«Blitzkrieg» της Αγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα για να επιβιώσει πολιτικά;

Του Μανώλη Κυπραίου

«Συνεφιασμένη Κυριακή» ήταν η προχθεσινή για την πολιτική πορεία της γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, η οποία βλέπει πλέον πως η ισχύ της μειώνεται δραματικά, οδηγώντας το κόμμα της σε εκλογική συντριβή.
Τα αποτελέσματα στο πλουσιότερο γερμανικό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης όπου το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU-Christlich Demokratische Union)  κατείχε επί 58 χρόνια δεν αφήνουν περιθώρια για το τι μέλλει γενέσθαι και ποια στάση θα κρατήσει πλέον η «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον γερμανικό τύπο, οι δύο κύριες αιτίες για τη συντριπτική ήττα του CDU και η επικράτηση των «Πρασίνων» οφείλεται σε δύο αιτίες:
Η πρώτη αφορά την οικονομική πολιτική της Γερμανίας στην Ε.Ε.-και κυρίως η «ελαστική» στάση απέναντι στην.......... Ελλάδα-και η δεύτερη τον αντίκτυπο από το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία.
Το αποτέλεσμα των εκλογών στο πλουσιότερο κρατίδιο της Γερμανικής Ομοσπονδίας, πολύ πιθανά να φέρει τα πάνω-κάτω σε ό,τι αφορά τη στάση του Βερολίνου έναντι της Ελλάδας και δεν αποκλείεται τις επόμενες εβδομάδες να δούμε τη γερμανική πολιτική ηγεσία να εξαπολύει έναν «ανηλεή πόλεμο» κατά της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως η Αγκελα Μέρκελ, η οποία έχει κατηγορηθεί πολλάκις για την πολιτική γραμμή που έχει τηρήσει έναντι των «προβληματικών» χωρών της Ε.Ε., είναι Καγκελάριος της Γερμανίας, προασπίζει τα γερμανικά συμφέροντα, ενώ συνάμα κοιτάζει να εξασφαλίζει την παραμονή της δικής της-και του κόμματός της-στην εξουσία.
Η γερμανίδα Καγκελάριος θα επιδιώξει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να αποκομίσει οφέλη για την Γερμανία από το ελληνικό «ξεπούλημα» περιουσίας  ή στη χειρότερη των περιπτώσεων να δημιουργήσει τα απαραίτητα «κωλύματα» στη ροή χρημάτων προς την Ελλάδα από την Ε.Ε. ώστε να την οδηγήσει στη λήψη τέτοιων μέτρων, που θα προσφέρουν «την ικανοποίηση της τιμωρίας» των «γλεντζέδων» Ελλήνων προς τους δυσαρεστημένους γερμανούς ψηφοφόρους.
Ετσι λοιπόν, το «παιχνίδι» της Αγκελα Μέρκελ θα γίνει σκληρότερο απέναντι στην Ελλάδα και πλέον στο δεύτερο ημιχρόνιο που θα ακολουθήσει η ηγέτιδα της Γερμανίας κυριολεκτικά θα παίξει σαν «πάντσερ». Θα απαιτήσει από την Αθήνα «γη και ύδωρ» ώστε να διασωθεί. Ισως ακόμη και μια μεγάλη αγορά οπλικών συστημάτων, όπως αυτή που αφορά τα μαχητικά 4ης γενιάς Typhoon-Eurofighter-2000.
Όμως μπορεί η Γερμανία να απαιτήσει προκλητικά όπως αναμένεται, αλλά σε αυτό το παιχνίδι δεν είναι πια μόνη. Η προσπάθειά της να αποκτήσει τη «μερίδα του λέοντος» από την πώληση των «ασημικών» του ελληνικού δημοσίου ή να εξασφαλίσει συμβόλαια αγοράς από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, θα εξοργίσει και τους υπόλοιπους ευρωπαίους «μνηστήρες», κυρίως την Γαλλία και την Βρετανία. Και ίσως αυτό να αποτελέσει τη σωτηρία της Αθήνας από τα γαμψά νύχια του γερμανικού αετού. Ενας νέος εμφύλιος των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων, για την αγορά των ελληνικών «ασημικών», για Τρίτη φορά μέσα σε έναν αιώνα.
Μόνο που αυτή τη φορά η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει, αν μη τι άλλο, να εκμεταλλευτεί προς όφελος της χώρας αυτή τη ρήξη, παίρνοντας μαθήματα από την ιστορία και τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να διαχειριστεί έξυπνα την όλη κατάσταση. Φυσικά, στην σημερινή κυβέρνηση δεν βρίσκεται, όπως στις προηγούμενες περιπτώσεις, ούτε κανένας Ελευθέριος Βενιζέλος, ούτε κανένας Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Όμως αυτό δεν απαγορεύει την επιτυχία. Αρκεί να υπάρχει σχεδιασμός και αντίληψη των πραγματικών συνθηκών. Εστω και την ύστατη στιγμή…