Το δούλεμα της εξουσίας

Για να θυμηθούμε οι παλαιοί (για να μελαγχολήσουμε) και να μάθουνε οι νεώτεροι (για να γελάσουνε) κάποιες από τις εξαγγελίες δημιουργίας πολιτικού κόμματος που μας σέρβιραν κάποτε:

...«Για να προστατέψουμε το έθνος, για να ανοίξουμε το δρόμο που οδηγεί στην αδέσμευτη λαϊκή κυριαρχία και τη δημοκρατία. Σ' αυτά τα πλαίσια πρέπει να ερμηνευτεί και η δικιά μας απόφαση να προχωρήσουμε σήμερα σε μια πολιτική πράξη, στη διακήρυξη των βασικών αρχών και στόχων ενός νέου πολιτικού Κινήματος, του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος».

...«Η ρίζα της συμφοράς βρίσκεται στην εξάρτηση της Πατρίδας μας».

...«Μεταβλήθηκε η πατρίδα μας σε .................
ξέφραγο αμπέλι, για να διαβρωθεί η οικονομία μας από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και της Δύσης, με τη συνεργασία πάντα του ντόπιου μεταπρατικού κεφαλαίου».

...«Η πορεία προς την υποτέλεια, την υπονόμευση των εθνικών μας συμφερόντων, τη διάβρωση της λαϊκής κυριαρχίας, τον οικονομικό μαρασμό και την εκμετάλλευση του Έλληνα εργαζόμενου πρέπει να ανακοπεί. Αντίθετα πρέπει να προχωρήσουμε με θάρρος και αποφασιστικότητα στη θεμελίωση μιας νέας Ελλάδας.
Ανακοινώνουμε σήμερα την εκκίνηση ενός νέου πολιτικού Κινήματος που πιστεύουμε ότι εκφράζει τους πόθους και τις ανάγκες του απλού Έλληνα, ενός Κινήματος που να ανήκει στον αγρότη, τον εργάτη, το βιοτέχνη, το μισθωτό, τον υπάλληλο, στη θαρραλέα και φωτισμένη νεολαία μας».

...«Βασικός κυριαρχικός στόχος του Κινήματος είναι η δημιουργία πολιτείας απαλλαγμένης από ξένο έλεγχο ή επεμβάσεις, πολιτείας απαλλαγμένης από έλεγχο ή επιρροή της οικονομικής ολιγαρχίας, πολιτείας ταγμένης στην προστασία του Έθνους και στην υπηρεσία του Λαού.
Η εθνική ανεξαρτησία είναι αναπόσπαστα δεμένη με τη λαϊκή κυριαρχία, με τη δημοκρατία σε κάθε φάση της ζωής του τόπου, με την ενεργό συμμετοχή του πολίτη σ' όλες τις αποφάσεις που τον αφορούν.
Μα είναι ταυτόχρονα συνυφασμένη με την απαλλαγή της οικονομίας μας από τον έλεγχο του ξένου μονοπωλιακού και ντόπιου μεταπρατικού κεφαλαίου που διαμορφώνει την οικονομική, την κοινωνική, την πολιτική και την πολιτιστική μας πορεία, σύμφωνα με τα συμφέροντα όχι του Λαού αλλά της οικονομικής ολιγαρχίας».

...«Για να πάψει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Για να συμμετέχει ενεργά ο Λαός στον προγραμματισμό της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής πορείας της Χώρας. Για να εξασφαλιστεί η εργασία και η κατοικία σε όλους τους Έλληνες».

...«Έχει ο Λαός μας πικρή πείρα από τους κομματικούς σχηματισμούς του παρελθόντος που στηρίζονταν στη φεουδαρχική σχέση ανάμεσα σε ηγέτες και βουλευτές, ανάμεσα σε βουλευτές και κομματάρχες, ανάμεσα σε κομματάρχες και ψηφοφόρους.
Από κομματικούς μηχανισμούς που είχαν αντικαταστήσει τις αρχές, το πρόγραμμα και τις δημοκρατικές διαδικασίες με το ρουσφέτι και το παρασκήνιο. Καθολικό είναι το αίτημα για πολιτικούς οργανισμούς αρχών, που να τους διακρίνει η ελεύθερη δημοκρατική έκφραση της βάσης, για να δεσμεύεται η ηγεσία στις πολιτικές αποφάσεις και για να υπάρχει συνέπεια και συνέχεια».

...«Η σημερινή μας διακήρυξη αποτελεί την πυξίδα που θα καθοδηγεί την πορεία μας προς μια νέα, αναγεννημένη, ανθρώπινη, σοσιαλιστική και δημοκρατική Ελλάδα, μια Ελλάδα που να ανήκει στους Έλληνες.
Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα είναι πολιτικό Κίνημα που αγωνίζεται για τους ακόλουθους στόχους: ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ».

...« Εξάλειψη του παρακράτους και του κομματικού κράτους».

...«Η Ελλάδα αποσυνδέεται από τους στρατιωτικούς, πολιτικούς και οικονομικούς συνασπισμούς, που υπονομεύουν την εθνική μας ανεξαρτησία και το κυριαρχικό δικαίωμα του Ελληνικού λαού να προγραμματίζει αυτός την κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική πορεία της χώρας».
...«Η Ελλάδα ακολουθεί δυναμική ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική με στόχους: την εγγύηση της εδαφικής ακεραιότητας, την κατοχύρωση της αδέσμευτης λαϊκής κυριαρχίας και την καλύτερη δυνατή πραγμάτωση των επιδιώξεων του Ελληνικού Λαού».

...«Ακυρώνονται οι διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες που έχουν οδηγήσει την Ελλάδα σε οικονομική, πολιτική και στρατιωτική εξάρτηση από τα μονοπωλιακά συγκροτήματα της Δύσης και ιδιαίτερα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού».

...«Μια καινούργια παιδεία για να καταργηθούν οι φραγμοί που εμποδίζουν το πλάτεμα της γνώσης και για να δημιουργηθούν ελεύθερα σκεπτόμενοι και κοινωνικά υπεύθυνοι πολίτες. Η παιδεία είναι ευθύνη του κοινωνικού συνόλου. Η ιδιωτική εκπαίδευση καταργείται.
Η δωρεάν και υποχρεωτική παιδεία εξασφαλίζεται ανεξαίρετα για όλους τους Έλληνες, θεσπίζεται εκπαιδευτική πολιτική που να εξασφαλίζει την πλατιά συμμετοχή όλων των λαϊκών στρωμάτων, καθώς και τη συμμετοχή των σπουδαστών στον προγραμματισμό της παιδείας και στη διοίκηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων».
...«Την κοινωνικοποίηση της υγείας, που συνεπάγεται τη δωρεάν ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, την προληπτική υγιεινή για όλους τους Έλληνες, την κατάργηση των ιδιωτικών κλινικών και όλων των προνομίων στην παροχή ιατρικών και νοσοκομειακών υπηρεσιών».

Όλα τα παραπάνω είναι επιλεκτικά αποσπάσματα από την ιδρυτική διακήρυξη του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος , ναι, του ΠΑ.ΣΟ.Κ, της 3ης Σεπτεμβρίου 1974.

Ο καθένας μας ας κάνει όποια σχόλια θέλει, αφού καταλάβει με ποιο τρόπο οι σύγχρονοι πολιτικοί με την σύγχρονη πολιτική τους ξεγελούν τα πλήθη, προκειμένου να αποσπάσουν την προτίμησή τους (κοινώς «ψήφο») για να αναρριχηθούν στην εξουσία και να ενεργούν τελείως αντίθετα από αυτά που διακήρυτταν.
Και εδώ γεννάται μια απορία:
Αν υποθέσουμε ότι η διακήρυξη αυτή αποτελεί μια μορφή σύμβασης με αντισυμβαλλόμενα μέρη το κόμμα και τους ψηφοφόρους, η αθέτηση των όρων της διακήρυξης- σύμβασης δεν είναι νομικό ατόπημα; Δεν είναι παράβαση των όρων και αντισυμβατική συμπεριφορά που πρέπει να ελεγχθεί; Και από ποιον θα ελεγχθεί; Η Δικαιοσύνη δεν νομιμοποιείται να επέμβει και να καθαιρέσει από την εξουσία αυτόν που αθετεί και παραβαίνει τους όρους της σύμβασης;;;
Τέλος όταν αυτή η ανάληψη της εξουσίας εξελίσσεται σε άκρως αντίθετη πορεία από αυτή που υποσχόσουν κύριε κομματάρχα με αποτέλεσμα την μακρόχρονη εξαθλίωση και υποταγή σε οικονομικούς κατακτητές ολόκληρου του λαού, σε συρρίκνωση του κρατικού κύρους και κυριαρχίας, σε ξεπούλημα και μάλιστα εξευτελιστικά της κρατικής περιουσίας, την πορεία σε θάνατο  όσων έχουν ανάγκη ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης λόγω απαξίωσης των φροντίδων υγείας από την πολιτεία, την πορεία σε αμάθεια ή ημιμάθεια της νεολαίας λόγω υποβάθμισης  ή κατάργησης της παρεχόμενης από το κράτος παιδείας τι άλλο συνιστά παρά εθνική μειοδοσία είτε λόγω ανικανότητας, είτε λόγω εσκεμμένης και ηθελημένης ενέργειας, δεν έχει σημασία, αφού το αποτέλεσμα είναι το ίδιο;;
Το ερώτημα που προκύπτει είναι πότε επί τέλους θα λογοδοτήσουν και σε ποιους οι εθνικοί μειοδότες οι εθνικοί προδότες;;