Και το Μπαχρέιν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Το πράσινο φως στο στρατό ώστε να αντιμετωπίσει τις διαδηλώσεις των σιιτών στη χώρα έδωσε ο βασιλιάς του Μπαχρείν Μπιν  Ισα αλ Χαλίφα που κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης διάρκειας τριών μηνών. Περισσότεροι από 1000 ξένοι στρατιώτες στη χώρα, οργή για την παρουσία τους στους διαδηλωτές.

Στο διάταγμά του ο βασιλιάς αναφέρει ότι «εξουσιοδοτεί τον επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας του Μπαχρέιν να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών». Η επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης χαρακτηρίστηκε στην ανακοίνωση «πράξη εθνικής ασφάλειας» λόγω των απειλών στους........... θεσμούς, την οικονομία και τους πολίτες του Μπαχρέιν.

Γι' αυτό το σκοπό θα χρησιμοποιηθεί ο στρατός, η αστυνομία, η εθνοφρουρά και «κάθε άλλη δύναμη, αν αυτό κριθεί αναγκαίο».

Στη χώρα έχουν ήδη σπεύσει στρατιώτες από τη Σαουδική Αραβία (περίπου 1000 άνδρες) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (500 άνδρες) μετά από αίτημα του Μπαχρέιν. Είναι η πρώτη φορά από το ξέσπασμα των ταραχών στη Μέση Ανατολή όπου οι χώρες της περιοχής συνδράμουν η μία την άλλη με στρατιωτικά μέσα.

Όπως ακόμη έγινε γνωστό, την Τρίτη σκοτώθηκε ένας Σαουδάραβας στρατιώτης κατά τη διάρκεια συγκρούσεων από πυρά διαδηλωτών ανέφεραν σαουδαραβικές πηγές. Το περιστατικό συνέβη στην πρωτεύουσα Μανάμα χωρίς να γίνουν γνωστές άλλες λεπτομέρειες.

Ωστόσο, αν ισχύει η πληροφορία ότι σκοτώθηκε από πυρά διαδηλωτών θα πρόκειται για μεγάλη αλλαγή στις τακτικές τους καθώς ως τώρα κατέβαιναν στο δρόμο ειρηνικά για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους για περισσότερη δημοκρατία και ισότητα. Παρότι οι σιίτες πλειοψηφούν, καταγγέλλουν ότι αποκλείονται συστηματικά από τα δημόσια αξιώματα.

Την ίδια ώρα, στην κεντρική πλατεία της Μανάμα, την πλατεία του Μαργαριταριού, παραμένουν χιλιάδες διαδηλωτές. Η παρουσία των ξένων δυνάμεων έχει ανεβάσει την ένταση και για το λόγο αυτό δηλώνουν ότι προετοιμάζουν πορεία διαμαρτυρίας προς την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας.

Η πρόσβαση στο κέντρο της Μανάμα έχει διακοπεί από τους διαδηλωτές. Στο κέντρο της πόλης κυκλοφορούν λίγα αυτοκίνητα ενώ λίγα είναι και τα ανοιχτά καταστήματα είναι ανοικτά στο κέντρο της πόλης. Ελάχιστοι είναι και οι αστυνομικοί.

Η μετακίνηση ξένων δυνάμεων στο Μπαχρέιν, μία από τις μικρότερες χώρες της περιοχής του Περσικού Κόλπου, προκάλεσε την ενόχληση του Ιράν το οποίο την χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» ενώ προβλέπει ότι θα επιδεινώσει τα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα για το Μπαχρέιν. Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ακόμα ότι ο υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί ζήτησε από τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης Εκμελεντίν Ιχσάνογλου να «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει ο οργανισμός για να εμποδίσει τη χρήση της βίας» στο Μπαχρέιν.

Για κίνηση που φέρνει τη χώρα κοντά σε ακήρυχτο πόλεμο μιλά και η αντιπολίτευση του Μπαχρέιν.

Εντωμεταξύ, οι ΗΠΑ, σταθερός σύμμαχος της μοναρχίας στη χώρα, συμβουλεύουν τους πολίτες τους να αποφεύγουν τα ταξίδια στη χώρα λόγω των συνεχιζόμενων ταραχών. Κάλεσαν πάντως τις σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μπαχρέιν, ενώ επιφυλάχτηκαν να ζητήσουν την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη χώρα.