Άρωμα επανάστασης στην Υεμένη - "Φουντώνουν" οι διαδηλώσεις στη Συρία

Διαδηλώσεις εξεγερμένων πολιτών στην Συρία και την Υεμένη. Η στάση των ηγετών των δύο χωρών δεν ικανοποίησε τους διαδηλωτές οι οποίοι κατέβηκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την δυσαρέσκεια τους.

Αναλυτικότερα, δεκάδες χιλιάδες πολίτες, οπαδοί αλλά και αντιτιθέμενοι στον πρόεδρο Σάλεχ, κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Υεμένης, αναφέρει σε δημοσίευμα του το Reuters

Ο πρόεδρος της Υεμένης Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ δήλωσε μπροστά σε ένα τεράστιο πλήθος υποστηρικτών ότι θα θυσιάσει τα πάντα για την χώρα του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν σχεδιάζει ακόμα να παραιτηθεί.

“Σας ορκίζομαι ότι θα θυσιάσω το αίμα μου και την ψυχή μου και οτιδήποτε πολύτιμο έχω για το καλό αυτού του....... σπουδαίου λαού” είπε ο Σάλεχ στους υποστηρικτές του.

Από το άλλο στρατόπεδο, οι αντιτιθέμενοι στο καθεστώς του Σάλεχ φώναζαν έξω από το Πανεπιστήμιο της Σαανά συνθήματα όπως “έξω ο προδότης, ο λαός της Υεμένης έχει επαναστατήσει. Εμείς, ο στρατός και η αστυνομία είμαστε ενωμένοι εναντίον σου.”
Ένας κληρικός ανέφερε κατά την διάρκεια των πρωινών προσευχών “Λέω σε σένα Σάλεχ, καθώς κάθεσαι τρομοκρατημένος στο παλάτι σου, ότι ο κόσμος έχει βαρεθεί τα τεχνάσματα σου… Εσείς (οι εξεγερμένοι) εκπροσωπείται τους φτωχούς, τους καταπιεσμένους και τους φυλακισμένους.” 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η ένταση έχει αρχίσει να μεγαλώνει καθώς τανκς και δυνάμεις ασφαλείας έχουν αρχίσει να κατεβαίνουν στους δρόμους.
Εν τω μεταξύ, διαδηλωτές ξεχύθηκαν σε τρεις πόλης της Συρίας για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο κυβερνητικό κόμμα Baath, μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων.

Σύμφωνα με το Al Jazeera εκατοντάδες πολίτες διαδήλωσαν στους δρόμους της Δαμασκού, όπου δέχθηκαν επίθεση με χημικά και σε δύο άλλες παράκτιες πόλεις. Στην πρωτεύουσα της Συρίας την Δαμασκό, αστυνομικές αρχές και πιστοί οπαδοί του κόμματος Baath, χτύπησαν τους διαδηλωτές με γκλομπ καθώς έβγαιναν από τζαμί.

Ο ρεπόρτερ του Al Jazeera's Καλ Πέρι μετέδιδε από την Δαμασκό ότι υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες πως έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές στο προάστιο της Δούμας, 20 λεπτά έξω από την πρωτεύουσα.

Εν τω μεταξύ, αυτόπτες μάρτυρες στην Ντάραα, μια νότια πόλη η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο των εξεγέρσεων, ανέφεραν ότι είδαν πολίτες να βγαίνουν από τζαμί φωνάζοντας “καλύτερα θάνατος παρά εξευτελισμός” και “εθνική ενότητα”.