Στην Αμερική επιδιώκουν την χρεοκοπία

Τρόπους να κηρύξουν χρεοκοπία φαίνεται ότι αναζητούν πολιτείες των ΗΠΑ που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. Στόχος της χρεοκοπίας είναι να απελευθερωθούν από ένα μέρος του υπέρογκου χρέους τους, αποκτώντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα να θέσουν από την αρχή τα θεμέλια της οικονομίας τους.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι μετά από χρόνια ανέλεγκτων και επιπόλαιων δαπανών, οι πολιτείες συμπιέζονται υπό το βάρος των χρεών. Σε πολλές περιπτώσεις, η φορολογία δεν επαρκεί προκειμένου να ικανοποιηθούν οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις τους, ενώ υπάρχει και τεράστιο έλλειμμα ύψους στη λειτουργία των ασφαλιστικών ταμείων.
Θεωρητικά, η χρεοκοπία θα επιτρέψει στις πολιτείες αυτές να αναθεωρήσουν τις υποχρεώσεις τους, επιφέροντας ωστόσο πλήγμα στους συνταξιούχους και στους κατόχους ομολογιών, και προκαλώντας αναστάτωση στις διεθνείς αγορές.
Μάλιστα, το δημοσίευμα της.....
εφημερίδας εκτιμά ότι απώλειες θα έχουν και οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ.
Ωστόσο, η συζήτηση αυτή περί χρεοκοπίας βρίσκεται ακόμη σε υποθετικά πλαίσια, που προς το παρόν είναι ιδιαίτερα περιορισμένα. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης με την πολιτεία του Αρκάνσας, που αντιμετώπισε έντονες πιέσεις χρέους. Επίσης, εκφράζεται αμφιβολία για το κατά πόσο είναι σύμφωνη με το αμερικανικό Σύνταγμα μια τέτοια προοπτική. Ακόμη κι η χρεοκοπία των δήμων, που είναι επιτρεπτή κάτω από κάποιες προϋποθέσεις, εκδηλώνεται σπάνια.
newscode