Αυστραλία: “Η χώρα θα χάσει 129 δισ. αν κάνει περικοπές 400 εκατ. δολαρίων”


Ομάδα Αυστραλών έμπειρων οικονομολόγων, ειδικών στο χώρο υγείας, με επικεφαλής τον καθηγητή Νίκολα Γκρέϊβς από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Κουίνσλαντ, προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που επαληθεύεται η πληροφορία για περικοπή 400 εκατομμυρίων δολαρίων από τους τομείς της έρευνας, η Αυστραλία θα χάσει $129 δις από την αύξηση δαπανών στον τομέα υγείας ως αποτέλεσμα ελλιπούς έρευνας όσον αφορά τη διατήρηση των ιατρικών δαπανών σε χαμηλά επίπεδα μέχρι το 2020...

Οι οικονομολόγοι οι οποίοι προέρχονται από επτά πανεπιστήμια της Αυστραλίας, εκτιμούν ότι η υψηλού επιπέδου ιατρική έρευνα εξοικονομεί σοβαρά ποσά στην κυβέρνηση, δεδομένου ότι προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τις υπηρεσίες που προσφέρονται για καλύτερες επενδύσεις, αναλύοντας λεπτομερειακά τους λόγους.
Μεταξύ των παραδειγμάτων που φέρουν οι ειδικοί, είναι εκείνα των ικανοποιητικών προγραμμάτων εντοπισμού του καρκίνου στα πρώτα στάδια, καθώς επίσης και τρόποι μείωσης του διαστήματος νοσοκομειακής περίθαλψης των ασθενών.
Κοιτάζοντας το θέμα σφαιρικά, οι εφτά ειδικοί, υποστηρίζουν ότι αν η περικοπή των $400εκατ. που φημολογείται γίνει σε ανθρώπινο δυναμικό, αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα χάσει 1644 έμπειρους ερευνητές ο ετήσιος μισθός των οποίων ανέρχεται σε $81.000.
"Απλά, δεν συμφέρει", επιμένουν οι αναλυτές, "για το λόγο ότι σε μια αναπτυσσόμενη οικονομία η περικοπή $400 εκατ. από τον τομέα έρευνας σε θέματα υγείας, είναι ένα χτύπημα στο Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Ιατρικών Ερευνών, το οποίο θα κάνει ελάχιστη διαφορά στο κρατικό έλλειμμα.
"Το οικονομικό όφελος είναι ανάξιο λόγου, αν συγκρίνει κανείς το καθαρό έλλειμμα της χώρας σήμερα με την οικονομική δυναμική της".
Εν τω μεταξύ, η ιατρική ερευνητική κοινότητα συνεχίζει την εκστρατεία της κατά των περικοπών που φημολογούνται στον κλάδο της, δεκάδες δε διακεκριμένοι επιστήμονες βομβαρδίζουν την πρωθυπουργό με επιστολές, προσπαθώντας με απτά επιχειρήματα να πείσουν την κ. Γκίλαρντ να επανεξετάσει το θέμα των περικοπών: "Για κάθε αυστραλιανό δολάριο που διατίθεται στην ιατρική έρευνα, κερδίζονται $5 σε δαπάνες υπηρεσιών", υποστηρίζουν.

Πηγή: newscode.gr