Βάλτε κάποιον φυλακή!

 Γράφει ο Γιάννης Μαρίνος

«Πρόεδρε, βάλε κάποιον στη φυλακή για τα σκάνδαλα» ζητήθηκε από πολλούς υπουργούς απευθυνόμενους προς τον Πρωθυπουργό. Εξάλλου ο ίδιος ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει δηλώσει αρκετές φορές ότι «πρέπει να τελειώσειτο καθεστώς ατιμωρησίας για όσους επίορκους πολιτικούς έβλαψαν τη χώρα». Και εγώ σαστισμένος διερωτώμαι: Καλά, τόσο παχυλή άγνοια των βασικών κανόνων της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας μας έχουν οι εν λόγω υπουργοί, όπως και οι άλλοι πλείστοι όσοι αντίστοιχα φωνασκούντες; Να ΄ταν η κυρία Παπαρήγα και το κόμμα της, που τη συμπεριφορά τους εμπνέει ο Στάλιν και οι πρακτικές διακυβέρνησης που εφάρμοζε, θα μπορούσε ο έλληνας πρωθυπουργός να αρπάξει όποιον δεν του άρεσε και να τον βάλει φυλακή (ή και να τον εκτελούσε διά συνοπτικών διαδικασιών). Αλλά εδώ συμβαίνει να έχουμε (ακόμη) δημοκρατία και αυτός που φυλακίζει είναι τα δικαστήρια αφού πρώτα δικάσουν και καταδικάσουν τον κατηγορούμενο. Και αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι υπουργοί και οι λοιποί αναλισκόμενοι σε τέτοιους θεατρινισμούς. Οπως ξέρουν πολύ καλά ότι το ισχύον Σύνταγμα που οι ίδιοι ψήφισαν και ο αντίστοιχος νόμος περί ευθύνης υπουργών εξασφαλίζουν το ουσιαστικό ακαταδίωκτο των υπουργών (νυν και τέως). Και είναι ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου και οι βουλευτές του ΠαΣοΚ που ματαίωσαν την πρόσφατη αναθεώρηση ώστε να .............εξαλειφθούν αυτές οι κατάπτυστες διατάξεις του ισχύοντος (πασοκικής έμπνευσης) Συντάγματος.

Οι ίδιοι υπουργοί αλλά και όλοι οι ανάλογα συμπεριφερόμενοι βουλευτές όλων σχεδόν των κομμάτων (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) γνωρίζουν ότι η νομοθεσία που οι ίδιοι ψηφίζουν προβλέπει το ουσιαστικό ακαταδίωκτο λόγω ταχείας παραγραφής, με αποτέλεσμα να αυτογελοιοποιούνται, όπως συνέβη με το διαβόητο σκάνδαλο(;) του Βατοπαιδίου. Ως γνωστόν, η πλειοψηφία της αρμόδιας Εξεταστικής Επιτροπής παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη τρεις πρώην υπουργούς γνωρίζοντας (εκτός αν πήραν τα πτυχία τους με δημοκρατικό 5) ότι έχει επέλθει παραγραφή και συνεπώς η Δικαιοσύνη δεν μπορούσε να τους καθίσει στο σκαμνί. Και αυτό ακριβώς απεφάνθη ο Αρειος Πάγος εξανεμίζοντας την όποια απομένουσα σοβαρότητα στο σημερινό Κοινοβούλιο. Πολύ περισσότερο όταν δεν ανέμεναν να αποφανθούν οι οίκοι αξιολόγησης για την τυχόν ζημιά και το ύψος της σε βάρος του Δημοσίου από το βατοπαιδινό σίριαλ. Ετσι ούτε οι κατηγορούμενοι τέως υπουργοί θα δικασθούν για να υπερασπίσουν εαυτούς αλλά θα τους μείνει και η ρετσινιά αφού δεν προβλέπεται διαδικασία αποδείξεως της υποστηριζόμενης αθωότητάς τους. Το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου που αναστάτωσε επί χρόνια τη χώρα και στοίχισε την κατάρρευση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αποδείχθηκε τηλεοπτικές μπίζνες που αξιοποίησαν για αθέμιτο πλουτισμό και αυτοπροβολή ΜΜΕ, δημοσιογράφοι και κάποιοι πλουτοκράτες (κατά την κομμουνιστική ορολογία). Για τυχόν ζημιά από παρανομίες των Βατοπαιδινών ουδέν επισήμως έχει ακόμη προκύψει και η μόνη βέβαιη ζημιά σε βάρος του Δημοσίου και των φορολογουμένων υπήρξαν τα εκατοντάδες χιλιάδες (ή μήπως εκατομμύρια;) ευρώ για τις παχυλές αποζημιώσεις που εισέπρατταν οι βουλευτές-μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής σε κάθε συνεδρίαση.

Αλλά και για την εν γένει ατιμωρησία κατά της οποίας κόπτονται οι βουλευτές και λοιπές δήθεν αγανακτισμένες δυνάμεις θα όφειλαν να γνωρίζουν ότι και αυτή επίσης από τους ίδιους είναι εξασφαλισμένη. Αφού οι ίδιοι που ψήφισαν νόμους προβλέποντες αυστηρές ποινές, οι ίδιοι ψήφισαν και τα νομοθετημένα παράθυρα χάρη στα οποία με τις αλλεπάλληλες αναβολές των δικών και την επέλευση παραγραφής ουδείς τιμωρείται. Αλλωστε και οσάκις κάποια δικαστήρια επιβάλλουν κάποιες ποινές φυλάκισης οι ίδιοι οι νομοθέτεςβουλευτές έχουν προνοήσει για την εξαγορά τους έναντι ελάχιστων χιλιάδων ευρώ. Και φυσικά οι παρανόμως πλουτίσαντες διαθέτουν αρκετά για να εξαγοράζουν τις ποινές τους και να κυκλοφορούν μεταξύ μας αναιδέστατα, ενώ τις φυλακές γεμίζουν ασφυκτικά μόνο οι πτωχοπρόδρομοι της παρανομίας.

Γιάννης Μαρίνος