Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από το θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη


Εκδήλωση- αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (1851-1911) θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 20.30 στον Ιερό Ναό Τεσσάρων Μαρτύρων στο Ρέθυμνο με κείμενα και ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας.
Οι ύμνοι θα αποδοθούν από τη Χορωδία «Παύλος Βλαστός», η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι του Αντώνη Μιχελουδάκη, ενώ η αφήγηση και η επιμέλεια κειμένων έγινε από τους Εύα Περπυράκη και Θοδωρή Ρηγινιώτη. Το έργο σταθμός στην καριέρα του, το οποίο μάλιστα ενέπνευσε κινηματογραφιστές και σκηνοθέτες ήταν «Η Φόνισσα» που γράφτηκε το 1902...

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης έφυγε από τη ζωή 3 Ιανουαρίου του 1911 και αξίζει να γνωρίζουμε πως ο «κοσμοκαλόγερος» της πεζογραφίας όπως ήταν το προσωνύμιο του ήταν γιος ιερέα, από τη Σκιάθο, μεγαλωμένος σε πολύτεκνη οικογένεια με 9 αδέρφια.
Εργάστηκε στην εφημερίδα «Ακρόπολη», του Βλάση Γαβριηλίδη, με μισθό 250 δραχμών το μήνα, αλλά η οικονομική του κατάσταση ήταν απογοητευτική, καθώς διέθετε όλα του τα χρήματα σε φτωχούς. Είχε ελάχιστους φίλους και συνήθιζε να ψάλλει στον Άγιο Ελισαίο στην Πλάκα της Αθήνας. Η παρακαταθήκη του όμως στην ελληνική κοινωνία, και όχι μόνο, είναι ο λογοτεχνικός θησαυρός των 180 διηγημάτων, ποιημάτων, μελετών και άρθρων.