Το Facebook απειλεί το CNN

 Γράφει η Ελισάβετ Φιλιπούλη

Μόλις διάβασα ένα ενδιαφέρον κομμάτι από blog στο Harvard Business Review, του Τζόσουα Γκανς, καθηγητή οικονομικών στο Business School της Μελβούρνης. Ο Γκανς υποστηρίζει (και μάλλον σωστά, κατά την γνώμη μου) ότι το “Facebook είναι προς το παρόν η μεγαλύτερη επιχείρηση media”
Χωρίς αμφιβολία, τα τελευταία χρόνια, ο κόσμος των ηλεκτρονικών media αλλάζει με εκπληκτικά γρήγορους ρυθμούς. Η ψηφιακή τεχνολογία και οι πλατφόρμες έχουν μεταμορφώσει ριζικά τον χώρο των media και η επιτάχυνση της αλλαγής ολοένα αυξάνεται. Στην εποχή της μετα–πληροφορίας, η προσωποποίηση είναι βασικό στοιχείο και σήμερα όλα γίνονται κατά παραγγελία. Η πληροφορία είναι εξαιρετικά προσωποποιημένη. Μια ευρέως διαδεδομένη υπόθεση είναι ότι η εξατομίκευση είναι η παρεκβολή του στοχευμένου κοινού – δηλαδή κάποιος ξεκινά από...... μεγαλύτερη προς μια μικρή, και μετά μικρότερη ομάδα, μέχρι να καταλήξει στο άτομο.
Το φαινόμενο της βιομηχανικής σύγκλισης ανάμεσα στις βιομηχανίες των media, των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας μεταμορφώνει τους τομείς των επικοινωνιών και ψυχαγωγίας και δημιουργεί ένα νέο περιβάλλον. Περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις για τους παραδοσιακούς σταθμούς και ειδησεογραφικούς οργανισμούς, ανεξαρτήτως μεγέθους, που πρέπει να αποδείξουν ότι είναι το ίδιο επιτυχημένοι στο στοχευμένο κοινό όσο και στο ευρύ κοινό.
Σήμερα, οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν χωρίς προηγούμενο αριθμό μεθόδων για τη συγκέντρωση πληροφοριών, την παρακολούθηση, την δημοσίευση ή την απόκτηση γραπτού ή μαγνητοφωνημένου υλικού. Σε αυτό το μεταβαλλόμενο τοπίο, οι εταιρείες media- παλιές και νέες- παρουσιάζουν δείγματα πραγματικής καινοτομίας και εξερευνούν νέα συστήματα διανομής, επιχειρηματικά μοντέλα και συμμετοχικούς δρόμους. Σαφώς, δεν είναι πάντα εύκολο για τους νυν παίκτες στον τομέα αυτό και τους οργανισμούς, να αναγνωρίσουν τις αλλαγές που συμβαίνουν γύρω τους και να προσαρμόσουν αναλόγως την στρατηγική τους.
Συχνά η απειλή είναι πιο εμφανής από ότι η ευκαιρία: το περιεχόμενο που παράγεται από τον χρήστη μειώνει την ισχύ του εκδότη. Για να ενισχύσω το επιχείρημα του Gans θα προσθέσω αυτό που παραδέχθηκε δημόσια ο πρόεδρος του CNN, Jon Klein, τον Μάιο του 2010: σε μια εκδήλωση του BusinessWeek, ο Klein υποστήριξε ό,τι το Facebook “είναι μεγαλύτερος κίνδυνος για το CNN από ότι το Fox News”, επισημαίνοντας ότι η δημοτικότητα μιας τέτοιου είδους πλατφόρμας, αντανακλά την μεγάλη ζήτηση νέων πληροφοριών, αφού το Facebook έχει πολλούς περισσότερους χρήστες από ό,τι το Fox.
Προφανώς, οι οργανισμοί που μπορούν να συνθέτουν πληροφορίες θα παρέχουν μια μεγάλης αξίας υπηρεσία στο κοινό τους. Οσοι δεν το κάνουν θα υπολείπονται σε τρία βασικά στοιχεία: δημοτικότητα, κοινό και έσοδα.