων 20 συνεδριάσεων πριν από την ανακοίνωση πώλησης(εγγράφως από το Δημόσιο) , συν 15% υπερτίμημα.

Όμως στο άρθρο 6 παρ 4 εδάφιο β της συμφωνίας αναφέρεται πως «Για τη μεταβίβαση οιωνδήποτε μετοχών Δικαιώματος πώλησης στη DT από το ΕΔ θα απαιτείται η σύναψη ξεχωριστής έγγραφης συμφωνίας, ουσιωδώς υπό τη μορφή της παρούσας σύμβασης με τις προσαρμογές τις οποίες τα μέρη θα κρίνουν αναγκαίες εν όψει των ισχυουσών συνθηκών».

Όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι αυτό ανοίγει παράθυρο στη Deutsche Telekom να κωλυσιεργήσει τη διαδικασία και πιθανώς να ασκήσει έμμεση πίεση στο δημόσιο για συμφωνία πακέτο για το σύνολο του ΟΤΕ ειδικά στην παρούσα φάση που η Γερμανική κυβέρνηση έχει το πάνω χέρι στην παροχή ή μη νέας βοήθειας στην Ελλάδα. 

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που οι δύο πλευρές διαφωνούν σε οποιοδήποτε θέμα υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στη διατησία.

newscode