Με «άγριες διαθέσεις» η Τρόικα, σωσίβιο ψάχνει η κυβέρνηση!...

Γράφει ο Καφενόβιος

 

Ξεκίνησε η πιο κρίσιμη εβδομάδα για την κυβέρνηση και την οικονομία, από την αρχή της διαπραγμάτευσης του μνημονίου στο τέλος Απριλίου. Πριν καλά-καλά μαζευτούν οι κάλπες και τα παραβάν, η τρόικα καταφθάνει στην Αθήνα, με «άγριες διαθέσεις». Σήμερα ή το αργότερο αύριο θα γίνουν οι αποκαλύψεις της Εurostat για τα κρυφά χρέη της περιόδου 2004-2009, δηλαδή της «γαλάζιας» διακυβέρνησης, που αγγίζουν κατά πληροφορίες τα 32 δισ. ευρώ.

Μετά την αποκάλυψη των κρυφών οφειλών και την πρόσθετη επιβάρυνση του χρέους με 22 δισ. ευρώ που προβλέπεται ότι θα φθάσει το έλλειμμα του τρέχοντος προϋπολογισμού, το δημόσιο χρέος σε απόλυτα μεγέθη θα ξεπεράσει τα 350 δισ. ευρώ(!) αγγίζοντας το 150% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Real News» η πρόταση – σοκ, που αναμένεται να θέσει η τρόικα θα είναι η...............
μείωση, αρχικά, του προσωπικού του δημοσίου κατά 12% σε οργανικές και έκτακτες θέσεις. Θα ζητήσουν ακόμη να κοπούν τα εναπομείναντα επιδόματα Πάσχα και διακοπών από τον προϋπολογισμό του 2011, που κατατίθεται την Πέμπτη και την αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 13% από 11% και νέες αυξήσεις φόρων στα ακίνητα.
Είναι προφανές ότι, η κυβέρνηση έχει περιέλθει σε τραγικό αδιέξοδο, με αποτέλεσμα να αναζητά οδό διαφυγής.
Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», οι πρωτοβουλίες που μελετά ο πρωθυπουργός συνοψίζονται ως εξής: «σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ή κατ' ιδίαν συναντήσεις μαζί τους, πρόσκληση στον Αντ.Σαμαρά για moratorium στο θέμα της οικονομίας, πιθανή αναβολή της Εξεταστικής για την οικονομία, εσωτερικές αλλαγές στην κυβέρνηση. Στόχος της κυβέρνησης είναι να κατορθώσει να εξασφαλίσει την ανοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κυρίως σε ό,τι αφορά τα μέτωπα που θα ανοίξουν με τις επικείμενες αποφάσεις για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ, τις επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας και τις αποδοχές, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τις ιδιωτικοποιήσεις οργανισμών και την εκποίηση/αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας».
Ταυτόχρονα, όπως αποκαλύπτει η «Ελευθεροτυπία», τα ευρήματα της Eurostat για την πορεία του ελλείμματος και του χρέους βάζουν στο τραπέζι νέα συμφωνία τριετίας. «Ηδη, έχουν ανταλλαγεί τα πρώτα κείμενα εργασίας μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των στελεχών της τρόικας, για τη σύνταξη του νέου μνημονίου, με το οποίο θα παρατείνεται για μία τριετία το υφιστάμενο. Η εξέλιξη αυτή δεν συνεπάγεται αναγκαστικά μία πιο ήπια (λάιτ) δημοσιονομική προσαρμογή. Καταδεικνύει ωστόσο ότι η χώρα δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους που είχαν τεθεί στο υφιστάμενο μνημόνιο».