Το Απολυτήριο με ενδοσχολικές εξετάσεις στα Δικαστήρια

Αντίθετοι με την αποδέσμευση του Απολυτηρίου του Λυκείου από τις εξετάσεις δηλώνει σύσσωμη η κοινότητα των εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά σχολεία.
Το μεσημέρι της Δευτέρας η ΟΙΕΛΕ έδωσε σχετική συνέντευξη Τύπου, για να ανακοινώσει την κατάθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης και αναστολής της απόφασης του υπουργείου Παιδείας για την "απόκτηση απολυτηρίου τίτλου Γενικού Λυκείου με ενδοσχολικές εξετάσεις".
Η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο επιτρέπει την αποχή μαθητών από τις πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ χαρακτηρίζει τη σχετική απόφαση ως "ακόμη ένα βήμα για την απαξίωση του Γενικού Λυκείου, για την όξυνση των φαινομένων αναξιοκρατίας, ανισότητας και διαφθοράς στα .............
σχολεία και για την απαξίωση της έννοιας του απολυτηρίου προς όφελος όσων θέλουν να εμπορευματοποιήσουν τη γνώση".
Οπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Μιχάλης Κουρουτός, "η νεκρανάσταση της πάλαι ποτέ Ε' Δέσμης ανοίγει τον ασκό του Αιόλου σε ένα ήδη διεφθαρμένο σύστημα, τις ανομίες του οποίου οι εποπτικές αρχές του κράτους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν".
Ο κ. Κουρουτός επικαλείται το παράδειγμα φαινομένων διαφθοράς σε ιδιωτικά σχολεία της επαρχίας, επαναφέροντας το αίτημα για να σταματήσουν να δίνονται πανελλαδικές εξετάσεις σε ιδιωτικά σχολεία αλλά μόνο σε δημόσια.
Η ΟΙΕΛΕ υπενθυμίζει την υπόθεση των πλασματικών απολυτηρίων των ιδιωτικών ΤΕΕ της Αρτας, όπου εκατοντάδες απόφοιτοι κατέλαβαν, μέσω ΑΣΕΠ, θέσεις εξειδικευμένης εργασίας του Δημοσίου χωρίς να το δικαιούνται.
Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ακόμη σειρά άλλων περιπτώσεων νόθευσης ενδοσχολικών εξετάσεων στο παρελθόν σε ιδιωτικά σχολεία.
Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι "η ουσιαστική πιστοποίηση του απολυτηρίου του Λυκείου πρέπει να συνδέεται με αδιάβλητες διαδικασίες αξιολόγησης".
Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους "η κατασκευή μίας μηχανής κοπής απολυτηρίων με αδιαφανείς και διαβλητές μεθόδους το μόνο που πετυχαίνει είναι την πλήρη απαξίωση του δημόσιου σχολείου και την ένταση των φαινομένων διαφθοράς, που μαστίζουν ήδη τον χώρο της εκπαίδευσης".
Στην επιστολή που κοινοποιήθηκε στην υπουργό και υφυπουργό Παιδείας, αναφέρεται χαρακτηριστικά:
"Τα  τελευταία χρόνια έχουν ενταθεί τα φαινόμενα νόθευσης των ενδοσχολικών εξετάσεων στα ιδιωτικά λύκεια. Με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την  παραγωγή πλασματικών απολυτηρίων  σε ιδιωτικά ΤΕΕ (Άρτας, Λάρισας), αλλά και με δεκάδες περιπτώσεις που λαμβάνουν χώρα σε πολλά ιδιωτικά λύκεια σε όλη την Ελλάδα, είναι  φανερό πως τίθεται σοβαρότατο ζήτημα, όχι μόνο πιστοποίησης των τίτλων σπουδών, αλλά και καταδολίευσης  των εξετάσεων του ΑΣΕΠ.
Πολλοί απόφοιτοι με άριστο απολυτήριο πριμοδοτούνται με 1000 μόρια, γεγονός  που έχει ως αποτέλεσμα να διορίζονται  στο δημόσιο αποκλείοντας αποφοίτους δημοσίων σχολείων, οι οποίοι έχουν  εξεταστεί με αντικειμενικά κριτήρια. Η εμπειρία μας από ιδιωτικά ΤΕΕ  που είχαν κατασκευάσει μηχανές άριστων απολυτηρίων, μάς έχει αποδείξει ότι οι επιτροπές ελέγχου των  εξετάσεων από καθηγητές του  δημοσίου δεν επαρκούν. 
Ο μόνος τρόπος, κατά την εκτίμηση της ΟΙΕΛΕ, για να διασφαλιστεί η  εγκυρότητα των εξετάσεων και  η γνησιότητα των τίτλων σπουδών είναι να δώσουν οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων εξετάσεις σε γειτονικά δημόσια σχολεία, μαζί με τους συμμαθητές τους των δημοσίων και σε κοινά θέματα.
Οποιαδήποτε άλλη πρόταση θα αποτελεί ημίμετρο και θα διαιωνίζει την προνομιακή αντιμετώπιση των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων εις βάρος της αξιοκρατίας και της ισονομίας.
Εάν δεν υπάρξει άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου νόθευσης των ενδοσχολικών εξετάσεων με τις συνέπειες που περιγράψαμε, δηλώνουμε πως θα μετέλθουμε όλων των νομικών και των πολιτικών μέσων για να αποτρέψουμε τη διαιώνιση αυτού του σκανδάλου.
Σε περίπτωση, επομένως, που δεν γίνει δεκτό το αίτημα της ΟΙΕΛΕ για διεξαγωγή των ενδοσχολικών εξετάσεων των ιδιωτικών λυκείων σε δημόσια σχολεία, σε πρώτη φάση θα καταθέσουμε ασφαλιστικά μέτ