Η Τρόικα πιέζει την κυβέρνηση για ανασχηματισμό και αποκλείει τις εκλογές

Του Μανώλη Κυπραίου

Με το… «όπλο παραπόδας» είναι οι υπουργοί του κυβερνώντος κόμματος, περιμένοντας τις αποφάσεις του πρωθυπουργού για το αν τελικά θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό και αυτός θα είναι υπό τη μορφή «μετακινήσεων» ή υπό τη μορφή «παλιρροϊκού κύματος». Σίγουρα, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές εντός του ΠΑΣΟΚ, αυτοί που θα την «πληρώσουν» σε περίπτωση ανασχηματισμού, θα είναι κυρίως υπουργοί που απασχολούνται με τα οικονομικά και την επικοινωνία, καθώς και όσοι από αυτούς δημιουργούν «επικοινωνιακά προβλήματα».
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να τονίσουμε, πως σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο ανασχηματισμός αυτός αν και όταν θα γίνει, πρέπει πρώτα από όλα να έχει τη «σφραγίδα» των ελεγκτών της Τρόικα που βρίσκονται στην Ελλάδα. Και δεν είναι διόλου υπερβολικό αυτό, όπως μας τόνισαν τα....... υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.
Γνωρίζοντας το παρασκήνιο, τα εν λόγω κομματικά στελέχη μας επεσήμαναν πως οι ελεγκτές της ΕΕ και του ΔΝΤ ανησυχούν ιδιαίτερα για την πορεία σε δύο τομείς: Αυτόν που αφορά την είσπραξη φόρων και αυτόν που έχει να κάνει με τις κοινωνικές αντιδράσεις. Μάλιστα μας επιβεβαίωσαν το κοινό μυστικό, πως η «καρατόμηση» του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Γεωργακόπουλου, έγινε από τον Γ. Παπακωνσταντίνου κατόπιν της δυσφορίας που εξέφρασε η αντιπροσωπία της Τρόικα, όταν πήραν τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων και ζήτησαν εξηγήσεις για την αρνητική πορεία τους.

Η Τρόικα ζητά (και) αλλαγές υπουργών

Επίσης η Τρόικα είναι προβληματισμένη για την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης, η οποία-κατά τους ίδιους-αντί να καταλαγιάζει τις αντιδράσεις της κοινωνίας (sic) προκαλεί συνεχείς εντάσεις και μάλιστα για το λόγο αυτό έχουν εκφράσει τη δυσφορία τους για συγκεκριμένους υπουργούς τους οποίους διαχωρίζουν σε «ανεπαρκείς» και «ταραξίες».
Όμως η παρέμβαση της Τρόικα, όπως αποκαλύπτουν οι ίδιες πηγές, δεν σταματάει εκεί. Εχουν προτείνει την αντικατάσταση συγκεκριμένων υπουργών με «εξωκοινοβουλευτικούς τεχνοκράτες» οι οποίοι δεν θα βρίσκονται αντιμέτωποι με πολιτικές αγκυλώσεις και εξαρτήσεις ώστε να τηρήσουν «μέχρι κεραίας» τα συμφωνηθέντα του μνημονίου. Μάλιστα αυτό που μας αποκαλύφθηκε, ήταν πως τα ονόματα δύο εξωκοινοβουλευτικών «γκουρού» της οικονομίας, έχουν ριχτεί πολλές φορές στο τραπέζι και δεν αποκλείεται σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό να αναλάβουν δύο εκ των τριών υπουργείων που μέχρι σήμερα «δεν ικανοποιεί» η πορεία τους. Το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Οικονομίας και το υπουργείο Ανάπτυξης.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εκλογών, οι αντιπρόσωποι της Τρόικα στην Ελλάδα, αλλά και οι προϊστάμενοί τους, ούτε να το ακούν δεν θέλουν. Πιστεύουν πως οι εκλογές το μοναδικό αποτέλεσμα που θα είχαν θα ήταν να μη σχηματιστεί κυβέρνηση και η Ελλάδα να οδηγείται σε συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, «τινάζοντας στον αέρα» το μνημόνιο και οδηγώντας τη χώρα στη χρεωκοπία. Φυσικά, οι λόγοι είναι πιο απλοί και δεν έχουν να κάνουν με την πολιτική κατάσταση στη χώρα από ενδιαφέρον προς τον ελληνικό λαό. Οι ελεγκτές της Τρόικα θέλουν να διασφαλίσουν τα χρήματα των δανειστών και όταν το 80% του εκλογικού σώματος (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) είναι κατά του μνημονίου, είναι φυσικό επόμενο τι θα επακολουθήσει σε επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.
«Εκλογές να κάνετε όταν τελειώσει η θητεία σας» είπε χαρακτηριστικά ελεγκτής της Τρόικα σε πρωτοκλασάτο υπουργό σε συνάντηση που είχαν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, όπως πληροφορηθήκαμε.
Οι ίδιες πηγές πάντως από το κυβερνητικό κόμμα, μας ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός αν δει πως τελικά «τα κουκιά δεν βγαίνουν», δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε «ηρωϊκή έξοδο» αποφασίζοντας εκλογές, μιας και μετά τα στοιχεία που δείχνουν την υστέρηση των εσόδων και τις υποσχέσεις για άμεση εκποίηση της κρατικής και δημόσιας περιουσίας που δόθηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. η κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει.
«Φοβάμαι πως η κοινωνική έκρηξη είναι προ των πυλών και αν όπως μαθαίνω υπάρξουν νέα μέτρα φορολογίας κατά των πολιτών τότε θα πρέπει να πάμε να κρυφτούμε. Αντεξαν (οι πολίτες) μια φορά, δύο, τρεις. Η τέταρτη θα είναι και φαρμακερή», μας τόνισε με νόημα ένα από τα πρωτοκλασάτα και ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Και ο νοών, νοείτω…