Η Λούκα άναψε φωτιές

Μείζον πρόβληµα στις διαπραγµατεύσεις της κυβέρνησης µε την τρόικα προέκυψε χθες µετά το άρθρο της υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη στο «Βήµατης Κυριακής», αλλά και την επιµονή της για αλλαγές σε δύο σηµεία του Μνηµονίου.
Το άρθρο της υπουργού προκάλεσε την έντονη ενόχληση του Μεγάρου Μαξίµου, κυρίως για το γεγονός ότι η κ. Κατσέληεπέλεξε να αρθρογραφήσει παίρνονταςαποστάσειςαπό όρουςτου Μνηµονίουλίγο προτού µπουνοι υπογραφές στο επικαιροποιηµένο κείµενο. Σύµφωνα όµως µε πληροφορίες, ενέτεινε και τη δυσφορία των εκπροσώπων της τρόικας για τη συνολική στάση της υπουργού, µε αποτέλεσµα χθες να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στην ελληνική πλευρά. Ο Γ. Παπανδρέου ενηµερώθηκε το ...........απόγευµα για τις αρνητικές διαθέσεις της τρόικας από τους Γ. Παπακωνσταντίνουκαι Λ. Παπαδήµο, που τον επισκέφθηκαν στο σπίτι του στοΚαστρί.Ο υπουργός των Οικονοµικών και ο πρωθυπουργικός σύµβουλος είπαν στον κ. Παπανδρέου για τα προβλήµατα που προκαλείη «άκαµπτη στάση» της κ. Κατσέλη και αργά το βράδυ αποχώρησαν για νέα σύσκεψη στο υπουργείο της οδού Μητροπόλεως. Η πρώτη κίνηση που έκανε ο Πρωθυπουργός ήταν να αποστείλει email στην κ. Κατσέλη, από την οποία και ζήτησε να βρεθεί λύση.

Κυβερνητικοίπαράγοντες έλεγαν ότι «πρέπει να υπάρχουν συντονισµένηστάση και ενιαίος λόγος από ταµέλη του Υπουργικού Συµβουλίου» ώστε να µηδηµιουργείται η εντύπωση ότι ένας υπουργός αµφισβητεί τους όρους του Μνηµονίου που έχουν συµφωνηθεί. Ωστόσο, σύµφωνα µε πληροφορίες, το Μαξίµου δεν εξετάζει την επιβολή κυρώσεων στηνκ. Κατσέλη θεωρώντας ότι στην παρούσα φάση µόνο κακό θα προκαλούσε στην κυβέρνηση η αποµάκρυνση ενός υπουργού που δείχνει ότι έχει σοβαρές αντιρρήσεις µε το Μνηµόνιο. Η Λούκα Κατσέληεµφανίστηκε αιφνιδιασµένη από τη φηµολογία περί δυσαρέσκειας της κυβέρνησης αλλά και της τρόικας και απέδωσε τις σχετικές διαρροές σε κύκλους που θέλουν να τη βλάψουν πολιτικά. Η υπουργός βρισκόταν από το πρωί σε συνεργασία µε τον υπουργό Οικονοµικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ενώ µέσω της ανταλλαγής email γίνονταν οι συνεννοήσεις για το τελικό κείµενο του επικαιροποιηµένου Μνηµονίου που αφορούσε το υπουργείο Εργασίας. Η κ. Κατσέλη επέµεινε στις απόψεις της όσον αφορά τη σύµφωνη γνώµη των κοινωνικών εταίρων για τις αλλαγές που θα αποφασιστούν στις επιχειρησιακές συµβάσεις και επιπλέον για την κατάργηση της επέκτασης των συλλογικών συµβάσεων που αξιώνει η τρόικα. «Η τρόικα κάνει αναδιατυπώσεις, εµείς κάνουµε αλλαγές στο δικότους κείµενοκαι αυτό γίνεται µέχρις ότου έρθουµε σε µία συµφωνία», δήλωσε η κ.Κατσέλη στα «ΝΕΑ». Στον κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να είπε: «Εχω πρόβληµα στο κείµενο όπως είναι». Τελικά και µε τηνπαρέµβαση Παπανδρέου φαίνεται πως βρέθηκε κάποιος συµβιβασµός. Αξίζει νασηµειωθεί ότι τις τελευταίες ηµέρες εκπρόσωποι τηςτρόικας στην Ελλάδα δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τη στάση της υπουργού,κάτι που έχουν υποδηλώσεικαι στιςσυναντήσειςτους µε το οικονοµικό επιτελείο.Σύµφωνα µε πληροφορίες, σεσυναντήσεις µε οικονοµικούς παράγοντες οιελεγκτές έχουν πει για τις πρόσφατες αντιδράσεις της υπουργού Εργασίας: «Κάποιοι από την κυβέρνηση αρνούνται να αποδεχθούν ως δέσµευσή τους το Μνηµόνιο».

Δηµόσιες επικρίσεις
Να σηµειωθεί ότι ενοχληµένος από τη στάση της και τις δηλώσεις της κ. Κατσέλη έχει εµφανιστεί τις τελευταίες ηµέρες και ο πρώην υπουργόςΕργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος µε δηκτικό τρόπο στο ΥπουργικόΣυµβούλιοτης περασµένης Πέµπτης σχολίασεπως έχει νακάνει αρκετές παρατηρήσεις επί τουσχεδίου νόµου της κ. Κατσέλη για τη διαδικασία επίλυσης συλλογικών διαφορών, αλλάεπιφυλάσσεται να το πράξει κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης. Χθεςο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου όταν ρωτήθηκε στο Mega για την κ. Κατσέλη και τοάρθρο της σχολίασε ότι ενδεχοµένως ο Πρωθυπουργός «θα πρέπει να καλέσει έναν έναν τους υπουργούς και να τους εξηγήσει την κρισιµότητα της κατάστασης».

ΤΑ ΝΕΑ