Την Τρίτη η «λυπητερή» για το έλλειμμα

Στα 3 δισ. ευρώ φέρεται να εκτιμά τα επιπλέον μέτρα που θα χρειαστούν φέτος για την κάλυψη των αποκλίσεων του προϋπολογισμού το οικονομικό επιτελείο, ενώ αύριο Τρίτη ανακοινώνονται από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία τα τελικά στοιχεία του ελλείμματος του 2010.

Από το ύψος του ελλείμματος θα εξαρτηθεί το ύψος της προσαρμογής στην οποία η κυβέρνηση θα προχωρήσει φέτος. Ως γνωστόν το έλλειμμα υπολογιζόταν στο 9,5% του ΑΕΠ, με τις πληροφορίες να θέλουν τη EUROSTAT να το ανεβάζει μεταξύ 10,4% και 10,6% ...



Στην κυβέρνηση από αύριο, με την επιστροφή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και του οικονομικού επιτελείου, ξεκινούν οι συναντήσεις για την εξειδίκευση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος σταθερότητας. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα για το λόγο αυτό, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν συναντήσεις με υπουργούς .

Ο Μάιος άλλωστε θα είναι ο πλέον κρίσιμος μήνας για την κυβέρνηση καθώς:

• Στις 10 Μαΐου καταφτάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας προκειμένου να ελέγξουν την αποτελεσματικότητα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των αποκρατικοποιήσεων. Από το αποτέλεσμα του ελέγχου τους θα κριθεί η πέμπτη δόση του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης, κάτι που θεωρείται δεδομένο εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου, καθώς οι μεγάλες πιέσεις εκτιμάται ότι θα ασκηθούν για την έκτη δόση τον προσεχή Σεπτέμβριο.

• Στις 15 Μαΐου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, το οποίο εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί στη Βουλή τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου. Αν το νομοσχέδιο δεν ψηφιστεί ή καταψηφιστεί από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ή συναντήσει σημαντικές αντιδράσεις, τότε θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε εκλογές, ενώ αν ψηφιστεί θα ακολουθήσει ριζικός ανασχηματισμός.

• Αρχές Ιουνίου επίσης η Ελλάδα θα πρέπει να ενημερώσει την ΕΕ για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, τα βασικά σημεία του οποίου όμως βρίσκονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζουν τα μέτρα που θα ληφθούν από την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010, τα οποία αναμένεται να προκαλέσουν νέα προβλήματα στην κυβερνητική πλειοψηφία..


real.gr