Θέατρο, κυβερνητικού, παραλόγου

Γράφει ο Λυσίας

Πρόσφατα, συζητούσα με έναν φίλο μου, πολύ γνωστό ηθοποιό.
Ο οποίος μου μιλούσε για μεγάλη κρίση και στο θέατρο….
Μου έλεγε που εκτός από ένα Σαββατόβραδο, όλες οι άλλες ημέρες για το θέατρο, έχουν μάλλον οδυνηρή εικόνα….
Βέβαια, φρόντισε ο φίλος μου, να δώσει και την δική του ερμηνεία, ως απάντηση, στο όχι και ευχάριστο θέαμα των πολλών κενών καθισμάτων, της πλατείας…..
- Έχουμε, να πάρει η ευχή, έναν μεγάλο ανταγωνιστή, που προβάλλει συνεχώς σουξέ.
- Ποιόν; Ρώτησα με έντονη περιέργεια….
-Μα την κυβέρνηση φυσικά. Με τόσες γαργαλιστικές παραστάσεις, τόσο στο προσκήνιο, όσο και στο παρασκήνιο, μπορεί να αφήσει χώρο, για άλλα θεάματα; Ξέρεις τι….¨εισιτήρια¨ κόβουν οι λογίς της….¨νοητές¨ και ανόητες ενέργειές της; Τι κασέ θα μπορούσε να διεκδικήσει, ως εθνικός γελωτοποιός, ο Πάγκαλος;
Γιατί θυμήθηκα τον φίλο μου….;
Μα γιατί, μόλις προχθές, στην ομιλία του προς τους διευθυντές των Γραφείων Τύπου, του εξωτερικού, ο Πρωθυπουργός, έριξε το βάρος της κακοδαιμονίας που βιώνει η χώρα και την κακή γνώμη των........ ξένων, στον….¨Ζορμπά¨! Ναι, όσοι δεν το ακούσατε, ακούστε το και αυτό.
Για όλα φταίει ο Καζαντζάκης. Σαφώς φταίει και ο Κακογιάννης που τον έκανε ταινία, μα πιο πολύ, ο Άντονι Κουίν….. που τον ενσάρκωσε. Γιατί όχι και ο αγέρωχος….. Μεγαλέξανδρος, που μπορεί να ενέπνευσε τον Καζαντζάκη….
Με ενδεχόμενες ευθύνες και σ’αυτόν που ανακάλυψε το συρτάκι. Το οποίο και με Μεσογειακό ταμπεραμέντο, το χόρεψε ο Κουίν.
Τώρα, από πού ψωνίζουν τόση τρέλα, δεν μας λένε.
Μας είπε λοιπόν ο Πρωθυπουργός σε εκείνη του την ομιλία, που έγινε με αφορμή μιας προσπάθειας προβολής της χώρας μας, στο εξωτερικό:
¨ Ο χαρακτήρας του ¨Ζορμπά¨ όπως ενσαρκώθηκε από τον Άντονι Κουίν, έδωσε την εντύπωση ενός Έλληνα, που ενδιαφερόταν περισσότερο για το γλέντι και λιγότερο, για τις υποχρεώσεις της ζωής. Με τα χρόνια, αυτή η εικόνα, ίσως συνέλαβε στη δημιουργία κλίματος ρατσισμού κατά των Ελλήνων….¨
Λέτε Πρόεδρε; Μα τότε θα πρέπει για πολλά να ντρεπόμαστε. Για τον Αριστοφάνη, που έγραψε την ¨Λυσιστράτη¨. Για την Μήδεια που σκότωσε τα δυο της παιδιά. Για την Φρίνη και τη Λαΐδα, που ως… εταίρες, θα μπορούσαν να μας είχαν εκθέσει στα μάτια της Μέρκελ, ως έναν λαό που ψωνίζεται…..
Και σίγουρα για το μόνο που θα έπρεπε να καμαρώνουμε, είναι για την παρότρυνση του Ανδρέα, προς τους υπουργούς του, ¨ να δέχονται δώρα, αλλά όχι και ύψους 500.000¨. Για τις δυο άθλιες κυβερνητικές παρατάξεις, που όλα αυτά τα χρόνια, εξαγόραζαν ψήφους, διογκώνοντας το δημόσιο. Σε μια αλληλουχία μάσας, όπως είπε και το πρωτοπαλίκαρο Πάγκαλος….
Θα πρέπει να καμαρώνουμε αυτούς που κατέστρεψαν τον κοινωνικό ιστό του λαού μας. Αυτούς που παρότρυναν τους αγρότες, να μην δουλεύουν, αλλά ό,τι παράγουν, να τα πετάνε στις χωματερές, αφού πρώτα τα ζυγίσουν, για να πάρουν την εύκολη και χαριστική τους, αποζημίωση.
Και τις, επίσης, χαριστικές επιδοτήσεις.
Να καμαρώνουμε για την παρότρυνση προς τον Τσοβόλα, να τα δώσει όλα.
Και φυσικά, όλους εσάς, που δημιουργήσατε προστατευτική ΑΣΠΙΔΑ, με την ίδια σας την ΗΘΙΚΗ, για να προστατεύσετε τους ΚΛΕΦΤΕΣ. Με νόμο που ΑΚΟΜΑ ΤΟΝ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΕ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ, για την προστασία της απάτης των πολιτικών. Για εσάς που φωνάζετε, το πόσο ταυτίζεται η ηθική σας, με αυτή των απατεώνων της πολιτικής.
Έχουμε λοιπόν καλά παραδείγματα, για να οχυρωθούμε πίσω από αυτά.
Και για να απαντήσουμε στους ξένους, που με έναν….¨Ζορμπά¨ βγάλανε το συμπέρασμα για τον λαό μας…..
Ενώ τα καμώματα του Σαρκοζί με την Μπρούνι, ή τις άρρωστες ερωτοτροπίες του Μπερλουσκόνι και τον ακραίο νεοφασισμό της Μέρκελ, τον έχουν ως πρότυπα. Ο ¨Αλέξης Ζορμπάς¨ τους ενόχλησε. Πενήντα χρόνια μετά….
Ρε δεν φτύνετε στα μούτρα σας, να κάνετε μπουρμπουλήθρες, που ζητάτε απεγνωσμένα άλλοθι, για την εγκληματική σας παρουσία, στο χώρο της πολιτικής…..
Πόσο δίκιο έχει ο φίλος μου ο ηθοποιός, για τις γύρω μας τραγωδίες, που με τόσο έξυπνα προσαρμοσμένα, κωμικό τρόπο, ανεβαίνουν, ως ¨παραστάσεις ημέρας¨, στο θέατρο του κυβερνητικού παραλόγου.
                                                                                                                                                                       ΛΥΣΙΑΣ