Ο ιός της "Τυνησίας" χτυπάει την πόρτα της Αιγύπτου

 Ενα καζάνι που βράζει είναι η Αίγυπτος, το δεύτερο «πλακάκι» ντόμινο στη σειρά των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που απειλεί να συμπαρασύρει, μετά την Τυνησία, τις αραβικές χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Με αντλίες νερού και χρήση δακρυγόνων και κλομπ η αιγυπτιακή αστυνομία επιχείρησε χθες να διαλύσει χιλιάδες αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που συμμετείχαν στη λεγόμενη «Ημέρα Οργής» εναντίον του καθεστώτος του 82χρονου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Πάνω από 90.000 άνθρωποι δήλωσαν παρόντες, αρκετοί νέοι μέσω του Facebook, και κατόπιν κατέβηκαν στους δρόμους της αιγυπτιακής πρωτεύουσας ζητώντας την αποχώρηση του κ. Μουμπάρακ, ο οποίος παραμένει στην εξουσία επί τρεις δεκαετίες και έχει πολλές φορές κατηγορηθεί για διαφθορά, βία και εκλογική νοθεία.

Οι ταραχές, οι μεγαλύτερες των τελευταίων ετών, σημειώθηκαν σε τουλάχιστον δύο κεντρικά σημεία του Καΐρου και........ κορυφώθηκαν με τις ιαχές « Τυνησία! Τυνησία!», αναφερόμενες στην πρόσφατη λαϊκή εξέγερση η οποία οδήγησε τον τυνήσιο δικτάτορα Ζιν ΑμπιντίνΜπεν Αλι να εγκαταλείψει τη χώρα του.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ισλαμικής αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο χαρακτήρισε την ανατροπή Μπεν Αλι κακό οιωνό για τους άλ λους ηγέτες. «Νομίζω ότι τώρα ο καθένας τους προετοιμάζει είτε το αεροπλάνο είτε τους λογαριασμούς του, μαζί με την επιβολή ακόμη σκληρότερων μέτρων ασφαλείας για να προφυλάξει τη θέση του» επισημαίνει ο εκπρόσωπος του κόμματος του Αϊμάν Νουρ, ο οποίος συστρατεύτηκε με τους διαδηλωτές δηλώνοντας «περήφανος» για τους συμπατριώτες του.

Την ίδια ώρα, στην Τυνησία συνεχίζονται οι ταραχές εναντίον της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας. Περί τους χίλιους διαδηλωτές ζήτησαν χθες την παραίτησή της, προχωρώντας σε μαζικές διαδηλώσεις έξω από τα γραφεία του πρωθυπουργού Μοχάμεντ Γκανουτσί στο κέντρο της Τύνιδας.

Οι περισσότεροι από αυτούς πέρασαν και δεύτερη νύχτα στο μεγάλο πάρκο της Κάσμπα αψηφώντας την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και υπουργός Παιδείας Τάιεμπ Μπακούτς ανακοίνωσε χθες ότι επίκειται ανασχηματισμός της κυβέρνησης και τάχθηκε προσωπικά υπέρ της διατήρησης των υπουργών που υπηρέτησαν το καθεστώς του Μπεν Αλι στο όνομα «της συνέχειας του κράτους». Για τον λόγο αυτόν έφθασε χθες στη Τύνιδα για συνομιλίες με τη μεταβατική κυβέρνηση της χώρας και ο Τζέφρι Φέλτμαν, ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής διπλωματίας για τη Μέση Ανατολή.

Οι ΗΠΑ απειλούν να απομονώσουν την κυβέρνηση της Χεζμπολάχ στον Λίβανο
ΒΗΡΥΤΟΣ. Οι υποστηριζόμενοι από τη Δύση πολιτικοί αντίπαλοι της Χεζμπολάχ προειδοποιούν ότι ο έλεγχος της κυβέρνησης του Λιβάνου από την σιιτική οργάνωση θα απομονώσει διεθνώς τη χώρα. «Μια κυβέρνηση ελεγχόμενη από τη Χεζμπολάχ ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις της χώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες» τόνισε σε χθεσινή δήλωσή της η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.
Η Χεζμπολάχ, την οποία η Ουάσιγκτον θεωρεί τρομοκρατική ομάδα, εξασφαλίζει για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια φιλοδυτικής διακυβέρνησης ικανή κοινοβουλευτική στήριξη για να ορίσει δικό της πρωθυπουργό. Ο λιβανέζος πρόεδρος Μισέλ Σουλεϊμάν έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον μεγιστάνα των τηλεπικοινωνιών και «εκλεκτό» της Χεζμπολάχ Νατζίμπ Μικάτι.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, χιλιάδες σουνίτες με λιβανικές σημαίες στα χέρια ξεχύθηκαν το πρωί στους δρόμους της Βηρυτού, διαδηλώνοντας κατά της σιιτικής οργάνωσης.