Μασκαρά, γκρέκο μασκαρά...

Γράφει ο Καφενόβιος
 
Η μεγάλη γιορτή των μασκαράδων, σήμερα. Είναι πολλοί, παναθεμά τους, σ΄αυτόν τον τόπο της υποκρισίας και της λαμογιάς. Και στη μεγάλη πλειοψηφία τους, επιφανείς!
Μπορούν να ντυθούν δεξιοί, αριστεροί, κολομπίνες, Ποκαχόντας, σοσιαλιστές, Ζορό, πατριώτες με φέσι και φουστανέλα, επιχειρηματίες, τηλεοπτικοί αστέρες, διανοούμενοι, χιουμορίστες, καραγκιόζηδες.
Το άσχημο είναι πως ζούμε παρέα με μασκαράδες όλο τον χρόνο. Αν και ορισμένοι έχουν πλάκα. Ενα πράγμα όμως δεν καταλαβαίνω: Γιατί άραγε θέλουν να μας κυβερνούν; Γιατί προσπαθούν να μας καθοδηγήσουν; Γιατί τους αρέσει να μιλάνε και σοβαρά;
Τώρα που πάμε για φούντο, τώρα «ντύθηκαν» αθώες περιστερές. Τώρα κανείς δεν βλέπει την καμπούρα του, κανείς δεν.......
αναγνωρίζει τις δικές του εγκληματικές ευθύνες.
Αυτοί με προκαλούν. Αυτοί με εξαγριώνουν. Αυτοί οι μασκαράδες, που έφτιαξαν και συντήρησαν τόσα χρόνια ένα αρωστημένο σύστημα εξουσίας.
Γι αυτό λοιπόν θα «ντυθώ» Πάγκαλος. Δεν θα πρωτοτυπήσω, αλλά γουστάρω φέτος να ντυθώ Πάγκαλος και να τραγουδήσω «Μασκαρά, γκρέκο, μασκαρά», σε όλους αυτούς που έχουν «ντυθεί» αθώες περιστερές. Να τους αφιερώσω τους στίχους, που έγραψε χρόνια πριν ο Γιάννης Μηλιώκας:
Μάτσο αμάκα καπιτάλε
σκάρτο, τανάλια, πολιτσία
φράγκο, ρεζέρβα, φαλιμέντο
περκέ μαντζάρε σοσιαλίστε κομπανία

φράγκο, ρεζέρβα, φαλιμέντο
περκέ μαντζάρε σοσιαλίστε κομπανία
Μασκαρά, γκρέκο μασκαρά...

Σ.Σ. Το πρόβλημα δεν είναι τι κάνεις με τους μασκαράδες στο Καρναβάλι, αλλά τι κάνεις μ' αυτούς τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου. Πώς οργανώνεις αυτή την κοινωνία για να αποκηρύξει την κάθε αθλιότητα, το κάθε καραγκιοζιλίκι!