Νέες αντικειμενικές με στόχο περισσότερα έσοδα

Αντικειμενικές τιμές ακινήτων σε περίπου 4.500 περιοχές της χώρας που μέχρι σήμερα ήταν εκτός αντικειμενικού συστήματος ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών με στόχο την αύξηση των εσόδων από φόρους κληρονομιάς, γονικές παροχές και μεταβιβάσεις ακινήτων. Οι νέες τιμές ξεκινούν από 600 και φτάνουν μέχρι και τις 3.200 ευρώ και στις περισσότερες περιπτώσεις αναμένεται να είναι μεγαλύτερες από αυτές που ίσχυαν προηγουμένως.Μέχρι σήμερα στις περιοχές αυτές ίσχυε το σύστημα των ενδεικτικών τιμών οι οποίες ωστόσο δημιουργούσαν σημαντικές στρεβλώσεις καθώς στην πράξη "ρυθμιζόντουσαν" με ένα είδος διαπραγμάτευσης μεταξύ ιδιοκτήτη και κρατικού υπαλλήλου. Συν τοις άλλοις οι ενδεικτικές- συγκριτικές τιμές των ΔΟΥ ήταν «τεχνητά συμπιεσμένες» όπως σχολιάζουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών...


Μέχρι σήμερα μόνο δύο νομοί (Γρεβενών και Καστοριάς) καλύπτονταν στο σύνολό τους από το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Έτσι με τη σημερινή ένταξη των νέων περιοχών σε 23 νομούς το αντικειμενικό σύστημα καλύπτει συνολικά 25 νομούς. Επίσης, εντάσσονται περιοχές και οικισμοί των νομών Κυκλάδων και Χαλκιδικής.

Η ένταξη αφορά σε περιοχές εντός σχεδίου πόλης ή εντός οικισμού, για τις οποίες ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες προσδιορισμού των τιμών εκκίνησης (τιμών ζώνης), και συντελεστών αυξομείωσης τους, βάσει εισηγήσεων των αρμόδιων επιτροπών του αρθρ. 41 του ν.1249/82 συγκριτικών στοιχείων των αρμόδιων ΔΟΥ, δεδομένων της κτηματαγοράς, με γνώμονα την εξομάλυνση των τιμών πανελλαδικά, για δικαιότερη κλιμάκωσή τους από περιοχή σε περιοχή.

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών "τυχόν διαφορές τιμών μεταξύ των ήδη υφιστάμενων και των νέων, που προσδιορίζονται βάσει του συστήματος αντικειμενικών αξιών, θα αφορούν οικισμούς ή ζώνες πόλεων με χαμηλότερες τιμές της αντικειμενικής αξίας, λόγω της μη αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών από την 1/3/2007 και μετά".

ENET