Οι περιπέτειες του Στρος Καν βάζουν φωτιά στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας

Οι περιπέτειες του Στρος Καν βάζουν φωτιά στην πολιτική σκηνή της ΓαλλίαςΜέχρι πριν τη σύλληψη του, ο Ντομινίκ Στρος Καν (DSK), έδειχνε να είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να αντιμετωπίσει τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στις επικείμενες εκλογές. Φάνταζε με διαφορά ο καταλληλότερος για την Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας στις εκλογές του 2012. Η τελευταία, μάλιστα, δημοσκόπηση (του BVA για το Canal+) έδινε προβάδισμα 5 ποσοστιαίων μονάδων στον DSK έναντι του Σαρκοζί.

Όλα τα παραπάνω μέχρι και το Σάββατο το απόγευμα. «Το μόνο σίγουρο είναι πώς ο Ντομινίκ Στρος Καν δεν θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας», αναφέρει η εφημερίδα Le Figaro. Η γαλλική εφημερίδα εκτιμάει ότι ανεξαρτήτως της έκβασης της υπόθεσης η υποψηφιότητα του, καθώς και η πολιτική του καριέρα, αποτελεί παρελθόν. Επομένως, ποιος θα είναι ο αντίπαλος του Νικολά Σαρκοζί για την γαλλική Προεδρία;



Τις επόμενες τρεις εβδομάδες το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει προγραμματίσει το συνέδριο του. Ένα συνέδριο το οποίο θα αναδείξει τον επόμενο πρόεδρο του κόμματος και αντίπαλο του Νικολά Σαρκοζί για την προεδρία.

Η σημερινή ηγέτιδα του κόμματος Μαρτίν Ομπρί δεν δείχνει έτοιμη για την πρόκληση που έχει μπροστά της. Εν αντιθέσει, ο πρώην γραμματέας του κόμματος Φρανσουά Ολάντ εμφανίζεται ως ο μεγάλος κερδισμένος των εσωκομματικών ανακατατάξεων.

Ο Ολάντ δείχνει το μεγάλο φαβορί για επικράτηση στο επικείμενο συνέδριο. Αρκετοί θεωρούν ότι μπορεί να αποτελέσει έναν αξιόμαχο αντίπαλο για τον Νικολά Σαρκοζί. Παρόλα αυτά οι «σκληροπυρηνικές» θέσεις του περιορίζουν το ακροατήριο του στα όρια του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η δικαστική περιπέτεια του DSK αποτελεί μία «μεγάλη καλή είδηση» για τον Σαρκοζί, αναφέρει η Les Echos. Ο Στρος Καν είχε το χάρισμα να απευθύνεται στην ευρύτερη κοινωνία, πράγμα που έκανε την προσπάθεια Σαρκοζί εξαιρετικά δύσκολη. Τώρα έχει να αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο με παραδοσιακά χαρακτηριστικά. Ένα στέλεχος που κουβαλάει την «κληρονομιά» του Μιτεράν.