Όταν οι συνδικαλιστές έχουν κέφια (και πότε δεν έχουν)

 Γράφει ο Κων/νος Δρακάτος

Διαβάσατε ή ακούσατε την είδηση ότι κύκλωμα, λέει, χορηγούσε πλαστά πιστοποιητικά αιμοδοσίας σε εργαζόμενους, 80 τον αριθμό, στην ΕΘΕΛ για να παίρνουν άδειες, κοπάνα δηλαδή, μετ' αποδοχών. Υπολογίζουν δε σε 3.000 (3 και 3 μηδενικά) το σύνολο των ημερών αυτών, κατά την περίοδο 2004-10. Και ότι η διοίκηση, λέει, αφού επέβαλε ποινές αργίας από 6 έως 30 ημέρες, έστειλε τον φάκελο στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, για να διερευνήσει την υπόθεση; Και ότι εν συνεχεία θα διαβιβάσει την υπόθεση στον εισαγγελέα. Την καταγγελία γιαυτό το σκάνδαλο, πλαστογραφίας μετά χρήσεως, δεν την έκανε το συνδικαλιστικό τους σωματείο, προφανώς λόγο φόρτου εργασίας, γιατί μεταξύ τόσων άλλων, φροντίζει και προστατεύει την “περιουσία του λαού” από τους ιμπεριαλιστές “κλέφτες” (άλλο ο εργαζόμενος κλέφτης και άλλο ο ιμπεριαλιστής). Θυμίζω ότι η ΕΘΕΛ είναι μία από τις 100δες ΔΕΚΟ με τα μεγαλύτερα ελλείμματα που πληρώνουν, φυσικά, οι πολίτες φορολογούμενοι.

Θυμόσαστε την άλλη ιστορία, πριν από λίγους μήνες, του ΟΣΕ με τους συρμούς που ξεκινούσαν από την Θεσσαλονίκη με 15 βαγόνια και έφθαναν στην Αθήνα με 30; O ΟΣΕ ζημιώθηκε με χιλιάδες, ίσως και εκατομμύρια ευρώ, αλλά ούτε και για εκείνο το σκάνδαλο την ......καταγγελία είχε κάνει το συνδικαλιστικό τους όργανο, προφανώς λόγο φόρτου εργασίας, γιατί μεταξύ τόσων άλλων, φροντίζει και προστατεύει την “περιουσία του λαού”, από τον ιμπεριλιστή κλέφτη. Και αυτή η υπόθεση εστάλη στον εισαγγελέα και... Θυμίζω ότι και ο ΟΣΕ είναι μία από τις 100δες ΔΕΚΟ με μεγάλα ελλείμματα που πληρώνουν, φυσικά, οι πολίτες φορολογούμενοι.

Τώρα θα σας πάω 20 χρόνια πίσω, το 1991, όπου ένα άλλο σκάνδαλο πλαστογραφίας μετά χρήσεως, στον ΟΤΕ, είχε εξελιχθεί εκείνη την εποχή. Σας θυμίζω ότι τότε ο ΟΤΕ ήταν μία ΔΕΚΟ, εξ ολοκλήρου “περιουσία του λαού”, την οποία φρόντιζε και προστάτευε το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων, από... είπαμε. Σας προειδοποιώ ότι αυτά που θα διαβάσετε είναι ολίγον σοκαριστικά, αλλά δεν μπορούν να αμφισβητηθούν γιατί προέρχονται από επίσημα δημόσια έγγραφα.

Στις 20/01/1991, λοιπόν, η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, είχε αποκαλύψει ότι μετά από έλεγχο που είχε διενεργήσει ο ΟΤΕ από το 1978 και μετά, σε φακέλους 4000 περίπου, υπαλλήλων, που είχαν προσληφθεί ως έκτακτοι, χωρίς διαγωνισμό, προέκυπται ότι 39 υπάλληλοι είχαν υποβάλει πλαστούς τίτλους σπουδών, προκειμένου να επιτύχουν την μονιμοποιημένη τους. Πλαστογραφία μετά χρήσεως δηλαδή. Και η συνέχεια:

Μετά από τον θόρυβο που δημιουργήθηκε συνεδρίασε του ΔΣ ΟΤΕ (Νο 2221 της 16/04/1991), από τα πρακτικά του οποίου επέλεξα και παραθέτω μερικά από τα ποιο “ωραία” που ελέχθησαν εκεί.

Πρόεδρος Ν. Θέμελης: “.... Από το δημοσίευμα αυτό και από το από 29/1/91 Ενημερωτικό Σημείωμα της Δ/νσης Προσωπικού του ΟΤΕ, προκύπτει ότι από τον έλεγχο των στοιχείων των ατομικών φακέλων του εκτάκτου προσωπικού του ΟΤΕ, το 1977 διαπιστώθηκε η υποβολή πλαστών τίτλων σπουδών” και παρακάτω “Στο παραπάνω Ενημερωτικό Σημείωμα αναφέρεται ότι η τότε Διοίκηση είχε δώσει εντολή να καταγγελθούν στις καταδιωκτικές αρχές όλες οι περιπτώσεις πλαστογραφιών με μέριμνα της Δ/νσεως Νομικών Υπηρεσιών και όσοι από αυτούς καταδικασθούν να απολυθούν, όσοι δε αθωωθούν να παραμείνουν ως έκτακτοι στην Υπηρεσία χωρίς υποχρέωση μονιμοποιήσεως. Η Δ/νση όμως Νομικών Υπηρεσιών υπ' όψιν της οποίας είχε τεθεί η σχετική αλληλογραφία δεν δραστηριοποιήθηκε περαιτέρω για την κίνηση ποινικής διώξεως....!!! Σιγά μην το έκανε...

Νομικός Σύμβουλος ΟΤΕ, Κ.Ξυπολιάς. “Η τότε Διοίκηση δεν είχε δώσει ποτέ εντολή στις Νομικές Υπηρεσίες να κινήσουν ποινική δίωξη.... Το ίδιο έπραξε και η μεταγενέστερη Διοίκηση και γιαυτό, όπως βλέπετε, η σχετική μήνυση υπεβλήθη εκπρόθεσμα”. Σιγά μην έδινε εντολή... Και παρακάτω,

Πρόεδρος Ν. Θέμελης (αφελώς). “Μπορούμε όμως να ανεχθούμε έναν υπάλληλο εάν είναι πλαστογράφος, έστω και αν έχει μονιμοποιηθεί;”.

Νομικός Σύμβουλος ΟΤΕ, Κ.Ξυπολιάς. “Εάν έχει παραγραφεί η πειθαρχική δίωξη;” (ότι νόμιμο και ηθικό, από τότε)

Αποτέλεσμα: Όχι μόνο δεν διώχθηκαν οι 39 που προσελήφθησαν με πλαστά πτυχία στον ΟΤΕ, αλλά οι 30 μονιμοποιήθηκαν κιόλας, διότι, λέει, το καταστατικό του οργανισμού δεν προβλέπει μεταξύ των λόγων απολύσεως, την απάτη και την πλαστογραφία!!!!!!!

Ακούσατε παλικάρια της ΕΘΕΛ; Για ρίξτε μια ματιά στο καταστατικό σας μην και σας πιάσουνε...κορόιδα!. Αν όμως δεν πιάσει αυτό, υπάρχουν και οι...αναβολές... 5 χρονάκια είναι αυτά, ούτε που θα το καταλάβετε πότε πέρασαν και μετά... ούτε γάτα, ούτε και ζημιά, γιατί στο μεταξύ τα κορόιδα οι φορολογούμενοι θα την έχουν καλύψει. Αν, τέλος πάντων, κι' αυτό δεν πιάσει, ε' τι να σας πω, αλλάξτε συνδικαλιστές, γιατί φαίνεται ότι αυτούς που έχετε τώρα...κοιμούνται. Από εμένα πάντως μην περιμένετε τίποτα, δεν έχω τα κατάλληλα... κονέ. Α' δεν κάντε καμιά βόλτα κατά την ΔΕΗ μεριά. Μπροστά σας αυτοί είναι καθηγητές στο... Γέιλ, κάτι θα βρουν και για σας. Τι συνάδελφοι είσαστε...

Άντε, γιατί έχουμε και την τρόικα στο κεφάλι μας και βάλατε κι' εσείς το... λιθαράκι σας γιαυτό.