Φωτιά πήρε το πολιτικό σκηνικό. Ολες οι απαντήσεις από όσους κατηγορούνται στο πόρισμα για Siemens

Κύκλο αντιδράσεων πυροδότησαν τα πορίσματα των κομμάτων για την υπόθεση της Siemens. Mε αφορμή την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παραπεμφθεί σε προκαταρκτική επιτροπή για την υπόθεση Siemens, o πρώην πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, σε γραπτή του ανακοίνωση τονίζει ότι «η ΝΔ προτιμά τα αδιέξοδα από τις λύσεις», προσθέτοντας ότι «στην τοποθέτησή της ανέδειξε ανάγλυφα τα αίτια της υστέρησης και κακοδαιμονίας του τόπου», προσδιορίζοντάς τα στην «ακραία αντιπαλότητα, συνολική άρνηση του έργου άλλων κυβερνήσεων, αμφισβήτηση της εντιμότητας και του πατριωτισμού των αντιπάλων, συνεχείς υπερβολές, διαστρεβλώσεις και ανακρίβειες, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά να κυριαρχήσουν οι πολιτικές σκοπιμότητες στο έργο της Επιτροπής».

Όσον αφορά τον ίδιο, ο κ. Σημίτης καταλογίζει στη ΝΔ ότι προσπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις με ανακριβή, ελλιπή ή και ψευδή στοιχεία, προβάλλοντας για παράδειγμα συναντήσεις με τον Χριστοφοράκο, τον οποίο δεν συνάντησε ποτέ. «Αποσιώπησε, η αξιωματική αντιπολίτευση, συνεχίζει ο πρώην πρωθυπουργός, τις ανταγωνιστικές διαδικασίες για το C4I για βελτίωση του τιμήματος».

Αναφορικά με τις προγραμματικές συμφωνίες που επικαλείται η ΝΔ, ο κ. Σημίτης της αποδίδει παραπλάνηση αφού «αποτελούσαν ευρωπαϊκή πολιτική για την........
ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας και οδήγησαν στην εισαγωγή της κινητής τηλεφωνίας, την παροχή σταθερών τηλεφωνικών συνδέσεων, χωρίς περιορισμούς και την ανάδειξη του ΟΤΕ ως μιας από τις δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις.»

Απάντηση Παπαθανασίου

Με αφορμή την αναφορά του ονόματός του στο πόρισμα του ΠΑΣΟΚ για διερεύνηση περαιτέρω ευθυνών για το θέμα της κατάργησης της ανεξάρτητης αρχής για την καταπολέμηση μαύρου χρήματος – γνωστή ως επιτροπή Ζορμπά-, ο πρώην υπουργός της ΝΔ Γιάννη Παπαθανασίου, σε γραπτή του ανακοίνωση κάνει λόγο για εξυπηρέτηση 100% κομματικών σκοπιμότητων και όχι της αλήθειας και κατηγορεί τους βουλευτές που συμφώνησαν με το πόρισμα για άθλια και αντιδημοκρατική συμπεριφορά.

Ο βουλευτής της ΝΔ δηλώνει ότι ουδεμία συμμετοχή είχε στην απομάκρυνση του εισαγγελέα Ζορμπά, όπως ψευδώς – όπως λέει- του αποδίδει το πόρισμα της πλειοψηφίας και ουδεμία μεταβολή επέβαλε στη αρχή για το ξέπλυμα χρήματος.

Προσθέτει δε ότι τόσο η απομάκρυνση του κ. Ζορμπά όσο και η όποια θεσμική μεταβολή στην αρχή έγιναν πολύ πριν αναλάβει ο ίδιος Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

Απάντηση Βερελή

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Βερελής εκτιμά ότι η καταγραφή του στη λίστα ονομάτων του πορίσματος έγκειται στο ότι διετέλεσε Υπουργός Μεταφορών παρότι δεν υπέγραψε συμβάσεις με τον ΟΤΕ και τον ΟΣΕ, αλλά αντίθετα -όπως προσθέτει- «ήταν σε διαρκή και αντιπαράθεση με τις επιδιώξεις της γερμανικής εταιρίας και επειδή η λίστα των ονομάτων συντάχθηκε με κριτήρια face control σε μία κυνική ατμόσφαιρα σκοπιμοτήτων».

Ο πρώην Υπουργός υποστηρίζει ότι τα κομματικά ταμεία και αυτοί που έπρεπε να ελεγχθούν έμειναν ανέλεγκτοι.

Αντιπαράθεση Τσίπρα - Ρέππα

Διαστάσεις πολιτικής αντιπαράθεσης - με αιχμή και την υπόθεση της Siemens - προσέλαβε η συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του πρόεδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Μεταφορών, Δημήτρη Ρέππα σχετικά με τις αυξήσεις των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες και τα διόδια στις εθνικές οδούς.

Αφορμή δόθηκε όταν ο Αλέξης Τσίπρας - στο πλαίσιο της ανάπτυξης της ερώτησής του για τα δύο συγκεκριμένα θέματα - είπε προς τον υπουργό πως θα του στείλει να μελετήσει το έργο του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω. Δεν πληρώνω» και ο Δημήτρης Ρέππας απάντησε ζητώντας να μην μετατρέψουμε την πολιτική ζωή σε θέατρο, είτε κωμωδία είτε τραγωδία, «ας δείξουμε μεγαλύτερη ευθύνη».

«Θέατρο παίζετε εσείς. Το κόμμα σας και η ΝΔ με τις ευθύνες σας στο πιο διαχρονικό σκάνδαλο που συμβολίζει τη διαπλοκή της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας που είναι η Siemens. Μη μιλάτε λοιπόν εσείς απέναντι στην Αριστερά για θέατρο», αντέδρασε στη δευτερολογία του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας στη συζήτηση και το θέμα της Siemens.

«Η απαξίωση της πολιτικής και του συστήματος δεν προκύπτει από τα λάθη μόνο των κυβερνήσεων αλλά και των αντιπολιτεύσεων, γιατί ο λόγος της Αντιπολίτευσης είναι εξαιρετικά επιζήμιος μερικές φορές», απάντησε με τη σειρά του ο υπουργός Υποδομών.

Είπαν • Παντελής Οικονόμου (βουλευτής ΠΑΣΟΚ): «Υπάρχουν αποδείξεις για πρόσωπα, αλλά όχι για κόμματα. Εμείς δε ζητάμε παραπομπή προσώπων, αλλά να αποφανθεί η Βουλή για ποια χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση... Συστήθηκε συμμορία με το λογότυπο της Siemens που εξελίχθηκε σε έγκλημα και σε αυτό συμπίπτουμε όλα τα κόμματα».

• Γρηγόρης Αποστολάκος (βουλευτής ΝΔ): «Πρόκειται για το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο. Σας λέω κάτι και κρατείστε το: Η ιστορία με τη Siemens δεν τελείωσε. Αυτό που τελείωσε ήταν μία πολύμηνη διαδικασία ανθρώπων που συνέλεξαν πολύτιμο υλικό. Αυτή είναι η αφετηρία για την πλήρη διαλεύκανση.»

• Κώστας Τζαβάρας (βουλευτής ΝΔ): «Έχοντας υπόψη μας τη μεγάλη καθυστέρηση και αναποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης, θεωρώ ότι ήταν λάθος που η πολιτεία δεν ασχολήθηκε νωρίτερα με το θέμα... Καλώ όλους όσοι καλύπτονται πίσω από την παραγραφή, αρχίζοντας από τον κ. Σημίτη, να παραιτηθούν από το δικαίωμα της παραγραφής.»

• Δημήτρης Παπαδημούλης (Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ): «Το μεγαλύτερο μέρος της αλήθειας δεν πέρασε από την επιτροπή. Λεφτά που πήγαν σε βαλίτσες και σουίτες δε βρέθηκαν... Μίζες δόθηκαν και στα ταμεία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για χρόνια, κάτι που καταγράφεται σε όλα τα κατηγορητήρια του Μονάχου. Οι ηγεσίες των κομμάτων δεν το παραδέχονται, ούτε καν δεσμεύτηκαν να το ψάξουν.... Εκτιμώ ότι η Siemens θα εξελιχθεί σε Βατοπέδι Νο2. Αστικές αγωγές εναντίον κομμάτων και προσώπων ώστε να επιστραφούν τα κλεμμένα.»