Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός Τα ντέρμπι των «αιωνίων»

Οκτώ στροφές πριν από τη λήξη της κούρσας του εφετινού πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός συγκρούονται στο απόλυτο ελληνικό ντέρμπι. Οι Ερυθρόλευκοι υποδέχονται το Σάββατο (19/2, σέντρα στις 19.30 _ ΝΕΤ) τους Πράσινους στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» σε ένα παιχνίδι που είναι πολύ πιθανόν να καθορίσει την τελική έκβαση του τίτλου. Ενδεχόμενη νίκη του Ολυμπιακού ή ακόμη και ισοπαλία, σε συνδυασμό με το προβάδισμα των 7 βαθμών που έχει από τον δεύτερο Παναθηναϊκό, θα… βάψει από πολύ νωρίς το πρωτάθλημα στα κόκκινα. Αντιθέτως, το Τριφύλλι θα παραμείνει σε τροχιά τίτλου μόνο στην περίπτωση που θα νικήσει τον «αιώνιο» αντίπαλο.
Μολονότι κατά το παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί ορισμένα αξιομνημόνευτα ντέρμπι, από καταβολής Α’ Εθνικής (το καλοκαίρι του 1959) μόλις έντεκα μεταξύ τους μονομαχίες καθόρισαν και τη .........μάχη για την ανάδειξη του πρωταθλητή. Αλλωστε η ιστορία έχει αποδείξει ότι συνήθως οι τίτλοι δεν κρίνονται, ως επί το πλείστον, στα ντέρμπι αλλά στα παιχνίδια με τις υπόλοιπες ομάδες. Πιο πρόσφατο βεβαίως είναι το περσινό παράδειγμα, που οι Πράσινοι κατέκτησαν το πρωτάθλημα αλλά οι Ερυθρόλευκοι ήταν αυτοί που πανηγύρισαν και στα δύο ντέρμπι. Μάλιστα, κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και εφέτος, σε περίπτωση επικράτησης του Παναθηναϊκού (νίκησε και στο παιχνίδι του α’ γύρου στο ΟΑΚΑ 2-1). Απλώς, θα έχει συμβεί το αντίστροφο με την περασμένη σεζόν…
Το sportgreece θυμίζει τα πιο χαρακτηριστικά ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκού που έκριναν τον τίτλο.
1969-70Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 0-1
Στις 11 Μαϊου 1970 ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός έχοντας προβάδισμα τεσσάρων βαθμών αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό στο τότε στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης». Οι Πράσινοι με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Μίμη Δομάζου επικράτησαν 1-0 και επί της ουσίας σφράγισαν την κατάκτηση του τίτλου καθώς πήραν κεφάλι 7 βαθμών. Μάλιστα, στις αγωνιστικές που απέμεναν το Τριφύλλι αύξησε ακόμη περισσότερο τη διαφορά καθώς τερμάτισε στην κορυφή με 93 βαθμούς, έναντι 84 του Ολυμπιακού που εν τέλει έμεινε στην 3η θέση πίσω από την ΑΕΚ (85 βαθμοί).
1976-77 Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 2-0Στις 10 Απριλίου 1977 για την 27η αγωνιστική της Α’ Εθνικής, ο Παναθηναϊκός υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό έχοντας έναν βαθμό λιγότερο. Ο «στρατηγός» Μίμης Δομάζος κατόρθωσε να σκοράρει σε ένα ακόμη ντέρμπι στο 55’, ενώ στο 73’ ο αργεντινός επιθετικός Οσκαρ Αλβαρέζ σφράγισε την επικράτηση των Πρασίνων με 2-0. Το Τριφύλλι εκείνο το απόγευμα πήρε το βαθμολογικό προβάδισμα και το κράτησε μέχρι τέλους κατακτώντας τον τίτλο.
1979-80 Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 1-0
Στις 11 Μαϊου 1980 ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός όντας ισόβαθμοι (μαζί με τον Αρη) αναμετρήθηκαν στο «Γ. Καραϊσκάκης» κατά την προτελευταία αγωνιστική και ως εκ τούτου ο νικητής θα έπαιρνε και προβάδισμα τίτλου. Ένα γκολ του Τάκη Νικολούδη στο 36’ έκρινε το ντέρμπι και εν συνεχεία ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα νικώντας (2-0) τον Αρη σε αγώνα μπαράζ στον Βόλο.
1997-98 Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 0-2Στις 4 Απριλίου 1998, στην κοινή έδρα του Ολυμπιακού Σταδίου και παρουσία οπαδών και των δύο ομάδων στις εξέδρες, οι Ερυθρόλευκοι επικράτησαν του τυπικά γηπεδούχου Παναθηναϊκού 2-0 και σφράγισαν την κατάκτηση του τίτλου παίρνοντας προβάδισμα 6 βαθμών. Το σκορ άνοιξε ο Στέλιος Γιαννακόπουλος στο 24’ και το τελικό σκορ διαμόρφωσε ο Δημήτρης Μαυρογενίδης δέκα λεπτά αργότερα (34’).
2002-03 Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 3-0Στις 11 Μαϊου 2003 στο γήπεδο της Ριζούπολης για την προ τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος πραγματοποιήθηκε ένα από τα πιο επεισοδιακά ματς στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Ολυμπιακός έχοντας βαθμολογικό μειονέκτημα 3 βαθμών ήθελε αποκλειστικά τη νίκη, ενώ ο Παναθηναϊκός αρκούνταν και στην ισοπαλία για να κατακτήσει και μαθηματικά τον τίτλο. Οσα διαδραματίστηκαν πριν από τη σέντρα και δη κατά την είσοδο της ομάδας του ΠΑΟ στον αγωνιστικό χώρο προφανώς επηρέασαν τους Πράσινους οι οποίοι ηττήθηκαν 3-0 με κατεβασμένα χέρια από γκολ του Τζιοβάνι στο 3’ και του Γιαννακόπουλου στο 15’ και στο 48’.
2003-04 Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 2-2Το τελευταίο ντέρμπι «αιωνίων» που έκρινε έναν τίτλο έγινε στις 18 Απριλίου 2004 στο πλαίσιο της 26ης αγωνιστικής. Ο Παναθηναϊκός που είχε 64 βαθμούς υποδέχθηκε στο γήπεδο της Λεωφόρου τον Ολυμπιακό που υπολειπόταν δύο βαθμούς και ήθελε μόνο νίκη. Σε ένα παιχνίδι με συγκλονιστική εξέλιξη οι δυο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 2-2 (τα γκολ: 7’ Μπασινάς, 82’ Γκούμας _ 44’ Στολτίδης, 54’ Τζόρτζεβιτς) και ο τίτλος πήρε πράσινη απόχρωση καθώς το Τριφύλλι διατήρησε μέχρι το τέλος της σεζόν το βαθμολογικό προβάδισμα.
Βεβαίως, υπάρχει και το περίφημο μπαράζ μεταξύ των «αιωνίων» που έγινε το 1982 στον Βόλο, όπου ο Ολυμπιακός επικράτησε 2-1 (τα γκολ: 7’ Εσταβίλιο, 69’ Αναστόπουλος _ 82’ Ζιάκος) και κατέκτησε το πρωτάθλημα. Το εν λόγω ματς ωστόσο διεξήχθη πέραν της κανονικής διάρκειας της Α’ Εθνικής λόγω ισοβαθμίας των δύο «αιωνίων» στην τελική κατάταξη. 

http://sportgreece.blogspot.com/