Ανακούφιση μετά την προσφυγή της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης

Μετά από πολυήμερη αβεβαιότητα και παλινωδίες, η ιρλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να προσφύγει στον τριμερή μηχανισμό στήριξης. Ανακούφιση σε αγορές και κυβερνήσεις

Οι υπουργοί Οικονομικών των επτά οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη G7, εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την επικείμενη ένταξη της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης.

«Η συντονισμένη δράση των ευρωπαϊκών χωρών και του ΔΝΤ αντανακλά την αποφασιστικότητά μας να ενεργήσουμε ταχύτατα προκειμένου να αμβλύνουμε τους κινδύνους, να διατηρήσουμε τη σταθερότητα στις αγορές και να προστατεύσουμε την παγκόσμια ανάκαμψη», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το καναδικό υπουργείο Οικονομικών.

Θετικά επίσης σχολίασε την απόφαση της ιρλανδικής κυβέρνησης να ζητήσει οικονομική βοήθεια και η κυβέρνηση της Πορτογαλίας. «Το γεγονός ότι η Ιρλανδία έχει τη δυνατότητα να λάβει μεγάλου ύψους οικονομική βοήθεια περιορίζει την ανασφάλεια και ενισχύει την ...........εμπιστοσύνη στις αγορές», δήλωσε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Τεϊσέιρα ντος Σάντος. Το ΔΝΤ και η ΕΚΤ χαιρέτισαν επίσης την απόφαση της Ιρλανδίας.

Την Τετάρτη η ανακοίνωση των νέων περικοπών
 
  Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Brian LenihanΧθες οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης να διαθέσουν στο Δουβλίνο πόρους από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης που συγκροτήθηκε την περασμένη άνοιξη. Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, το ύψος του πακέτου διάσωσης της Ιρλανδίας κυμαίνεται μεταξύ 80 και 90 δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

Στο μεταξύ, η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει την ερχόμενη Τετάρτη το πρόγραμμα των νέων περικοπών, το οποίο προβλέπει τη μείωση κατά 15 δισεκατομμύρια ευρώ των δημοσίων δαπανών με χρονικό ορίζοντα τεσσάρων ετών. Στη δήλωση αυτή προέβη η υπουργός Τουρισμού της χώρας Μαίρη Χάναφιν, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη επεξεργασθεί το σχετικό σχέδιο, αλλά ακόμη εκκρεμεί η έγκριση των αρμοδίων ευρωπαϊκών αρχών.

 

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινχαρντ Μπρούντερλε υπογράμμισε ότι η ιρλανδική κρίση δεν θα επηρεάσει την οικονομική ανάκαμψη της Γερμανίας. «Ενδεχόμενη χορήγηση βοήθειας προς την Ιρλανδία δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη στη χώρα μας», δήλωσε στην εφημερίδα Bild ο κ. Μπρούντερλε.

Οι αγορές αντέδρασαν θετικά στις νέες εξελίξεις με την ισοτιμία του ευρώ να διαμορφώνεται στο Τόκιο στα 1,37 δολάρια.

 

Reuters