«Κανείς δημόσιος υπάλληλος δεν θα απολυθεί»

Ενα σαφές μήνυμα με πολλούς αποδέκτες (εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ) και με αναφορά στη φιλολογία περί πρόωρων εκλογών στέλνει ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης: «Μόνο ανώμαλες εξελίξεις μπορούν να διακόψουν τον ομαλό δημοκρατικό βίο της χώρας. Αυτό οφείλουν να το αντιληφθούν όλοι όσοι φαντάζονται ότι υπάρχουν περιθώρια πολιτικής αποσταθεροποίησης».Ο κ. Ραγκούσης επισημαίνει ότι «προτιμούμε να είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που θα θυσιάσει το μέλλον της, αλλά όχι το μέλλον της χώρας» και δεσμεύεται ότι οι αλλαγές στο Δημόσιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα προχωρήσουν «χωρίς καμία απόλυση δημοσίου υπαλλήλου». Τέλος, χαρακτηρίζει «ανεπίτρεπτη» την παρέμβαση της τρόικας στην εσωτερική πολιτική ζωή με συστάσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης...
Είστε, λέτε, σε σύγκρουση με το κράτος της μεταπολίτευσης. Ωστόσο δεν μας λέτε ότι, σε μεγάλο βαθμό, αυτό το κράτος το έχτισε το ΠΑΣΟΚ.
Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τα σωρευμένα προβλήματα της μεταπολίτευσης. Παρά την προσφορά της, πραγματικά μεγάλη σε πολλούς τομείς, είχε μια γκρίζα πλευρά, στην οποία κανείς δεν αρνήθηκε ότι και το ΠΑΣΟΚ έχει ευθύνη. Ενα στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης, επίπλαστης ανταγωνιστικότητας, βασισμένης στα ελλείμματα και στις διαρκείς υποτιμήσεις του εθνικού νομίσματος επί δεκαετίες, από τη μια. Και ένα πελατειακό κράτος και πολιτικό σύστημα, τα οποία μας έφτασαν στο χείλος της χρεοκοπίας, από την άλλη. Δεν υπάρχει όμως καμιά αμφιβολία ότι τα 5,5 χρόνια των κυβερνήσεων Καραμανλή πολλαπλασίασαν με ακραίο τρόπο τα αρνητικά φαινόμενα αυτά. Για αυτό το δίλημμα σήμερα είναι: είτε υποταγή στην πελατειακή νοοτροπία, τα ελλείμματα, σε αυτή την γκρίζα πλευρά της μεταπολίτευσης, είτε σύγκρουση μαζί τους. Εμείς, για να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον και για να υπηρετήσουμε το συμφέρον των πολιτών, επιλέξαμε τη μέχρις εσχάτων σύγκρουση...
Το πελατειακό κράτος δεν αλλάζει με διακηρύξεις...
Προωθούμε με συνέπεια την οικοδόμηση μιας πολιτείας αξιών, ενός κράτους κανόνων. Από την πρώτη μέρα. Δείτε τις προγραμματικές δηλώσεις, τότε που δεν υπήρχε καν στον ορίζοντα τρόικα και μνημόνιο. Υπό αυτή την έννοια και οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις της «Διαύγεια» και του «Καλλικράτη», της υπαγωγής κάθε πρόσληψης στο ΑΣΕΠ, της αξιοκρατικής -πρώτη φορά στην ιστορία- ανάδειξης προϊσταμένων στο Δημόσιο, οι σύγχρονες διατάξεις για τον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, με τις οποίες πρώτη φορά δίπλα στο δίκαιο του αίματος εισάγουμε το δίκαιο του εδάφους, συνιστούν ριζοσπαστικές συγκρούσεις με αυτό το παρελθόν. Μαζί με τη νέα χρονιά ο «Καλλικράτης» τίθεται σε πλήρη εφαρμογή. Απαιτήθηκε μετά το νόμο ένα τιτάνιο επιχειρησιακό σχέδιο. Είμαστε έτοιμοι. Εκδόθηκαν 21 προεδρικά διατάγματα, 30 υπουργικές αποφάσεις, εκτελέστηκαν πάνω από 250 έργα ενοποίησης λειτουργικών συστημάτων, οργανώθηκαν εκτεταμένες επιμορφωτικές διαδικασίες.
Πρώτη φορά, πάντως, οι δημόσιοι υπάλληλοι αισθάνονται απειλούμενοι. Εκσυγχρονισμός χωρίς απολύσεις;
Με σχέδιο και αυστηρή προσήλωση στις αρχές μας μπορούμε να πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Μέσα στο 2011, με την κάρτα του πολίτη περνάμε στη μετα-ΚΕΠ εποχή. Προχωράμε στο νέο μισθολόγιο που σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ισοπέδωση ούτε αγνόηση της ιδιαίτερης ευθύνης που συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων έχουν -χωρίς καμία απόλυση δημοσίου υπαλλήλου- και στον «Καλλικράτη» στο κράτος. Και επιτέλους, θα ολοκληρώσουμε τον περιφερειακό σχεδιασμό για το μέγα ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Θα συγκρουστούμε με συμφέροντα αλλά και δημαγωγικές αντιλήψεις που καθηλώνουν την Ελλάδα στην τριτοκοσμική αθλιότητα των ανεξέλεγκτων χωματερών. Θα προχωρήσουμε σε όλα τα μέτωπα, γιατί πουθενά δεν έχουμε δικαίωμα να υποταχθούμε στις νοοτροπίες που κόντεψαν να καταστρέψουν τη χώρα.
Θα έχετε κόστος. Εχετε συμφιλιωθεί με την ιδέα της εκλογικής ήττας;
Εχουμε συνειδητοποιήσει την ιστορική μας ευθύνη για το μέλλον του τόπου. Δεν υπάρχει την ώρα ενός πολέμου οικονομικής επιβίωσης τίποτε άλλο από το δημόσιο συμφέρον. Τα προσωπικά, εκλογικά, κομματικά συμφέροντα δεν έχουν καμία αξία. Αλλωστε, είδατε την κατάληξη του κ. Καραμανλή που επέλεξε και έπραξε το αντίθετο. Για αυτό δεν έχω κανέναν δισταγμό να σας πω ότι αν ετίθετο δίλημμα, η επιλογή μας είναι αταλάντευτη: Προτιμούμε να είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που θα θυσιάσει το μέλλον της αλλά όχι το μέλλον της χώρας, παρά μια ακόμη κυβέρνηση, που για να μην θυσιάσει το μέλλον της θα θυσιάσει το μέλλον της χώρας.
Η τρόικα σας στηρίζει, και μάλιστα κάνει συστάσεις στην αντιπολίτευση να βάλει πλάτη...
Οι εκπρόσωποι της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ επιδιώκουν πραγματικά να πετύχει το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας και εργάζονται συστηματικά για αυτό. Η πολιτική αντιπαράθεση όμως των κομμάτων είναι αποκλειστική υπόθεση των εκπροσώπων του ελληνικού λαού. Για αυτό κριτική ή σχόλια στα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι δική μας και μόνο δική μας δουλειά και αντίστροφα. Αρα όταν υπάρχουν ακόμη και καλοπροαίρετα από τρίτους και μπορούν να θεωρηθούν παρέμβαση στην πολιτική ζωή της χώρας, δεν μας βρίσκουν σύμφωνους και προσωπικά τα θεωρώ ανεπίτρεπτα.
Πάντως, οι περισσότεροι πολίτες θεωρούν τα μέτρα άδικα.
Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι το δίλημμα με το οποίο ο ελληνικός λαός βρίσκεται αντιμέτωπος είναι αν θα αναγκαστούμε να πάρουμε μέτρα ή αν θα τα αποφύγουμε. Δεν υπάρχει περίπτωση ο λογαριασμός της μεταπολίτευσης να μην πληρωθεί. Λέει ψέματα και υποκύπτει στη δημαγωγία όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο. Το ερώτημα είναι ένα και μοναδικό: Ο λογαριασμός της μεταπολίτευσης θα πληρωθεί από εμάς ή από τα παιδιά μας; Εμείς θα αναλάβουμε το σωρευμένο βάρος της μεταπολίτευσης ή θα το μετακυλήσουμε στα παιδιά μας; Γνωρίζοντας ότι δεν θα το αντέξουν. Γνωρίζοντας ότι έτσι θα ακυρώσουμε το μέλλον τους.
Και αν πυρήνας της πολιτικής μας σοσιαλιστικής παράταξης είναι η αποκατάσταση της αδικίας, δεν υπάρχει μεγαλύτερη αδικία από το να ζούμε σε βάρος των επόμενων γενεών. Αν η πολιτική ταυτότητά μας, η αυτοσυνειδησία μας, η πολιτική μας ύπαρξη ταυτίζεται με τον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη, τότε δεν δικαιούμαστε να διστάσουμε ούτε στιγμή: Εμείς. Σε εμάς έλαχε. Εμείς και μόνον εμείς οφείλουμε να σηκώσουμε το βάρος, να υποστούμε τις συνέπειες. Να πάρουμε όλες τις δύσκολες, αλλά λυτρωτικές αποφάσεις.
Η αξιωματική αντιπολίτευση προετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές. Το δίλημμα που θέσατε στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών που περιείχε την απειλή των πρόωρων εκλογών ήταν μιας χρήσεως;
Το ερώτημα αυτό απαντήθηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο στις 7 και 14 Νοεμβρίου. Η αντιπολίτευση απαίτησε την απονομιμοποίηση της κυβέρνησης και ο ελληνικός λαός με ηχηρό τρόπο απέρριψε την απαίτησή της αυτή. Αλλωστε, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ζήτησαν ευθέως την απάντηση στο ερώτημα για τις πρόωρες εκλογές να τη δώσει ο λαός. Ο ελληνικός λαός διασφάλισε μια καθαρή τριετία κυβερνητικής σταθερότητας που ο τόπος έχει ανάγκη όσο ποτέ. Μόνο ανώμαλες εξελίξεις μπορούν να διακόψουν τον ομαλό δημοκρατικό βίο που χάραξαν οι εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 και επιβεβαίωσαν οι εκλογές του Νοεμβρίου του 2010. Αυτό οφείλουν να το αντιληφθούν όλοι όσοι φαντάζονται ότι υπάρχουν περιθώρια πολιτικής αποσταθεροποίησης.
Εχετε δεσμευτεί ότι θα αλλάξετε τον εκλογικό νόμο. Μπορεί να εκφράσουν αντιρρήσεις και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Δεν θα ολοκληρώσουμε το ξερίζωμα των αιτίων που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία αν δεν συγκρουστούμε με την γκρίζα, πελατειακή, παρασιτική πλευρά του κομματικού συστήματος της μεταπολίτευσης. Αυτό είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε όπως έχει διακηρύξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και με τον τρόπο εκλογής των βουλευτών. Ακούστε: Η μεταπολίτευση πρόσφερε πολλά. Παρήγαγε όμως δημοσιονομικά και πολιτικά απορρίμματα, τα οποία αφήσαμε να μας δηλητηριάζουν. Ηρθε η ώρα της οριστικής «ταφής» αυτών των απορριμμάτων, της αδιαφάνειας, της αναξιοκρατίας, της πελατειακής λογικής και του παρασιτισμού.
«Βάλτε κάποιον φυλακή», σας λένε οι πολίτες. Μέχρι τώρα φως δεν έχει προκύψει από τη διερεύνηση των σκανδάλων. Κορυφαίο παράδειγμα η ιστορία της Siemens...
Αν συζητάμε για τη Siemens είναι γιατί ο πρωθυπουργός πήρε την απόφαση και έδωσε την εντολή να μην αφεθεί τίποτε στο σκοτάδι και η υπόθεση να ξανανοίξει. Μια υπόθεση που -σας θυμίζω- είχε κλείσει από την κυβέρνηση Καραμανλή. Τώρα με το πόρισμα, ο λαός απαιτεί όχι μόνο να μας δοθεί η δυνατότητα να μάθουμε τι έγινε στο παρελθόν, αλλά και να τιμωρηθούν επιτέλους οι ένοχοι. Ερχεται η ώρα της αλήθειας για όλους. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας. Και διά στόματος πρωθυπουργού έχουμε πει «είμαστε αποφασισμένοι να ματώσουμε».


www.enet.gr