Το 2011, έτος εντάσεων και αναταραχών!

Γράφει ο Καφενόβιος

Κανείς δεν προέβλεπε ότι, μια εξέγερση στην Τυνησία θα οδηγούσε στην ανατροπή του καθεστώτος Μπεν Αλί.
Και τώρα τι; Θα καταρρεύσει το καθεστώς Μουμπάρακ στην Αίγυπτο ή τα αντίστοιχα καθεστώτα στην Υεμένη και την Αλγερία ή οι μοναρχίες στο Μαρόκο και την Ιορδανία;
Από το Davos της Ελβετίας, ο γνωστός οικονομολόγος N. Roubini δηλώνει στο Bloomberg, ότι «στις αναδυόμενες οικονομίες, έχουμε αύξηση του πληθωρισμού, μείωση του εισοδήματος, και άλλα φαινόμενα που θα οδηγήσουν σε ταραχές και πολιτική αστάθεια. Θα ανατραπούν καθεστώτα».
Στη διάρκεια της πρώτης φάσης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης τον Δεκέμβριο του 2008, το ΔΝΤ προειδοποίησε τις κυβερνήσεις για το ενδεχόμενο εκδήλωσης «βίαιων ταραχών στους.......
δρόμους».
Πριν λίγους μήνες ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Zbigniew Brzezinski, μιλώντας για τις επιλογές εξωτερικής πολιτικής που διαθέτουν οι ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, είχε πει και τα εξής: «Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, το σύνολο της ανθρωπότητας είναι πολιτικά αφυπνισμένο και δραστηριοποιημένο (…) Η νεολαία του τρίτου κόσμου είναι ιδιαίτερα ανυπόμονη και γεμάτη πικρία. () Η επαναστατικότητά της θα εκδηλωθεί μέσα από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα των αναπτυσσόμενων χωρών (…) Η έμφυτη φυσική τους ενέργεια, απλά περιμένει να πυροδοτηθεί από κάποιον σκοπό, κάποια πίστη, ή κάποιο μίσος…
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας έχει εκτιμήσει πως, στα επόμενα χρόνια εξ αιτίας της οικονομικής ανισότητας «η παγκόσμια μεσαία τάξη μπορεί να ενωθεί, να χρησιμοποιήσει τη πρόσβαση στη πληροφορία, τους πόρους και τις τεχνικές που υπάρχουν, και να προσπαθήσει να μεταμορφώσει τις πολιτικές διαδικασίες σε διεθνές επίπεδο, προς όφελος των δικών της ταξικών συμφερόντων. Η μεσαία τάξη μπορεί να μετατραπεί σε επαναστατική δύναμη, αναλαμβάνοντας το ρόλο που ο Μάρξ επιφύλασσε για το προλεταριάτο».
Πριν δυο χρόνια ο τότε επικεφαλής της αμερικανικής National Intelligence, Dennis Blair, ανέφερε στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ, ότι η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ δεν είναι η τρομοκρατία, αλλά η παγκόσμια οικονομική κρίση. Όπως ανέφερε: «Οι κρίσεις αυτού του είδους, αυξάνουν τα ρίσκα πολιτικής αστάθειας και ανατροπής καθεστώτων, αν διαρκέσουν για ένα ή δύο χρόνια (…) Η αστάθεια αυτή μπορεί να χαλαρώσει τον εύθραυστο έλεγχο που πολλές αναπτυσσόμενες χώρες διατηρούν επί του νόμου και της τάξης. Τυχόν αστάθεια εκεί, μπορεί πολύ εύκολα να επηρεάσει επικίνδυνα τη διεθνή κοινότητα».
Σήμερα φτάσαμε στο σημείο όπου η παγκόσμια κρίση ξεπέρασε τα δυο χρόνια. Οι κοινωνικές συνέπειες αρχίζουν να γίνονται αισθητές σε παγκόσμιο επίπεδο. Και αφού η κρίση πλήττει περισσότερο τον τρίτο κόσμο, εκεί είναι που θα δούμε και τις πρώτες εξεγέρσεις.
Το 2011, πάντως, προβλέπεται πως θα είναι έτος εντάσεων και αναταραχών.