Οσο υπάρχουν απελπισμένοι θα πηδάνε κάθε φράχτη!

Γράφει ο Μαγια

Το τείχος Παπουτσή στον Εβρο δεν θα είναι το μοναδικό. Ανθρωποφράγμα, σαν αυτό που βάζουν στις ακτές για να συγκρατούν τα σκουπίδια θα στηθεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και στην Πάτρα.
Το λιμάνι της Πάτρας είναι ο βασικός κόμβος σύνδεσης με την Ιταλία. Καθημερινά, εκατοντάδες μετανάστες προσπαθούν να μπουν με οποιοδήποτε τρόπο σε κάποιο καράβι, με προορισμό τη γη της δικής τους επαγγελίας, την «Ευρώπη». Με τη μετατροπή του λιμανιού σε σιδηρόφρακτο φρούριο, πιστεύει ο Παπουτσής, πως θα βάλει τα δυο πόδια των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών σε ένα …παπούτσι, αφού θα σταλεί το μήνυμα ότι, δεν μπορεί πια να υπολογίζεται ως οδός παράνομης διαφυγής προς τη Δύση.
Κακά τα ψέματα, το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης δεν πρόκειται να λυθεί με φράχτες, ούτε με άλλα ακόμη πιο ...........μεγαλεπήβολα αστυνομικά μέτρα, όπως δεν λύθηκε στην Αριζόνα, στην Ισπανία και αλλού. Οσο υπάρχουν απελπισμένοι στο Αφγανιστάν, στο Μπανγκλαντές, στη Σομαλία και στο Πακιστάν, θα πηδάνε κάθε φράχτη, που στήνει η πλούσια και πολιτισμένη Δύση.
Οι μετανάστες αυτοί, στη μεγάλη πλειονότητά τους, αναζητούν ζωή. Από αυτή που δεν υπάρχει στον τόπο τους.
Προς το παρόν, πάντως, συνεχίζονται σε καθημερινή σχεδόν βάση οι εχθροπραξίες ανάμεσα σε ομάδες μεταναστών στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας, για τον έλεγχο των θέσεων, δίπλα στο λιμάνι, ώστε να διευκολυνθεί η διαφυγή τους προς την Ιταλία.
Οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν αγανακτισμένοι με την κατάσταση, που επικρατεί και την ιδέα του φράχτη άκουσαν με ανακούφιση…