Ο τραγέλαφος των εξεταστικών επιτροπών

Οταν η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα δείχνει ότι κανένα μάθημα δεν πήραν οι εθνοπατέρες.
Μια γεύση από τα ίδια ήταν (και) η εξεταστική επιτροπή για τη Siemens. Ενα ξόδεμα δυνάμεων χωρίς κάτι νέο να προκύψει για το μεγαλύτερο σκάνδαλο μαύρου πολιτικού χρήματος στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, που είχε απλώσει τα πλοκάμια του σε κόμματα και πολιτικούς για τουλάχιστον 15 χρόνια.
Ακόμη και ο Τάσος Μαντέλης ομολόγησε κάτω από την πίεση της δικαιοσύνης και της δημοσιογραφικής έρευνας (η Αριστέα Μπουγάτσου της «Ε» είχε τη δική της συμβολή), που ακούμπησαν στον Rocco, το λογαριασμό που άνοιξε για τον τότε υπουργό ο κουμπάρος του, προκειμένου να......
κατατίθενται οι «χορηγίες» της Siemens και κινδύνεψε να μπει στη φυλακή για την «εξυπηρέτηση» που έκανε. Εωλα ήταν τα επιχειρήματα της εξεταστικής και όταν προσπάθησε να πείσει γιατί ΔΕΝ είναι δουλειά της να ζητήσει το άνοιγμα των λογαριασμών των κομμάτων, όταν αυτά πρώτα έπρεπε να κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου και μετά όλοι όσοι θέλησαν να βάλουν το δάχτυλο στο μέλι. Χώρια τα τραγελαφικά που συνέβησαν με τον cabinet man που πλασαρίστηκε ως υπουργός Εξωτερικών και απεδείχθη κουζινάς της Νέας Υόρκης, ή το γεγονός ότι η Ν.Δ. ζήτησε τη διερεύνηση των ευθυνών ενός πρώην πρωθυπουργού χωρίς προηγουμένως να ζητήσει να τον καλέσει η επιτροπή να καταθέσει κ.λπ.
Δύο χιλιάδες σελίδες για το τίποτα! Τα ίδια έκαναν τα δύο κόμματα εξουσίας σε όλη τη διάρκεια της μεταπολιτευτικής ιστορίας τους, όταν ανοιγόκλειναν το κεφάλαιο των εξεταστικών επιτροπών στο όνομα της πολιτικής κάθαρσης, χωρίς ποτέ στο τέλος να την αγγίζουν. Περισσότερες από 45 προτάσεις για σύσταση εξεταστικών ή προκαταρκτικών επιτροπών για σκάνδαλα (από το Κυπριακό μέχρι τα εξοπλιστικά, το Βατοπέδιο κ.λπ.) κατατέθηκαν. Από αυτές έγιναν αποδεκτές περίπου το ένα τρίτο. Καμία όμως -μα ούτε μία- δεν κατέληξε σε ένα κοινό πόρισμα. Με απόφαση του αρχηγού κάποιες ξαναμπήκαν στο συρτάρι είτε για πολιτικούς λόγους είτε γιατί τα αδιέξοδα που προέκυπταν ήταν κραυγαλέα.
Αφού δεν ήθελαν να βάλουν το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων, τι τις έκαναν τόσες εξεταστικές; Τόνοι εγγράφων, πολύωρες συνεδριάσεις και προσδοκίες αποδείχθηκαν ακάλυπτες επιταγές . Κάθε φορά παιζόταν ένα θέατρο του παραλόγου που προσέβαλλε τη στοιχειώδη νοημοσύνη και δοκίμαζε τα όρια των κομπάρσων πολιτών. Οπως ακριβώς συνέβη και με τη Siemens. ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. προσάρμοσαν τα πορίσματά τους στην προκρούστεια λογική των κομματικών τους σκοπιμοτήτων. Το ΠΑΣΟΚ, επί των ημερών του οποίου γιγαντώθηκε το σκάνδαλο, ζήτησε τη διερεύνηση ευθυνών για 5 δικούς του υπουργούς και 7 της Ν.Δ. και η Ν.Δ., αν και είχε επίσης εμπλοκή -μικρότερη, αλλά είχε- αθώωσε όλους τους υπουργούς του Κ. Καραμανλή.
Ο Παπανδρέου διακήρυττε «αν χρειαστεί να ματώσουμε, να ματώσουμε» και ο Σαμαράς ότι «η Ν.Δ. δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, όλα στο φως». Κανένας όμως δεν μάτωσε και τίποτα δεν βγήκε στο φως. Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ την περασμένη Τετάρτη, παραδέχτηκε ότι οι εξεταστικές δεν είναι επαρκής θεσμός με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα και πρέπει να αναζητηθούν τρόποι ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού της ελεγκτικής ικανότητας του Κοινοβουλίου. Ομως όσο και να βελτιωθεί το πλαίσιο των εξεταστικών, αν οι κομματικές δυνάμεις δεν αποφασίσουν να επιτελέσουν το καθήκον τους απέναντι στους πολίτες και δεν σταματήσουν με τις επιλογές τους να απαξιώνουν τους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα, καμία πολιτική κάθαρση δεν θα υπάρξει.
«Ενας από τους πιο κοινούς πειρασμούς, ο οποίος όμως οδηγεί στις μεγάλες συμφορές, είναι ο πειρασμός των λέξεων "όλοι έτσι κάνουν"», έγραψε ο Λέων Τολστόι. Ομως το σήμερα είναι πολύ διαφορετικό από το χθες. Υπάρχει μια κρίση που βυθίζει τη χώρα σε ένα μακροχρόνιο τούνελ λιτότητας και δεν υπάρχουν ούτε η πολυτέλεια ούτε η κοινωνική ανοχή για τακτικισμούς στρουθοκαμηλισμού. Δεν θα βάλουν μυαλό ποτέ

Χριστίνα Κοραή