Μεγαλώνει διαρκώς η "μαύρη τρύπα" στον προϋπολογισμό

Από το κακό στο χειρότερο βαίνει η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, η κακή πορεία των εσόδων των περασμένων μηνών, συνεχίστηκε και τον Απρίλιο (τουλάχιστον μέχρι το α΄ δεκαπενθήμερο).

Δυναμιτίζονται έτσι και οι όποιες απέλπιδες προσπάθειες της κυβέρνησης να πείσει τις αγορές πως η δημοσιονομική προσαρμογή και το Μνημόνιο προχωρούν κανονικά. Ήδη μέχρι το Μάρτιο, με βάση τα τελικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού που δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, η μαύρη τρύπα ξεπέρασε το 1,5 δισ. ευρώ...



Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα στο α΄ τρίμηνο ανήλθαν σε 11,1 δισ. ευρώ και εμφανίζουν μείωση κατά 8,0%, ως προς το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Θα έπρεπε να ήταν όμως 12,5 δισ. με βάση το στόχο που έχει θέσει στο Μνημόνιο η κυβέρνηση.

Στην υστέρηση των περίπου 1,4 δισ. ευρώ στις εισπράξεις, πρέπει να προστεθεί και η υπέρβαση 200 εκατ. ευρώ στις δαπάνες. Αυξήθηκαν αντί να μειωθούν, από τα 12,1 δισ. ευρώ πέρυσι τέτοιο καιρό, σε 12,7 δισ. ευρώ, ενώ ο στόχος για το τρίμηνο ήταν 12,5 δισ. ευρώ.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει τις αρνητικές αυτές εξελίξεις "κυρίως, στη μεγαλύτερη από το προβλεπόμενο" -κατά την περίοδο σύνταξης του Προϋπολογισμού- ύφεση, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2010.

Επίσης επικαλούνται την μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στα μειωμένα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις
κερδοφόρες επιχειρήσεις κατά 44 εκατ. ευρώ αλλά και στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης φυσικών προσώπων βάσει του νέου φορολογικού νόμου.

Από την άλλη μεριά τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 121,3% ή κατά 604 εκατ. ευρώ.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού – Τακτικός και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ΔΕ – υστερούν έναντι των στόχων κατά 776 εκατ. ευρώ.