FT: Απολύστε τους εφορακούς

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο του προγράμματος των μέτρων λιτότητας και των δομικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει, προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, σύμφωνα όμως με άρθρο των Financial Times, υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν.

Σύμφωνα με το άρθρο, η συλλογή των φόρων πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική. Το ίδιο έχει επισημάνει και ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Dominique Strauss-Kahn, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή των πλουσίων.

Μπορεί, όμως να γίνει κάτι να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή σε μια χώρα όπου οι γιατροί πληρώνουν λιγότερους φόρους από τους γραμματείς τους;

Η καλύτερη προσέγγιση, είναι, τουλάχιστον θεωρητικά, η ύπαρξη εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και του κράτους, κάτι το οποίο δεν υφίσταται στην Ελλάδα.

Στο ίδιο άρθρο, δίνεται ένα «ιστορικό μάθημα» σχετικά με τη συλλογή των φόρων. Η τουρκική κατοχή των ............
ελλήνων, που ακολουθήθηκε από την εφαρμογή μιας αυστηρής γραφειοκρατίας στα χρόνια της βασιλείας, στέρησε τη δημιουργία φορολογικών αρχών νομιμότητας.

Η απουσία της εμπιστοσύνης έχει επιδεινωθεί από τη διαφθορά και την ανικανότητα της κυβέρνησης. Σε μια Ευρώπη, όπου η Γερμανία παίζει τον κυρίαρχο ρόλο στην εφαρμογή κανόνων για τα ελλείμματα, προσπάθειες μείωσης της φοροδιαφυγής ενέχουν τον κίνδυνο να θεωρηθούν ως φόρος υποτέλειας στους Γερμανούς.

Η συλλογή φόρων, υπήρξε και στο παρελθόν, μια από τις πιο διεφθαρμένες διαδικασίες σε ένα δυσλειτουργικό ελληνικό κράτος. Επομένως, ίσως ήρθε η στιγμή να εξεταστεί μια εξωφρενική αλλά πρακτική πρόταση, αυτή της συλλογής φόρων από ιδιώτες.

Ωστόσο, αυτή η διαδικασία έχει αμφισβητηθεί στο παρελθόν. Επί Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, αυτή η τακτική έδωσε εξουσία σε εκείνους που συνέλλεγαν τους φόρους, με αποτέλεσμα να κακομεταχειρίζονται τους πολίτες προκειμένου να αποκομίσουν κέρδη.

Ο αρθρογράφος εξηγεί πως όλα αυτά συνδέονται με τη σύγχρονη Ελλάδα. Το τρέχον ελληνικό φορολογικό σύστημα έχει νόημα μόνο όταν υπάρχει ένα αποτελεσματικό κράτος. Έτσι κι αλλιώς, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως το σύστημα είναι αναποτελεσματικό.

Υπό αυτές τι συνθήκες, η ιδιωτική συλλογή των φόρων είναι μια μορφή outsourcing χαμηλού κόστους. Στην Ιταλία, έως το 2006, ιταλικές τράπεζες και ιδιωτικές επιχειρήσεις μπορούσαν να αποκτήσουν το δικαίωμα συλλογής των φόρων μέσω δημόσιου διαγωνισμού.

Τέλος, όσον αφορά τους σημερινούς εφοριακούς υπαλλήλους, ο αρθρογράφος προτείνει την απόλυσή τους με γενναιόδωρη αποζημίωση. Μετά από μια περίοδο εφαρμογής του ιδιωτικού συστήματος, θα μπορούσε να δημιουργηθεί από την αρχή ένα νέο μη διεφθαρμένο σύστημα.



Πηγή:www.capital.gr